perjantai 28. heinäkuuta 2023

Katoavalta perusturvalta työhön, jota ei ole

(Kuva: Jari Kähkönen) Joko se tämänkin ilmestymisestä on
kulunut tasan 20 vuotta?
Aijai. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen(kok) antoi heikon haastattelun YLE:n Aamu-tv:n Linda Vettaselle. Ei edeltäpäin voi lyödä kiinni tuollaista määrällistä säästötavoitetta. ”Onnellisten voittajien” työkyky on näet arvoitus eikä mistään työstä – sanan perinteisessä mielessä – ole tietoakaan.

Hyvinvointivaltiomme on esimerkiksi vaan ei ainoastaan yleiskattava, syyperusteinen ja osarahastoiva, mutta eräillä yksinkertaisilla sekä poliittisesti nyrjähtäneillä on havaittavia vaikeuksia tämänkin vähän ymmärtämisessä. Tao jo kalloosi: kukaan ei ole ulkopuolella, elätti, vain omistaan maksaja eikä etuoikeutettukaan.

Se tarkoittaa, että oikeasti ei voi olla samaan aikaan työmarkkinoilta poissa ja työkykyinen. Työmarkkinoilta poissaolo on sosiaalityöntekijä- sekä työkyky lääkäriasia, ketkä kumpikin ovat oman alansa suvereeneja tuntijoita, mutta havaittavasti kommunikoivat kuitenkin keskenään jokseenkin heikosti.

"Tao jo kalloosi: hyvinvointivaltiossa kukaan ei ole ulkopuolella, elätti, vain omistaan maksaja eikä etuoikeutettukaan."

Ja mikäs aivopieru tämä työmarkkinoille vastaanottaminen oli olevinaan? Ei töitä saa paikanpäälle menemällä. Vaan a) lähestymiskiellon aiheutettuaan riittävästi ahdistusta b) sakot julkisrauhan rikkomisesta oleskeltuaan luvatta yleisöltä suljetussa paikassa c) joutuu putkaan rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi d) lopulta tulee hoitoonohjatuksi.

Itseasiassa; maassamme on lukuisia ihmisiä, jotka eivät koskaan pääse töihin vaikka kuinka kohteliaasti pyytäisivät. Näin on koska niiden satojen vuosien aikana, kun poliittinen taloustiede on ylipäätään ollut olemassa; ihmistyö on vain jatkuvasti vähentynyt(kadonnut, automatisoitu, siirretty halvempaan maahan ja niin edelleen).

Jos Brechtin aikaan oli realistista laulaa miehen työhön ottamisen olevan hänen murhaamistaan suurempi rikos, jo yli 30 vuotta on katsottu olevan parempi jättää työ teettämättä sekä pitää pääoma itsellään. Mikäli jotain pitää tuottaa, se myydään ensin ja tehdään vasta sitten; ostaja maksaa kaikki kustannukset.

"Ihmistyö vähenee jatkuvasti. Se on kadonnut, automatisoitu, siirretty halvempaan maahan ja niin edelleen."

Rupsu ei ollut ainoa laatuaan. Vai vielä yksinkertaistaa sosiaaliturva yleistueksi? Niinkuin lukutaitoiset ja keskiälykkäät huomasivat – hyvinvointivaltio oli jo valmiiksi yleiskattava. Voisi sitä siis suoraankin sanoa, että tosi aikomus on irtisanoa Vettasen siteeraama perustuslaissa säädetty välttämätön toimeentulo ja huolenpito.

Syyperusteisuuden vuoksi taas osoitetusta työstä ei kieltäydytä. Ja onhan työttömällä työnhakijallakin ollut jo pitkän aikaa velvollisuus hakea tiettyä määrää työpaikkoja. Molempien toimenpiteiden lopputulos on myös raportoitava. Niinpäniin; jospa koetatte ensin säätää sen lain, sikäli kun mokoma edes onnistuu. Tai siis mielellään ette.

Siispä; mitä Orpon äärioikeistohallitus tarkoittaa, kun puhuu työstä? Työ on nimittäin ihmisarvoista: turvallista tehdä, tekijällä on etuuksia ja tämä saa siitä vielä palkkaakin. Näin ei yksin elä vaan pystyy säästämällä omistamaan asunnon, auton sekä mökin; elättää perheen, on turvattu työtapaturmilta ja voi myös aikanaan jäädä eläkkeelle.

"Yleistuki taitaa olla hyvinvointivaltion loppu. Mitä siis Orpon äärioikeistohallitus tarkoittaa, kun puhuu työstä?"

No, emme ole Grahn-Laasosen kanssa minkäänsortin tuttuja; mistä tiedän, että onko sadan vuoden menestystarinan romuttaminen tyhmyydenilmaus vai muotoillusta yhteiskuntakäsityksestä seuraava tietoinen teko. ”Tulonsiirto” löytyy kummastakin, jos vaikka kuitenkin toisessa niistä termin merkitys on epäsovinnainen.

Blogini säännölliset lukijat(hahahhaa, onko niitä muka) ja valveutuneet ihmiset tietävät jo, että SGL:n ihanneyhteiskunnassa myös työmarkkinat on uusjaettu radikaalisti. Jos et ole rikas, YJT:tä, innovaattori, vientimenestyjä etkä muukaan spesialisti; työsi on heidän palvelemista tai nimellistä tyhjännyhjäystä.

Palvelijat ovat polvillaan armoa anoen niin sadistisena mielenoikkuna kuin myös tehdäkseen sen kaiken tylsän mihin uusi ylimystö ei vaivaudu. Tyhjännyhjääjien olemassaolon syy taas on tulonsiirto köyhiltä rikkaille maksamatta jääneen palkan ja muun vastaavan muodossa. Lisäarvo on näet yhä tuolloinkin iloinen asia.

***

Kiitos suorasukaisuudesta. Sosiaalipalvelun etuudella täyttä työtä tekevät, vaihtelevien alustojen satunnaisesti tienaavat harrastajat, pakkoyrittäjäruokalähetit ja ulkomaalaiset komennustyöläiset olivat siis vasta alkusoittoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.