torstai 29. kesäkuuta 2023

Tulkeeko julkistilaa edes olla olemassakaan?

(Kuva: Jari Kähkönen) Ollaan kunnassa, jonka torin sähkökeskus ei ole lukossa ja tarhojen sekä koulujen pihoilla saa oleskella työaikojensa ulkopuolella.
Jos jokin paikka on yleisön käytettävissä, mutta siellä ei juuri yleisöä näy; seuraukset ovat pian ilmeiset kaikille. Järjestely ei yksinkertaisesti toimi ilman valvontaa; joko tarkoituksen toimittavat ihmiset omalla läsnäolollaan, esimerkillään ja harkinnallaan tai asialle pitää laittaa ammattilaiset.

Ilkivaltakuvia someen postaavat samat haihattelijat, romantikot ynnämuut tunnelmoijat, jotka jälkeenpäin selitellen vääntävät teoista vitsiä, mutta eivät kuitenkaan itse käytä tilaa tai aluetta läheskään riittävästi vaikuttaakseen. Saati tee mitään silloinkaan, jos sattumalta sattuvat paikalle, kun jotain tapahtuu.

Ennemmin ajetaan autolla 10-15 kilometriä kävelemään polkua umpikorvessa; jos kuuluttiin johonkin kuppikuntaan, suunta on sen majalle tai mökille vastaavassa matkassa. Sikäli, kun ei löhötä sohvalla. Kuinka tämä päivänselvä elämäntyylivalinta voisi olla vaikuttamatta siihen mitä oman kylän julkistilassa tapahtuu samaan aikaan?
"Kuinka tämä päivänselvä elämäntyylivalinta voisi olla vaikuttamatta oman kylän julkistilan tapahtumiin?"
Niin. Ehkä vielä boomereiden aikaan sinne kuului mennä vain asioidakseen ja tämänkin piti tapahtua silmät putkinäössä sähköjäniksenä juosten. Istumaan ei yksinkertaisesti osattu jäädä, koska oli opittu sen olevan häpeällistä tai pelottavaa. Kunniallinen ihminen ei tehnyt niin, koska hänen piti mennä kotiinsa.

No; nyt tässäkin kylässä on sitten ihan oikeita julkistiloja, joissa käyttäydytään joltisenkin miten sattuu – tällä kertaa oli rikottu yhteiseksi iloksi ja viihtyvyydeksi tehtyä kukkasomistusta. On muuten muutama kerta tullut puututuksi moiseen, kun edellisessä elämässäni olin niitä ammattilaisia.

Pointin pitäisikin – pölinän sijasta – olla, että tuleeko mitään välttämättömän infran ulkopuolista julkistilaa ollakaan, jos sen virallisten aukioloaikojen ulkopuolista käyttöä ei voida estää? Ollaan nimittäin kunnassa, jonka torin sähkökeskus ei ole lukossa ja tarhojen sekä koulujen pihoilla saa oleskella työaikojensa ulkopuolella.
"Pointin pitäisi olla, että tuleeko sellaista julkistilaa ollakaan, minkä epävirallista käyttöä ei voida estää?"
Ja mikäli tulee olla; pitäisikö kovalla linjalla rikostenpaljastamistoimeksiantoa suorittavien siviiliasuisten niitata sotkija-rikkojat maahan putkaanlennätyksen ynnä prosessiin työntämisen edeltä? Avoimesti tunnukselliset järjestystä ylläpitävät henkilöt taas hoitelisivat häiriköt, jotka voivat vielä pelastua poistumalla paikalta.

Vähemmän kovalla linjalla lasku seuraa jälkeenpäin perästä, kun tunnistus on tapahtunut ja kunkin ansiot edes kyseiseltä vuorokaudelta on tiivistetty yhteen aaneloseen&taksoitettu asianmukaisesti. Jos tuli jälkipelin tarvetta, kutsut kuulusteluun sekä pääkäsittelyyn tulevat paperipostissa tai partio nappaa&noutaa.

Ehei; ei näy minkäänsortin päättäväisyyttä. Nehän vain naureskelevat, kauhistelevat tai säälittelevät niin naamatusten juorutessaan kuin someen kännykkäkamerakuvia jaellessaankin; luulevat kai itseään osallisiksi ja merkityksellisiksi kansalaisiksi. Ihan informoiduiksikin vielä. Tulipaloja sekä huumekaupparyöstöjäkin on tapahtunut!
"Ehei; ei näy minkäänsortin päättäväisyyttä. Nehän vain naureskelevat, kauhistelevat tai säälittelevät."
Jokaisella on oma selityksensä. Valta pakenee tietämättömyyden, linjausten ja puolueettomuuden taakse, jos asia ei miellytä. Pääomalla on elinkaarimallinsa; se saattaa ennemmin purkaa koko rakenteen käyttöiän päässä kuin pitää siitä huolta. Yhdelläkään paikalla tai edes koko kunnalla ei näet ole rahalle itseisarvoa.

Rahvas? Käsitän kyllä; nukkumalähiössä kaikilla on katse tukevasti omassa navassa. Itsekin tekisin mielelläni saman, jos vain "karjalainen normaalisosiaalisuus" soisi. Niin kutsuttua yhteisöllisyyttä en pidä minään; ja tasan viimeinen asia mitä tahdon, on joutua ilmaiseksi kasvattamaan toisten kakaroita tai vahtimaan heidän nurkkiaan.

Se siinä vain on, että kun mikään ei näin tule miksikään; paremmakseen ainakaan. Siksi saan jopa panna niin rajulla provolla kuin kysyä, että tuleeko mitään välttämättömän infran ulkopuolista julkista tilaa ollakaan, jos sen käyttöä virallisten aukioloaikojensa ulkopuolella ei pystytä tarkoituksenmukaisesti estämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.