torstai 30. marraskuuta 2023

Eilisen Suomen vahtimestarit

En ole ihan varma miksi Iltsun tuomiojuttu puolen vuoden takaa päätyi nyt eteeni, mutta eihän tätä voi kommentoimattakaan jättää. Olen jo aiemmin ollut kauttarantain aavistavainen, jottei turvallisuus Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa ole kaksisissakaan kantimissa; nyt tiedän sen.

Kuinka ihmeessä potilas voi nauttia alkoholia päivystyspoliklinikan tiloissa joko luovuttamatta juomia pois, tulematta ohjatuksi ulos tai fyysisesti rajoittamatta? Keskeisintä olisi tieto, että ovatko tutkimukset ja hoito kiireellisiä, jottei niitä voi lykätä sekä olivatko tutkimukset ynnä hoito jo aloitettu tapahtumahetkellä.

Istumapaikasta sekä alkoholin nauttimisesta sanominen aiheutti näemmä pikkupojan häpeämisreaktion eli vihanleiskahduksen ja huinimisen näennäisen päämäärättömästi. Se on huono merkki, koska isot pikkupojat rauhoittuvat kulkiessaan vain harvoin; siihen heillä on yleensä jo liikaa henkistä painolastia kyydissä.
"Kuinka ihmeessä potilas voi nauttia alkoholia päivystyspoliklinikalla saamatta siitä asianmukaisia seurauksia?"
Asiaton liikkuminen osoittautui siis – yllätysyllätys – häviäväksi arvaksi, koska seuraavaksi sama potkaisi pyörätuolia seurauksin, joiden minä katson täyttävän lievän vahingonteon tunnusmerkistön. Miksi ihmeessä tämä mies kävelee yhä vapaasti? No, nyt kuvaan tulee kaksi vahtimestarioletettua.

He liikkuvat hitaasti, peräkkäin, samassa kulkusuunnassa ja – näenkö minä oikein – , että siellähän vilkkuvat ketjukäsiraudat tunnuksettoman sekä "housujen päällä liputtavan paidan" helman alla, vyötäröllä? Voi hyvä tavaton sentään; jos tämä on muoti, olette pahasti jäljessä aikaanne – tuo oli ysärijuttu. Eikai tämä ole teidän taktiikkaanne?

Ei saa selvää. Puhuttaja-varmistaja -roolijako puuttuu ja tulee huitaisuyritys. Toimenpiteestä päättäneeksi oletettu ottaa silkan kasarin yläkoulun ”painiotteen” kiinniotetuksi oletetun kaulasta sekä vipuaa tätä maahan painovoimalla. Käsirautojen kantaminen vain niin sanotusti tarvittaessa voi siis jopa olla viisautta.
"Liikkumisvapauden osoittauduttua häviäväksi arvaksi kuvaan tulee kaksi vahtimestarioletettua."
Onneksi oletettu kiinniotettu saadaan maahan. Nyt paikalle kävelevät niin luuloteltu tyttöystävä kuin kuviteltu hoitohenkilökuntaan kuuluvakin tetra-lähetteeseen puhuen. Tässä kohtaa Iltsun ”haltuunsa saama” eli oikeasti todisteena oikeudenkäynnissä esitetty ja siten yleisöjulkiseksi tullut valvontakameratallenne päättyy.

Loppu hyvin kaikki hyvin? Ainakin osittain, koska kerran tapaus meni prosessiin, joka päättyi männäheinäkuussa odotettavissa olevaan sekä yleistä oikeuskäytäntöä hyvin vastaavaan lopputulemaan. Eikä tämä minua niin kovasti kiinnosta, jotta välittäisin ottaa selvää, tuliko tuomio lainvoimaiseksi vai onko siitä valitettu ja mikä oli lopputulema.

