lauantai 15. heinäkuuta 2023

Ei mitään linjaa ja sen ovat näköiset seurauksetkin

(Kuva: Jari Kähkönen) Tämä on varmaan sitten joku kunnan 150-vuotis-
juhlan kunniaksi toteutettu tila- tai ympäristötaideteos? Koska ajoeste
tai edes kaksinen -hidastekaan se ei kyllä ole.
Karjalainen yritti "yllättäen" olla koirana ja 
vekuttaa jonkun joko juoksemaan tyhjäntakia tai hankkiutumaan vähän vuoksi välikäteen; asia oli olevinaan varhaisteinien leikkien äänekkyys ja rajuus alakoulun pihalla kesäloma-aikaan. Tuttua juttua; olinhan äsken itsekin kirjelmöinyt teinien perseilystä toisaalla.

Kunta on linjannut, että koulun ja päiväkodin piha-alueet/leikkivälineet ovat kaikkien käytettävissä koulujen ja päiväkotien ollessa kiinni ilta- ja viikonloppu aikoina. Valvonnan osalta kiinteistöt on varustettu valvontakameroilla. Kunnalla itsellään ei ole kiertävää järjestyksenvalvojaa, joka päivystäisi näitä piha-alueita.

Noin minulle kirjoitti joku, joka ei tohtinut panna nimeään alle. Iippari palautuu Meitalle, joka on täkäläinen julkisen sektorin tietotekniikkaliikelaitos ja osoite on kunnan palautepalvelun yleinen; oletan siis, ettei minua trollata-vedätetä, vaikkei sitä kyllä sisällöstä huomaa. Ihan linjatonta toimintaa ja sen ovat näköiset seurauksetkin.
"Oletan, ettei minua vedätetä, vaikkei sitä kyllä viestin sisällöstä huomaa. Seuraukset vastaavat siinä ilmaistua linjattomuutta."  
No, viimeksihän asiassa oli kyllä ollut äänessä Joensuun kaupunki, mutta ilmiö on yleispohjoiskarjalainen ja sen nimi on nurkissanuohoutuminen; nyt tuli tonnin vahingot Karsikon koulun pihalla, sanotaan poliisitiedotteessa. Mitäs jätettiin kakarat keskenään! Ei tämä ole mitään rakettitiedettä.

Ilmiö pysyy, koska kaikki – jos nyt ”ihan tosi” uskottelemme sen vaikutusten perustuvan vilpittömään mieleen – olettavat aina jonkun toisen hoitavan kaiken. Tämä koskee kautta linjan jokaista vanhemmista kyläläisten kunnantyöntekijöiden amkkien maistereiden johtavien viranhaltijoiden kautta poliitikkoihin asti.

Vanhempia ei kiinnosta ja kyläläiset haluavat vain tulla viihdytetyiksi. Kunnantyöntekijät eivät ikinä ehdi mitään; pitää palkata uusia työntekijöitä. Kakaroiden kouluajan ulkopuoliset tekemiset eivät koskaan kuulu amkeille ja maistereille, he itse sanovat. Johtavat sekä poliitikot taas haluavat aina jonkun muun maksavan ynnä vastaavan.
"Viimeksi sattui Joensuun Karsikossa. Mitäs jätettiin kakarat keskenään! Ei tämä ole mitään rakettitiedettä."
Miksi siis minäkään mistään mitään välittäisin? Aivan sama kunhan en itse joudu syytteeseen heitteillepanosta, pelastustoimen laiminlyönnistä tai törkeän rikoksen ilmoittamattajättämisestä. En ala ilmaiseksi vahtia toisten nurkkia enkä varjella ja kasvattaa heidän kakaroitaankaan. Satun nimittäin jo tietämään mitä sellainen on.

Kirjoitan, koska minua suoraansanottuna vituttaa tälläinen aivan turha ällintälleily, jossa toistuvasti tehdään samat virheet uudestaan, muttei suostuta oppimaan niistä mitään. Ikäänkuin jonninjoutavan lärinän ylläpitäminen olisi elämän tarkoitus. No, ei se kyllä asioiden hoitokaan ole, mutta näin on silti tehtävä, jotta voisi elää.

Asioiden hoito alkaisi siitä, että määritellään joku linja ja pidetään siitä sitten kiinni johdonmukaisesti. Vai luuletteko te ehkä n:nen sukupolven valvontakameroiden kasvattavan lapsenne, estävän häiriöt ja vaaratilanteet sekä kiinniottavan rikoksentekijät? Älkää pidätelkö hengitystänne. Kälkätikälkäti itsellenne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.