keskiviikko 9. elokuuta 2023

Kun ne voivat (edelleenkin) vain kävellä sinun ylitsesi

(Kuva: Jari Kähkönen)
"Kontiolahdella alkoholijuomia kassan ohi maksamatta kuljettaneesta kahden naisen seurueesta toinen oli uhannut myyjää lyömisellä tämän yritettäessä estää anastusta. Poliisi tutkii tapahtunutta näpistyksenä ja laittomana uhkauksena", kirjoittaa Itä-Suomen poliisi tiedotteessaan. Eli se oli ihan perusmallin ylikävely.


Niinpäniin. Koska ei se sittenkään ole niin helppoa, kun saattaisi – sankarimyyjistä kuullen, omaa työpaikkaansa tekaistulla rempseän rehvakkaalla uholla puolustellen tai nettivideoita katsellen – luulla. Elävät konnat voivat luoda sinuun tasan yhden katseen, sekä siitä tietää vain vievänsä nämä tässä – etkä sinä heitä estä.

Niinhän se meni ennenvanhaan ammattilaisillakin. Oli joku kurssi, haastateltiin, puhuteltiin ja käveltiin aikansa toisen perässä, mutta sitten alettiin tehdä töitä itsenäisesti – pärjäämään. Paremmin ei taida olla yhäkään, koska kaikki aloittelijat aivopeseytyvät nopeasti pitämään omia lähtökohtiaan normaalina.
"Elävät konnat voivat luoda sinuun yhden katseen, sekä siitä tietää vievänsä nämä tässä – etkä sinä heitä estä."  
No, sitten ammattilaisten eli ei myyjien kesken ilmenee näitä ketkä – hyytyvät – ensimmäiselle seuraamiseen viittaavalle askeleelle, koska poka sanoi vihaisesti ”ettet sä mulle pärjää” tai näytti puukkoa. Toinen ei uskalla tarttua kiinni ja kolmas ei kykene pitämään kiinni – nämä ovat ylikävelyn taiteen seuraavat asteet.

Mikäli sellaista tapahtuu; on älyttävä kysyä ammatinvalinnan perustetta. Äläkä hämmästy, kun kuulet sen tehneen puhujan itsensä sijasta kaveri, opinto-ohjaaja, nuorisotyöntekijä, sossu, työkkärivirkailija tai kasvatuksesta vastuullinen lähivanhempi. Keskity siihen, ettet röhähdä nauramaan päin toisen naamaa.

Sitten tulevat komentelemattomat ja muut omaehtoiset tyypit, jotka näkevät sekä tajuavat kyllä kaiken ympärillään eikä heiltä yleensä puutu sen paremmin kykyä kuin taitoakaan. Heidän pelastuksensa saattoi ennenaikaan olla sataprosenttinen yksintyöskentely ja esimiehen puuttuminen; sai kypsyä rauhassa täyteen mittaansa.
"Ylikävelyn takana ovat yleensä hyytyminen, uskaltamattomuus, kykenemättömyys ja omaehtoisuus."
Vaan voivoi mikä karuselli tai tivoli nykypäivän myymälävartiointi saattaa ollakaan. Kuinka on talo täysi hommaa, uhkaa, vaaraa, huutavaa naamaa, huono ilmapiiri ja pahaa puhetta seläntakana. Niissä oloissa ei pitkään pohdita omaa totta luontoaan eikä anneta yksilölle rauhaa löytää itse työn kannalta olennaisia oivalluksia.

Olisi olennaista tietää, että kauanko tuossa ympäristössä kestetään katsella teatterin pitämistä ja mikä on ominaisin reaktio siihen. Niitä on laidasta laitaan pakenemisesta piiloutumisen kautta hyytymiseen ennenkuin edes ollaan aktiivisen toiminnan puolella. Sanotaanko tapahtuneesta anastuksesta ja kuinka?

Älä hämmästy, jos mitään sanotaan vasta jälkeenpäin – moralisointimielessä eli kieronsorttisen kilpailun ilmauksena – hähähää, etpä huomannut sitäkään tai huomasitpa vain sen minkä me kaikki muutkin näimme. Olet kuluerä, ulkopuolinen, kilpailija, uhka, kyttääjä ja vaikka mikä – nytpä tiedät senkin mitä ne oikeasti ajattelivat.
"Olet kuluerä, ulkopuolinen, kilpailija, uhka, kyttääjä ja vaikka sun mikä – nytpä tiedät mitä ne oikeasti sinusta ajattelivat."
Niinpäniin. Sitten epäiltyjä on kaksi ja homman nimi on alkoholijuomien kätkeminen. Onko oikea vastaus komentaa materiaali pois sekä ulos; heti, kun asian huomaa? Voisi olla. Kaksi vastaan yksi -kiinniottotilannetta ei voi suositella, koska koulutuksen puute, varusteet omat tai ei ole ja apuvoimat ovat olemattomat.

Mutta; samalla muistettakoon erehtymisen vaara ja ettei varhainen puuttuminen ole takuu rähinättömyydestä, kuten Lintuvaarasta syntynyt valtakunnallinen meteli osoitti. Ihan yhtä hyvin ensin voi tulla ylikävely-yritys, sitten kiinnitakertuva provosointi ja lopuksi yhtä aikaa painitaan sekä pidetään ylimääräisiä loitolla.

Antisosiaaliset taparikolliset ovat lyhytjännitteinen, itsehillinnätön, ongelmanratkaisutaidoton, oikullinen ja manipulatiivinen asiakaspiiri. Mitä jos ne eivät osaa muuta kuin joko kävellä niin paljon sinun ylitsesi kuin pystyvät tai tapella? Eivät jaksa odottaa eivätkä pysty hyväksymään. Niinpä.

***

No, eikai joka kioskiin voi ottaa vartijaa koko aukioloajaksi vain seisomaan ja lässynlässyn. Ei kiinnosta, jos tyhmä ei tiedä mikä on jalkapiiri tai mihin voi asettaa järjestyksenvalvojan. Saamaton maksakoon painikkeesta, äänestä puhelinlinjalla ja ”päivystyskäynneistä”, jos ei parempaa osaa vaatia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.