sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

Hienotunteisuus mahdollistaa asioita, muttei silti tee ihmeitä

Kuinka vaikeaa hätäkeskukseen soittaminen on? On kaunista, jos kukin huolehtii itse uppoamisvaarassa olevasta veneestään, mutta pelastuslaitoskin on olemassa – ihan hyvästä syystä. Niinikään; toistuvat luvattoman omatoimipuutarhurin vierailut saattavat tietää tälle asiaa oikeusjärjestelmään.

Jos joudut postaamaan someen, että kuka omistaa tuon veneen tai kenelle se-ja-se venepaikka kuuluu; olet tuskin kykenevä ilmoittamaan omistajalle asiasta. Tavoititko tämän edes millään yhteydenpitotavalla? Kaunista. Tuleeko hän paikalle? Aina vaan paranee. Eläköön kylämentaliteetti ja oma-aloitteisuus.

Vaan riittääkö porukka, onko oikeat työvälineet ja osataanko niillä tehdä yhtään mitään? Niinpä. Siinähän käy enemmän kuin helposti, että kohta joku ui vaatteet päällä, veneelle aiheutui lisävahinkoja, auttajalle itselleen tuli pipi tai mahdolliset porukan vanhat erimielisyydet leimahtivat uudestaan liekkiin. Ja sitten ne pillitkin taas jo soivat.

"Tavoititko? Kaunista. Tuleeko paikalle? Aina vaan paranee. Eläköön kylämentaliteetti ja oma-aloitteisuus!"

Että laitoit sitten kukkapenkin, muttet tarkoittanut kenen tahansa saavan puutarhuroida etkä etenkään suo otettavan pistokkaita? Selvä homma. Kieltokyltti on yksi askel, kauttarantainen somejulkinen postaaminen toinen ja kolmanneksi asiallaolevalle jouduttaneen sanomaan asiasta jo ihan suoraan naamatusten.

Sitä minä tässä bloggaan, että kun toisen omaisuuden oikeudeton tuhoaminen tai ottaminen on kiellettyä ja niin on muuten rauhan häiritseminen sekä turvallisuudenkin vaarantaminen. Asiasta ei siis ole tarpeen käydä minkäänlaisia keskusteluja eikä sieluntutkiskelujakaan. Jos ei uskota sovinnolla, voidaan myös pakottaa.

Oikeissa kaupungeissa ennaltaehkäistään poistamalla asiattomat ja maleksijat. Tekijät taas otetaan kiinni; yhdet pääsevät palveluiden piiriin, toiset joutuvat putkaan sekä kolmansille alkaa paukkua tekoja vastaavia pakkokeinoja ja rangaistuksia. Tämän verran piti jokaisen tietää yhteiskunnasta, luulin minä.

"On muuten kiellettyä kajota oikeudetta toisen omaisuuteen sekä häiritä rauhaa ja vaarantaa turvallisuutta."

Uskomattominta kaikessa on suhtautumistapa. Jos ne siellä oikeissa kaupungeissa soittelevat aikojen päästä –  ”oli sellaista-ja-sellaista, menkääs katomaan mikä sen oli” – tuppu- ja syrjäkyläläiset taas vastaavasti aristavat viranomaisia aivan turhaan. Nehän ovat nurinkurisuudessaan toistensa kääntöpuolet!

Juu. Ei ole turvallisuuspalveluiden asianmukaista käyttöä jättää tarkistamatta, että tarvitaanko niitä ylipäätään ennenkuin ottaa yhteyttä. Sekä; maan sairaaloiden päivystykset sekä etenkin hautausmaat ovat tosiaan täynnä korvaamattomia ihmisiä, jotka tahtoivat vain auttaa tai hoitaa alkamansa homman loppuun.

Vastuullisen aikuisen pitää siis osata katsoa, ajatella ja käyttää harkintaa. Loppujenlopuksi; ei hienotunteisuuskaan loputtomiin kanna – vaikka kauttaan kyllä mahdollistuu asioita – päämäärän saavuttaminen voi silti edellyttää myös julkisen vallan käyttöä. Hyssyttelyn taas olisin luullut loppuneen jo 1980-luvulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.