sunnuntai 17. syyskuuta 2023

Lähetysjuontaja oli täysin avuton, muttei se aina käy kaksisesti erikoistoimittajiltakaan

Hahahaa. Onko Maikkarin Rikospaikka rikos- ja oikeujournalismin lippulaivatuote vai vailla kilpailua pahemman kerran ylimielisen välinpitämättömästi tehtyä...ohjelmakartan täytettä? Varsinaisia tv-ammattilaisia. Tätä päädyin pohtimaan, kun ohjelman uusi tuotantokausi käynnistyi keskiviikkoiltana.

Alussa nauratti joutava pahvikuppikahvikävely, jossa oli klaffina historiallisen Pasilan piirin kenttäjohtajan auto ainakin puolet miehistöstään sisällä. Sitten tökkäävän epäpehmeästi tehty audioleikkaus "löi" Pekka Lehtistä "turpaan", kun siirryttiin seuraavaan segmenttiin. Sehän veti poikki melkein kesken sanan!

Studiojutustelun aikana selasin mainokset+ilmaisjakelun; ihmettelinpä vain miksi sen jälkeen jäätiin lavasteisiin, kunnes Tiia Palmén veti ihan himmeän katso myös netistä -katsauksen. Kun taas Rasmus Takaluoma-jutun tiukka rajaus pelkkiin noin kapeasti määriteltyihin tapahtumatietoihin ja tutkintaedellytyksiin oli yksinkertaisesti outoa.

"Oli klaffi, editti löi juontajaa turpaan, studiokeskustelu oli tylsä ja seurasi outo katso netistä -katsaus."

Murharyhmä-paneelikeskustelu oli...piinallista katsottavaa, jonka annettava lähetykselle oli...mikä? Substanssiosaaja ei välttämättä osaa keskustella, mutta keskusteluosaaja taas ei välttämättä tiedä riittävästi. Päättäkää jo kumpaa te tässä yritätte. Nykyisellään dynamiikka ei yksinkertaisesti toimi.

Ja tietenkään 100%:sesti ennakkonauhoitettua lähetystä ei voinut tallentaa yhtenä pötkönä vaan katseluelämystä häiritsi liven katkeaminen "kivasti" juuri kesken Rainialan käyttäytymisohjelautakuntarepliikin. Voi yhden tähden sentään. Päättäkää jo, että teettekö te suoraa vai nauhoitettua lähetystä – tämä feikkipuolilive ei toimi.

Vilpittömästi nolona ja pahoillani olen Pekka Seppälän puolesta. Minkätähden noinkin harvinainen tarina piti kertoa kuin keskinkertaisen stand-up -keikan yksittäinen vitsi? Tälle on parempi olla ollut aineiston määrään perustuva syy, vaikka minä en sitä tiedäkään. Lopputulos vaikutti nimittäin vähättelevältä, tuhlaukselta.

"Päättäkää jo, että teettekö te suoraa vai nauhoitettua lähetystä – tämä feikkipuolilive ei toimi."

Metropoliitta Arsenilta varastettiin matkalaukku Kuopio-Helsinki -junassa, tulin kuulleeksi Varpu Mäntymäen juontamasta Radio Suomen alueellisesta iltapäivälähetyksestä torstaina. Kylläpä tämä teki – jopa julkisen palvelun yleistoimittajaksi – nolon huonon puhelinhaastattelun rikosuhrin kanssa.

Mahtaisi siitä nimittäin melkoinen datakeskus syntyä, jos maan kaikkien matkustajajunien matkalaukkuvälikköihin tulisi kameravalvonta. Tai sitten "Rautatiehallituksen etsivät" syntyisivät uudestaan, jos jonkun pitäisi keikan saatuaan mennä kopioimaan videota kovalevytallentimelta milloin missäkin junanrungossa. 

Ei näin. Auktoriteetti-, hyvä- ja teknologiauskoisuus nousivat liikaa, sillä haastatellun tiedot loppuivat kesken. Vaan näin: uudelleenarvioidaan säilytyksen vankkuus, lukitus sekä etenkin ihmisten läsnäolo asemilla. Viimemainitussa toimijana voi puolestani olla niin henkilökunta kuin yksityiset turvallisuuspalvelutkin; ei etusijajärjestystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.