lauantai 11. marraskuuta 2023

STT journospleinaa yksityisiä turvallisuuspalveluita kahtia

(Kuva: Jari Kähkönen) Niin; tähän onnettomaan karsinaan istumaanko ne olisivat
vuosikymmen sitten laittaneet sen siistiin "asiakaspalveluvirkapukuun" puetun 
 vahtimestariksi uudelleendisainatun – metrovartijan?
Valitettavasti jouduin avaamaan tekstinkäsittelyn lauantaina; olin eilen ideoinut, kirjoittanut, editoinut, hakusanoin varustanut ja palvelimelle tallettanut 2.5 liuskaa jotain aivan muuta. Kuuntelin näet Sanoman radion Classic Hitsiä, jonka Ilta-Sanomien tuottamat uutiset hätyyttivät minut toimen tuoksinaan.


Suomen Tietotoimisto rupesi monimutkaisen rikosvyyhdin pöytäkirjajutun varjolla journospleinaamaan. Kertomaan sille securitylle, että pitäähän nyt olla huumorintajuinen – kestää kyseenalaistamista, hillumista ja vaikka jopa päälle sylkeminenkin. YLE, tuo lopun video oli ihan köyhää ”monipuolisuudeksi”.

Kun siis on itse keski-ikäinen, keskiluokkainen ja keskinkertainen; sitä luulee olevansa niin paljon vartijan sekä järjestyksenvalvojan kaltaisten työväenluokan rajoilla häilyvien apumiesten yläpuolella, että näitä on varaa neuvoa. Päivän sävel on ”aikuistu”, löydä yksilösankaruutesi, paranna asemaasi tai kärsi ja kulu hukkaan.
"Spleinaus opettaa, että pitää olla joustava ja huumorintajuinen; kestää jopa se, jos päälle satutaan sylkemään."
Päivän lyriikan otsikko on asiallinen; ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää, että tuomiovaltaan kuulumaton tuomitsee ja toimeenpanovaltaan kuulumaton rankaisee. Vaan eihän joku avokonttoripelle toimitusjärjestelmän käyttöoikeuksin edes tiedä mikä on omalakinen kurinpito tai tunne sen perinteitä.

Mutta voi tuota onnetonta ingressiä; se kertoi jo kaiken mitä on tuleva – silkkaa sietämättömyyttä. Näennäisesti ollaan siteeraavinaan kuulusteltavia paljastaakseen kuinka tekoja on tehty noin pitkään ja ne onnistuneesti salaten, mutta henksullahan on ilmeinen ihmiskäsitys- sekä maailmankuvavika – se hypettää luokkayhteiskuntaa!

Moisessa ainoa sallittu yhtenäisyys on alistua ylhäältäpäinjohtamiseen, äänettömyyteen, halpuuteen, merkityksettömyyteen ja tekemään kaikki mitä joku vain jotain önähtäen sormella näyttää. Ei rivien pidä keskenään yhdistyä, koska seuraavaksi itseluottamus kasvaa sekä mokomat alkavat jo esittää vaatimuksia puolestaan.
"Luokkayhteiskunnassa rivien ei pidä yhdistyä keskenään tai muuten ne alkavat jo kohta esittää vaatimuksia puolestaan."
Poliisin ja rajavartiolaitoksen avuksi asetetun järjestyksenvalvojan tehtävä on poistaa häiriökäyttäytyjät sekä ottaa heidät kiinni ellei se ole riittävä toimenpide. Toistuva häiriköimään palaaminenkaan ei tosin ole järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamista ja kiinniotetun kanssa odotetaan poliisia kuten kaikki muutkin.

Tämä ei oikeuta hakkaamista, syylliseksi lavastamista, tekaistuja toimienpiteitä eikä sitä kaikkea maailmallista pahaa mitä siellä on ilmeisesti tullut tehdyksi. Ja jos erehtyy sanomaan, ettei ennen ollut näitäkään valtuuksia; saa miinuspisteen kehotuksella hävetä hiljaa tykönään. Juu. Omalakisen kurinpidon historia on tosiaan pitkä.

