lauantai 1. heinäkuuta 2023

Tämän ei todellakaan olisi täytynyt mennä näin

Pariisin pysäytyksessä ammutun 17-vuotiaan tapauksessa on nähtävissä kaikki v-keikan piirteet. Ovatko Police Nationalin taktiikka, parityö ja ilmeisesti myös koulutus – siihenhän ensinmainitutkin perustuvat – todellakin näin huonoja?

Poliisin puolelta löytyi päättämättömyys, uskottelu, luulottelu, uhalla alistaminen ja pennulta uhma sekä seuraustiedottomuus; enempää murheellisen lopputuloksen aiheutumiseen ei sitten tarvittukaan.

Juuri tämän lopputuleman välttämiseksi on kehitetty esimerkiksi shokkidoktriini, jossa on monesta suunnasta karjumista, ikkunoiden rikkomista ja enemmän kuin helposti vastaan hankaava kuljettaja myös revitään nopeasti voimalla ulos ajoneuvosta.

"Ovatko Police Nationalin taktiikka, parityö ja ilmeisesti myös koulutus todellakin näin huonoja?"

On tosin sanottava, että jos kokoonpano on kaksi moottoripyörää vs. henkilöauto ja normaalisti alkanut suoritus alkaa myöhemmin niin sanotusti jurrata; tilanne on poikkeuksellisen vakava. Ollaan näet pahemman kerran alakynnessä.

Mistä on kyse? Jotain se pysäytettävä siellä koettaa pimittää. Maailma tuntee tapauksia, joissa vastaavissa oloissa on luistamisen sijaan jääty käymään eestaas -jankutusta; siispä, mukana ollut ase vedettiin, ja aiheutettiin sankarihautajaiset.

Ylipäätään; jos ihmisen elämä on riittävän kurjaa, auton menettämisuhka nostaa parun kurkkuun ja ellei vetoamalla sekä vetkuttelemalla pääse irti tilanteesta – tämä voi myös yrittää noin epätoivoista temppua.

"Mikäli kokoonpano on kaksi moottoripyörää vs. henkilöauto; ollaan poikkeuksellisen pahasti alakynnessä."

Että siinä mielessä; ventovieraan ovelle tai autolle käveleminen voi olla aika pirun pelottavaa, koska oikeasti et tiedä mitä saat vastaasi. Jos nimittäin tietäisit, ei sinne silloin yksin eikä kaksin mentäisi taviksen partiovarustuksessa.

Emme tiedä, että kuka pysäytetty oli. Voimme myös vain arvailla mitä hänen päältään tai hallinnastaan on löytynyt, mitä tekemästä oltiin tulossa, mitä tekemään menossa ja niin edelleen. Operatiivisessa turvallisuustyössä ei sovi pettää itseään.

Niin. Se on sitten vain parityö kuntoon, joka alkaa selkeästä roolijaosta; yksi puhuttaa ja toinen varmistaa. Mikäli kohdattu on ei-yhteistyökykyinen tai tottelematon eli niskoittelee; toimintamalli vaihtuu sen siliän tien.

"Ventovieraan ovelle tai autolle kävellessäsi et ikinä tiedä mitä saat vastaasi."

Jurratessa; yhdellä on kylmät aseet – tai ei-tappavat jos puhutaan amerikkaa – , toisella pistooli valmiusotteessa ja sitä voimaa annostellaan riittävästi. Toimenpiteen kohde ei päätä suorituksen lopputulosta eikä edes pitkitä sen kestoa; hän tottelee. 

Johtajan roolin ottanut päättää autosta poistamisesta ja siinä ei muuten sitten aikailla eikä emmitä. Maassa kädet otetaan hallintaan ja käsiraudat laitetaan ranteisiin eli yksi pitää sekä toinen tekee. Toimenpiteen kohteen terveydentilaakin on tarkkailtava.

Mikäli jurraamisen alkaessa tuli jättipotti käteen ja pysäytetty tarttuu aseeseen; hän saa estämättömästä ampumalinjasta niin monta kuulaa nahkaan kuin uhkan torjuminen vaatii. Eloonjäämistä ei tällöin voi enää taata, valitettavasti.

"Jos pysäytetty vetää aseen esiin, hän saa nahkaan niin monta kuulaa kuin uhkan torjuminen vaatii."

No, reaaliaikanäkymässähän toimenpiteen kohde yritti luistaa paikalta ja päädyttiin sitten ampumaan, kun ase kerran oli jo uhkaamalla alistamismielessä valmiusotteessa. Juuri sillä hetkellä suoritus muuttui v- eli vittukeikaksi.

Siksi voimankäytön porrastamisesta on paljolti sivistyneissä länsimaissa luovuttu; osoittautui näet, että jos päädyttiin kynnykselle, turhan usein myös annettiin sitten sitä seuraavaksi kovempaa. Näin ei voi loputtomiin tehdä demokratiassa ja oikeusvaltiossa.

Jos siis vaihtoehdot ovat toimenpiteestä luopuminen sekä ampuminen, voi helposti tulla valituksi väärin. Oliko tilanne oikeasti sellainen, että pysäytettyä ei olisi voinut missään olosuhteissa päästää lähtemään? Mietipä sitä. 

***

Murheellisen lopputuloksen tähden koko maassa mellakoidaan nyt jo neljättä yötä ja yhdellä kahdesta ajohaalari vaihtui vangin vaatteeseen. Huono esitys. Tämän ei todellakaan olisi täytynyt mennä näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.