sunnuntai 27. elokuuta 2023

Ei sumuttimia ensihoitajille

(Kuva: Jari Kähkönen)
Nuoruudenystävä linkkasi kuvaan, jossa esiintyi hänen sidosryhmänsä; viesti oli tavattoman vakava, ensihoitajien työssä kokema uhka ja väkivalta. Siinä ei ole mitään selittelemistä, vähättelemistä eikä puolustelemistakaan – suu kiinni sekä näpit irti, heti. Mutta mikä tämä omituinen sumutinkeskustelu oikein on?

Muistan kauan sitten nähneeni tv-kuvaa erillään sijainneen psykiatrisen sairaalaan suljetulta osastolta, jossa hoitajat menivät sumuttimet ja käsiraudat vöissä. Seurasi julkimeteli, sekä senvuotinen Terveydenhuollon oikeusturvakeskus kielsi moiset terveydenhuoltohenkilöstöltä ylijohtajansa Paula Kokkosen allekirjoituksella.

Kysymys ei kuitenkaan tullut loppuunkäsitellyksi, sillä tuota hommaa tekevät ovat melkolailla itsetärkeää ja valtaan mieltynyttä porukkaa. Sumuttimia on ollut sekä käytettykin, koska terveydenhuollon laillisuusvalvonta ei yllä hallussapitoluvan myöntäjiin, työssä kohdattuihin ihmisiin eikä oikeuslaitokseenkaan.

"Hoitajat ovat itsetärkeä ja valtaan mieltynyt porukka, jolla on ollut sumuttimia niin ennen kieltoa kuin sen jälkeenkin."

Minä vastustan sumuttimien jakelua ensihoitajille ja olen sitä mieltä, että heidän työnantajiensa tulisi huolehtia, jottei töissä kanneta moisia edes silloin kun itse kouluttautui, luvitti ja maksoi. Enpä siis piruuttanikaan sano missä keskustelu sattui silmääni enkä pelastuslaitoksenkaan nimeä kuin muka jo tarjoaa niitä.

Keskeisin syyni vastustaa on sumuttimenvonkaajien huono ammatti-identiteetti ja puutteellinen ymmärrys siitä mitä ollaan tekemässä sekä miksi. Satun nimittäin käsittämään millaisten tilanteiden keskelle sekä millaisten ihmisten kanssa toimimaan kaksihenkinen ensihoitoyksikkö eli ambulanssi voidaan lähettää.

Kysyn, että kuinka ihmeessä näin pääsee yhä käymään, vaikka yhden ja saman hätäkeskuksen piti hälyttää niin poliisi pelastus ensihoito kuin sosiaalitoimikin? Tänäänhän piti myös olla olemassa niitä lääkintäesimiehiä, ensihoitomestareita,  kenttäjohtajia ja tilannekeskuksiakin, minkä piti hoitaa johtamisvaje kuntoon.

"Sumuttimenvonkaajilla on huono ammatti-identiteetti ja puutteellinen ymmärrys siitä mitä sekä miksi tekevät."

Jos taas keskustellaan siitä mitä ensihoitajalle voi töissä sattua, on ennen sumuttimiin menemistä keskusteltava paljosta muustakin. Miten meni oma ammatinvalinta; halusitko käyttämään pakko- ja voimakeinoja tai oletko edes sellaiseksi sopiva? Väitän, että useimmat pyytäjät eivät ole tietoisesti ottaneet tätä askelta.

Sumuttimet yritetään nähdä yliyksinkertaistettuna näennäishelppona napinpainoratkaisuna monimutkaiseen ongelmakenttään. Penätään asemaa, etuja ja kunnioitusta, mutta ymmärtämättä mennyn käytännössä sokkona tehtävälle sekä epäonnistutun ihmisen kohtaamisessa ennenkuin kärjistyi.

Kärjistymisen jälkeen annettiin sitoa itsensä konfliktiin eikä de-eskaloitu tai katkaistu sitä ennen voimankäyttö- tai hätävarjelutilannetta. Yritetäänkö siis sumuttimia haluamalla ostaa ammatillinen rooli, joka on kestämätön? Olla pärjäävä sankari, vaikka kaikki muut pettivät – ymmärtämättä ylikurottavansa törkeästi?

"Yritetäänkö sumuttimilla ostaa ammatillinen rooli, joka on kestämätön, koska siinä ylikurotetaan törkeästi?"

Kun olisi pitänyt ymmärtää, että tuohon paikkaan tai tuon ihmisen eteen ei ole mitään asiaa ennenkuin ne on tehty ensihoidolle turvallisiksi. Tämän jälkeenkin paikkoja, tilanteita ja ihmisiä pitää seurata; on oltava tietoinen niin potilaaseen kuin ulkopuolisiinkin liittyvistä riskeistä – mietittävä kuinka reagoi.

Miten parityö käytännössä toimii? Työparin ei pidä välttämättä aina pysyä toisen vieressä hiljaa, jottei kyseenalaista tämän ammatillista arvoa, koska se on tabu. Yhtäältä pitää toimia varmistajana torjuakseen väkivaltaa, mutta toisaalta asioihin pitää myös puuttua, jottei tilanne ylipäätään karkaa käsistä. Todellinen ammattilainen tietää!

Terveydenhuolto-amk:n tai Pelastusopiston käyneelle ei näet tulisi joutua sanomaan, että miten pahaa jälkeä jo yhdellä tällillä voi saada aikaan. Lisäksi; kamppailu ambulanssin hoitotilan kokoisessa sisätilassa, jossa käytettiin sumutinta, on muuten melko helvetillinen kokemus. Jos olisit oikea väkivallan ammattilainen, tajuaisit sen.

"Paikka ja ihminen on tehtävä turvalliseksi ensihoidolle, niitä on seurattava sekä parityö on saatava toimimaan – ensin."

En osaa sanoa, että missä tai milloin tuli skenaario ambulanssin potkimisesta ulkoa, kun sisällä koetetaan hoitaa potilasta. Mutta yhtä hönöpä on mielennoudekin, jonka mukaan on jalkauduttava taltuttamaan häiriön aiheuttajaa. Huono veto. Asia oli minkäsijainen, maalimies tuntematon ja yksikön toimintakyky alenee.

Esimerkki kuitenkin havainnollistaa toiminnallisen kuilun, jonka takia ensihoitoyksikön hyvinvointia ei osata edes säännöllisesti tarkistaa. Teknologinen kuilu on, että ambulanssin ulkopuolta ei pystytä tiedustelemaan joutumatta itse vaaraan. Ja johtamiskuilu taas on päättämättömyys tai huonot päätökset tilanteen ratkaisemiseksi.

Kuka vastuullinen aikuinen toivoo lopputulemaa, jossa nimellisesti koulutettu osaamaton vetää yhden tempun taikuri -rutiinia joko vähäpätöisestä syystä tai pahimmillaan suorastaan vinon omanarvontunnon takia? Voimankäyttäjällä on aina useita keinoja, joista valitaan soveltuvin. Jos siis voimaa ylipäätään käytetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.