tiistai 17. lokakuuta 2023

Kirkonmäellä nähtyä ja kuultua

Tässä iltana eräänä satuin kävelyllä kirkonmäelle, kun kaksi teinioletettua istui huoltorakennuksen etulipan alla maassa kivilaatoilla. Yksi toljotti älypuhelinta ja vieressä oli 0.5:nen juomatölkki; toisen enemmän tiedostin kuin havaitsin. Ei kiinnostanut kyllin, jotta olisin pysähtynyt ja ottanut taskulampun esiin.

Huomasin heti, että Kirkkotien kevyenliikenteenväylällä seisoi koiraansa ulkoiluttanut vapaa-ajanvaatteissa ollut mies; tunnistin hänet julkisten lähteiden kuvien perusteella seurakunnan henkilökuntaan kuuluvaksi. Tämä toljotti teinejä aikansa ja meni sitten kohti. Pianpa sain nähdä sekä kuulla omakohtaisesti kuinka täällä hoidetaan asioita.

Sanoja en erottanut ilmoitustaululle asti, mutta mies puhui niin kovaan ääneen, että sitä voisi jo kutsua huutamiseksi; rikkoi henkilökohtaista tilaa menemällä sopimattoman liki ja oikea käsivarsi heilui osoittaen Keskuskadulle päin. Lopulta mies poistui itse sinne minne äsken näyttikin; teinit taas lähtivät Koulukeskuksen etupihan suuntaan.

"Kohta sain nähdä sekä kuulla kuinka täällä hoidetaan asioita. Voi miten tavattoman surkea esitys kaikkinensa."

Esitys oli kaikkinensa aivan tavattoman surkea, mutta ollaan nyt silti edes ajattelevinaan ajatus loppuun asti. Kuka on muka päättänyt Kontiolahden kirkon alueen sulkemisesta yleisöltä? Milloin ja miten näin tapahtui? Olisivatko "pois ohjatut" voineet tai olisiko heidän tullut tietää luvattomuutensa eli sopimattomuutensa? 

Niinpä. Kyllä tämä oli ihan sitä mille näyttikin, patriarkaaliseen etuoikeuskuvitelmaan perustuvaa vallankäyttöä. Seurakunnan henkilökunnalla ei ole jokahenkilöä enempää valtaa etenkään virallisen tilaisuuden ulkopuolella ja yleisön käytettävissä olevalla alueella. Minä? Ei voisi vähempää kiinnostaa; seurakunta ja teinit, kumpikaan.

Kunhan vain itseäni tai ketään rakastani kohtaan ei erehdyttäisi käyttäytymään vastaavalla tavalla. Se saattaisi sattua enemmän kuin helposti; vastahan edellispäivän sateessa pidin taukoa vain muutaman askeleen päässä. Jospa joku kerta pistän istuma-alustan portaiden tai hiekoitusastian kannen päälle ja istunkin alas? Köyhää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.