keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Ja hölkönkölkönkölkön

YLE:n Kuopion sekä Joensuun toimitukset olivat uutisoivinaan kouluilkivallasta, haukotus. Erityisen pahasti petyin Petri Karvisen haastateltavien johdatteluun ja Juhani Forsmanin leppoisuusperformanssiin lähes täysin vailla journalismin laatukriteereitä. Eikä siitäkään kaksista synny, jos tavikset somettavat keskenään.

Karvinen esitti Varkaudessa sijaitsevan Waltterin koulun kahta yhdeksäsluokkalaista haastatellessaan jännityshihittävää höpsöliiniä, joka veti limboa todella matalalta –  metallinpaljastimetko seuraavaksi Amerikan malliin -repliikkeineen. Haastatteluksi luultu sosiodraama oli juuri edennyt kysymykseen koulualueen aitaamisesta.

Ja hölkönkölkönkölkön. Kyllä minä tiedän jo, että karjalaistollolta menee toimintakyky, jos se ei saa laittaa ovea lukitsemattomaksi tai peräti tuulihakaan takanaan. Mutta tämä oli haastattelu, jossa haastateltavan pitää saada olla omaa mieltään! Eikä sanaakaan hälytyslaitteista, vaikka kuvissa näkyi ihan selvä lasirikko?

"Haastatteluksi luultu sosiodraama oli juuri edennyt kysymykseen koulun aitaamisesta. Ja hölkönkölkönkölkön."

No, sitten soljuikin hyvä tovi lähetysvirtaa; kunnes ääneen pääsi se ”vartijana” mainostettu eli Kuopion Vartiointipalvelun Mika Kolehmainen. Tämä puheli 10-15 minuuttia jatkuvasti, sujuvasti ja selkeästi, mutta sanomatta oikeastaan mitään. Vai vielä aluevartiointi; no, montako porttikohdetta KVP:llä muka on, Juhani Forsman?

Kolehmaisen mukaan ilkivallantorjunnan vaikuttavuus riippuu siitä, että antaako asiakas siihen paukkuja. Jatkokysymys? Ei. Niin. Mitkähän ne paukut mahdollisesti sitten olisivat olleet? Kun olisi pitänyt kertoa yleisölle, että ammattitaitoinen vartiointi on hyvin nyansoitua toimintaa, jossa keskeisintä on tieto eli uhkakuva.

Toiseksi minua häiritsi, ettei kysytty mitä tapahtuu vartijaoletetulle, joka estää tai kiinniottaa ilkivallantekijää muualla kuin vartiointikohteessa. Edessä oli toimari! Olisi valotettu noissa hommissa yleensä vallitsevaa omituista mikromanageeraukseen ja unohdettu kuolemaan -tyyppisen välinpitämättömyyden sekasotkua.

"Olisi pitänyt kertoa yleisölle, että ammattitaitoinen vartiointi on nyansoitua toimintaa, jossa keskeisintä on tieto."

Ja kyllä tämä maanantain MOT:sta alkanut kouluväkivaltateemakin ihmetyttää. Yhteiskuntamme järjestäytyneisyys ja toimivuus on näemmä sitä, että kaikki on aina jonkun toisen ongelma. Se ei liioin yksinkertaisesti pysty kohtaamaan totuutta, jottei lapsi ole joka kerta suojelua, apua sekä resursseja tarvitseva uhri itsekin.

Mutta; jos tätä Turun niin kutsuttua koululakkoa katselen, en tiedä häkellyinkö eniten yhden ongelmallisesti käyttäytyneen oppilaan hillitsemisen tai joukosta poistamisen vaikeudesta vai anonyymin äidin jälkikäteisselityksestä. Toteanpa vain, että niinkuin on ihmisluonto häilyvä; siihen kuuluva yksilö myös lopulta aina normalisoi kaiken.

Pohdintani sopiva päätös lienee kauhistellen naureksia joensuisten tuppukyläläisten ”runkkari- ja pedofiilijahtia”...anteeksi. Mitä auttavat värikynäsuttu rekkarille ja emoji naamalle, jos paikka sekä aika julkaistiin? Pitäisi muka ruveta vallan varoituslehtisiä tekemään, hohhoijaa. Ja se tosiaan sanoi metsästämisestä. Hölkönkölkönkölkön.

Tuollaisile niin kutsutuille keskusteluille minä painan vain ilmiantonappia enkä joko erehdy sekaansa lainkaan tai poistun sieltä rivakasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.