Minä kysyn; kuinka näissä oloissa kestäisi edes virkasuhteinen maisteri kelvoin välinein hyvällä palkalla kattavan sosiaalisen hyväksynnän sekä arvostuksen kera? Se oli ironiaa höpsöliini; ei ole pienintäkään vaaraa, että näin koskaan kävisi. Siksi siellä on nyt ne järjestyksenvalvojat, jotka eivät ole kenellekään minkäänarvoiset.
"Kuinka edes arvostettu virkasuhteinen maisteri kelvoin välinein hyvällä palkalla kestäisi tätä? Se oli ironiaa, höpsöliini."
Päinvastoin; STT:n journospleinauksella heiltä halutaan häväistä ja nöyryyttää pois sekin vähä omanarvontunto sekä ”porukkahenki”, mikä joukkoliikenteen järjestyksenvalvojilla on. Jotta ymmärtäisivät luokkayhteiskunnan haluavan heidän vain kuolevan pois elleivät pysty kohoamaan paremmikseen, ei enempää.

Vaikka omanarvontunto on ilmeisesti perustunut vääristyneeseen ajatteluun sekä ryhmäytyminen on ollut enemmänkin tyhmäytymistä; ne tyrmätään, koska moista ei käsketty. Ei pitänyt yksintyöskennellä varusteitta vaarassa. Ei tehdä sekin mistä ei makseta tai laki ei suo, koska ”asiakas halusi”. Sanoinhan, että historia on aika pitkä.

Journalismin kuukausipalkat haluavat epäkypsiä puolikoulutettuja vajaasti operationaalisia poseeraajia, jotka ajavat joukostaan pois sen kuin jotain ärhäköityi tekemään ja ilmiantavat tämän vähästäkin syystä. Niin; pitäisikö ihmisen ehkä soittaa STT:n 24 h deskiin, jos häirikkö pitää taltuttaa tai rikollinen ottaa kiinni? Eikai.
"Pitäisikö soittaa STT:n 24 h deskiin, jos joukkoliikenteessä pitää taltuttaa häirikkö tai ottaa rikollinen kiinni? Eikai?"
Erityisesti jutussa pisti silmääni kohta kasvoihin sylkemisestä, koska satun tietämään, jottei porvareiden oikeusvaltio pysty käsittelemään kyseisen tyyppistä loukkausta. Poliisi jättää sakot kirjoittamatta, syyttäjä ei syytä ja käräjiltä tulee enemmän kuin helposti hylky. Että tyydy siihen, kun kerran itse rupesit? Humaania!

Keskimääräistä vaikeampien sanojenvääristelijöiden varalle totean, jottei tämä edes oikeasti tapahtuessakaan oikeuta kamppaamista, painamista eikä lumipesua – saati mitään pahempaa. Mutta räikeä epäsuhta saa nyt toimia ihmiskokeena: kuinka itse reagoisit päin sylkemiseen? Entäpä, jos se tehtäisiin jollekulle sinun rakkaallesi?

Niin; ammattimieshän olisi arvottanut tilanteen oikein, huomannut kärjistymisen, ottanut hallintaan, kääntänyt pois, väistänyt ja niin edelleen. Jälkiviisastelua. Oikeasti kaikki järjestyksenvalvojan ympärillä kyttäävät, virnuilevat, vähättelevät, sanovat omaksi viaksi, nauravat päin naamaa sekä vielä julkaisevat häpäisystä videonkin nettiin.
"Ihmiskoe: kuinka reagoit, jos sinua tai rakastasi sylkäistään kasvoihin? Jäät muuten vaille apua eikä teosta rangaista."
Jos siis ei ole valkoisen heteromiehen ylivaltaa kannattava kummajainen; hänestä näet on vain oikeus ja kohtuus, että vajaavaltaisoletettuja kuritetaan sanoen sitä nyt muotia olevalla slangisanalla. Kyllä minä tiedän; ennenkuin Facesta lähdin, näin esimerkiksi mitä saastaa Maikkarin tätä jupakkaa käsitelleisiin ketjuihin oli suollettu.

Luokkayhteiskunta on hyvin epäyhdenvertainen ja epäoikeudenmukainen paikka, jossa alhaisin mahdollinen eettinen ajattelu on pääsääntö – kaiken saa tehdä, mutta kiinnijäämisestä rangaistaan. Siinä on välillä selvitymistä silläkin, jolla on koulutuksella kehitetty oikeasti olemassaoleva ammatti-identiteetti.

Ei postmoderniin ole tulossa laadukasta yksityistä turvallisuuspalvelua. Nyt aiemmin journalismina tunnettu ohjelmapalvelu jakaa ne kahtia. Kovat painostetaan pois ja pehmeät nöyryytetään samanlaisiksi reppanoiksi kuin palvelualoilla yleensä ollaan. Siksi ne journospleinaavat nyt koko rahan edestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.