perjantai 1. syyskuuta 2023

Ei selviytyminen ole mitään rakettitiedettä, höpsöliini

(Kuva: Jari Kähkönen) Höpöhöpö. Ostettu rekvisiitta se on, Puolan "kan-
sanarmeijan" ylijäämää. Yövartijoille ei tuollaisia vartiotoimistoissa
jaettu; ei ainakaan Suomessa.
En yksinkertaisesti ymmärrä tätä siviilien ja niiden kakaroiden tietämättömän hömelöä haavoittumattomuuskuvitelmaista toljottamista, jota voisi myös kutsua luonnonvarainen eläin auton valoissa -toimintamalliksi. Tajua, että olet vaarassa; toimi asianmukaisesti sekä ennenkaikkea aikailematta.

Uhkaavaan tilanteeseen jouduttaessa protokolla kuuluu tiivistetysti PAKENE-SUOJAUDU-HÄLYTÄ. Se ei ole mitään rakettitiedettä; luulisi päinvastoin selviytymisen tulevan ihmiseltä luonnostaan. Kaikkea ei voi oppia etukäteen eikä kaikki mene joka kerta täydellisesti, mutta silti pärjätään. Selviydytään.

Oletko uhattu? Tällöin olet jossain missä et halua olla, kuulu sinne tai pysty olemaan puuttuvien edellytysten(kyky, taito, henkilömäärä tai varusteet) takia. Hyväksy toteutunut todellisuus ja ala toimia sen sisällä parhaalla mahdollisella tavalla. Olet täysin hukassa, jos sinussa ei ole tahtoa – sitä ei saa ostaa mistään.

"Kaikkea ei opita etukäteen eikä osattukaan mene aina täydellisesti. Täysin hukassa olet vain, jos tahto puuttuu."

Ei aikailla. Lähde liikkeelle heti, kun on soveltuvin osin välttämättömät(ihmiset keitä ilman et tahdo elää) ja välttämätön(esineet mitä vailla toimintakykysi kärsii) kasassa. Varmistu kuitenkin, ettei liikkeesi johda kamppailutilanteeseen luulotellun heikkoudenilmauksen eikä häiriintyneen "saalistusvietinkään" (pakoreaktio) takia.

Pakeneminen on poistumista sellaisella vauhdilla, jotta niin tavoittaminen kuin seuraaminenkin epäonnistuvat – ei haaveksivaa lonnimista. Oletko varma, ettei perässä tulla? Katso! Kiristä tahtia ja vaihda tarvittaessa reittiä. Kamppailemisesta en kirjoita, koska siviilille sen tulee aina olla viimeinen vaihtoehto.

Suojautuminen on mikä tahansa paikka, jossa uhka ei joko pääse käsiksi tai mistä saa tehokasta apua. Tämä ei ole aina itsestäänselvä asia – älä uskottele, kuvittele, oleta tai rakentele päässäsikään. Pysy aina kartalla ja suunnittele etukäteen. Onko vastapuoli kälkättävä karjalaiskakara, seksiä vonkaava ikävertainen vai tappaja?

"Pakeneminen tapahtuu vauhdilla ja suoja mikä tahansa paikka missä uhka ei pääse käsiksi tai siihen saa tehokasta apua."

Hälyttäminen on 112:n soittamista eikä joko pelkkää hysteriaa lietsovaa "varoittamista" tai lynkkausmielialaa nostavaa "informoimista" jossain v-un Facebookin puskaradio-ryhmässä. Siitä saa 0.5 pistettä, jos kakara oli älynnyt edes soittaa vanhemmalleen, joka oli myös tullut heti henkilökohtaisesti paikalle. 

Jos siis sinä osaat jo, varaudu siihen, että seuraavaksi joudut toimimaan johtajana. Tällöin hoidat aivan kaiken: niin ajattelun, viestityksen kuin evakuoinninkin. Jollakulla voi nimittäin loppua toimintakyky siihen sekuntiin, kun piti nostaa nenä pois näyttöruudusta ja alkaa tekemään asioita todellisessa elämässä. 

Muista myös kehua sekä kannustaa, vaikka oikein ei mennyt kuin...jonkin verran. Tunnustan auliisti omatkin vajeeni. Olen hidas tunnistamaan ja minun on vaikea hyväksyä tämän ajan motivoinnille tärkeitä yksilötarinoita. Niinikään; tunteiden puiminen julkisesti tai kenen edessä tahansa on minusta ihan outoa – asiaankuulumatonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.