perjantai 15. syyskuuta 2023

Karjalainen kylämentaliteetti turvallisuusriskinä

(Kuva: Jari Kähkönen) Vierevänniemen uimaranta. Arvailen, että roihua oli yritetty makka-
ranpaisto- tai parkkipaikoille, jotka eivät näy tässä kuvassa.
Onnettomuustiedote:”Tulitikkuleikkejä Kontiolahdella. Pelastuslaitos sai tehtävän tulipalo muu pieni Kontiolahden Vierevänniemeen torstai iltana noin kello 18 aikaan. Kohteessa olleet sivulliset henkilöt kertoivat, että noin kymmenen hengen nuorisojoukko oli sytyttänyt asfaltilla autonrenkaan ja roskia palamaan.

Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle palo oli sammutettu paikalla olleiden sivullisten mukaan palon sytyttäneen nuorisojoukon toimesta lumella, joka oli peräisin jäähallin takapihalta. Nuorisojoukko oli poistunut paikalta ennen pelastusyksikön ja poliisipartion saapumista kohteeseen.

Pelastuslaitoksen tehtäväksi jäi uudelleen syttymisen estäminen ja roskien sekä muun palavan materiaalin poistaminen.”
Kappalejako minun. No, siinäpä taas nähtiin kylämentaliteetti, jossa kaikki tuntevat ja tietävät kaiken. Muka. ”Yhteisöllisyys” on nimittäin yhtä täyttä fuulaa kuin luulo, että aina joku älyää sekä torjuu vaaran.

"Siinäpä taas nähtiin, että mitä on karjalainen kylämentaliteetti, jossa kaikki muka tuntevat kaikki ja tietävät kaiken."  
Totuus on tekoiloisuus, tervehtimis- ja tarinoimispakko, velvoite tekonauraa mukana vaikka ne nauraisivat itsellesi sekä helvetinmoinen kyttääminen. Tämänkin pihan asukas tosiaan kyttäsi raosta toisella silmällä, mutta sulki oven, kun askelsin kohdalle. Sähköpotkulautakakara mölähti, kun oli jo ohittanut minut – kaiketi nimitteli.

Hyi helvetti. Moiseen sosiaaliseen kuvioon en taatusti mene mukaan ikinä; siedänkin sitä vain vaivoin – edes joiltain osin. ”Poliisiksi” en taatusti mokomille enkä tälle Perä-Karjalallekaan ala – minä vihaan kumpiakin – jos se sattui jäämään jollekulle epäselväksi. Ignooraan aina kun voin; ja puutun vain, jos on välttämätön pakko.

Millainen kansa, sellaiset virkamiehet. Siispä; kun joku muita yhdenvertaisempi valitti yöaikaisesta mönkijäpillurallista, se legendaarinen tekninen toimi iskee kevyenliikenteenväylän yhteen reunaan portin ja toiseen kaivurilla siirrettävän kiven. Ei mennä vain puheilla; valokuvakin kokonaisuudesta löytyy. Tälläkö oli aiottu pärjätä?

***

Molemmat näistä tapauksista ovat jo poliisiasioita, höpsöliinit. Ei sellaista pidä yrittää hoitaa itse, koska huomaa pian ettei pärjää, jaksa eikä kestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.