Tämä nimittäin oli linjattomuutta, arkailua, johtamattomuutta, huonoa koulutusta, riittämättömiä tunnuksia, alivarustamista sekä tuurilla menemistä. Iltsu se ei tästä välitä vaan teki iltapäivälehtisen iskun tajuntaan liputtelemalla videota ”vartijoiden” reaktiona ennakossa ja tuomiojutussa muka kovaotteisuutena – roskaa.
"Loppu hyvin kaikki hyvin? Osittain, muttei täysin; siitä tosin Iltsu ei välitä pätkääkään vaan teki hyvin itsensänäköisen jutun."  
Jos tämä suoritus nimittäin jotain oli, se kulki niin hitaan matala-aktiivisesti ja meni minimin kautta, että saa sanoa vain huh-huh. Vahtimestari ei välttämättä voi vaikuttaa päivystyksen potilaaksiottamiskäytäntöihin eikä niitä paikanpäällä säätelevä ehkä kuuntele häntä edes tapauskohtaisesti – vaikka kyllä pitäisi.

Siispä; kun potilaan käyttäytymistä ruvetaan rajaamaan, siinä ei yksintyöskennellä ja lähtökohdan pitää olla valmius tehdä kaikki tarvittava heti. Ellei pyörätuolista nousta sekä kaljoja anneta pois – suosiolla; suunta on joko ulos tai koppiin. Valittavissa ei voi olla vaihtoehto ”kuljen päämäärättä ympäriinsä”.

Aikuisiässä on epäilemättä tänään siten kasvatettuja ja sosiaalistettuja ihmisiä, että näin saa – ellei suorastaan ole suotavaakin – toimia, koska tämä tuntuu itsestä hyvältä. Mutta; valitettavasti vahtimestarin asiakkaaksi päätyvät voivat myös tehdä sen varjolla pahaa, joten mitään ”jäähyjä” tai ”pikkuvälitunteja” ei voida sallia.
"Vahtimestarin asiakkaille ei suoda mitään 'jäähyjä' tai 'pikkuvälitunteja'. He voivat tehdä niiden varjolla lisää pahaa."
Siispä; kun käräjillä sittemmin tuomittu mies potkaisi pyörätuolia, saaden osan sen istuimesta irtoamaan, vahtimestareiden olisi tullut kulkea juosten vaan hiljaa takaa lähestyen – ottaa kädet hallintaan ja kaataa hänet maahan. Tehdä kiinniotto yleistä kiinniotto-oikeutta hyödyntäen eikä siinä sen kummempaa.

Jos potilaan terveydentilalle välttämätön tutkimus ja hoito edellyttävät passiivista linjaa, yksi vahtimestari kulkee videossa nähdyn seinän takaa eteen kiertäen ja toinen lähestyy isoa käytävää myöden takaa. Hallintaanotto edellyttää 1) oikeaa tietoa 2) tehtyä varmaa päätöstä, koska muuten suoritus menee käsistä aivan varmasti.

Olkoon linja aktiivinen tai passiivinen; silti mikään ei oikeuta noin huonoa toimintaa kohdattaessa. Viimeistään huitaisuyrityksellä potilas muuttui rikoksesta epäillyksi, joka tulee panna käsirautoihin. Mikäli siviilit saavat tulla mukaan; heillä on vain kaksi tehtävää 1) hälytys 2) pitää asiattomat loitolla(nyt se tyttöystävä).
"Voi valita aktiivisen tai passiivisen puuttumislinjan, mutta ratkaisun on aina oltava tietoon perustuva varma päätös."  
Kaikenkaikkiaan; tämä oli terveisiä menneiden vuosikymmenten Suomesta, mutta sillä myönteisellä poikkeuksella, että käytössä olevan aineiston perusteella päättäen kiinniotettua ei telottu turpaan mättämällä. Ymmärrän myös, ettei ole helppoa olla vahtimestari seitsenkymppisessä maakunnallisessa keskussairaalassa.

Niissä on näet yleensä useita eläjiä, joiden kanssa niin kutsuttu yhteistyö tarkoittaa helposti yksipuolisesti kaiken hänen sanomansa tekemistä kyselemättä. Vastaavasti mokomakin itsensä asiantuntijaksi katsova suoltaa täysin häpeilemättä omia mielipiteitään vahtimestarin työnkuvasta, työvälineistä ja jopa tämän arvokkuudesta.

Kritisoin huonoa varustusta, mutta samalla pitää muistaa, ettei vahtimestarilla ole toimivaltaa eikä pakollisia kortteja tai tunnuksia. Niinikään; voimankäyttövälineet olivat toteutettuihin toimenpiteisiin nähden riittävät. On nähdyn videon perusteella arvioituna kyseenalaista olisiko enemmän&parempaa auttanut asiaa mitenkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.