tiistai 14. maaliskuuta 2023

Joko alkaisivat turvallisuuspalvelut maistua?

(Kuva: Jari Kähkönen) Tässäköhän ne sunnuntaina rähisivät?
Sanotaanko näin, että kaltaiseni vanha ja entinen turvakoukku ei ollut kovin vakuuttunut, kun omatoimikirjasto tuli meidän kyläämme. Sen järjestelyt ovat kuin elettäisiin yhä jotain mystistä karjalaisen kulttuurin kultakautta, vaikka kylät nukkumalähiöistyvät ja ihmiset erilaistuvat ongelmallistumalla.

Joensuun Pyhäselän pitäjässä sijaitsevan Hammaslahden kirjaston tilanne ei näinollen tullut yllätyksenä. Ainoa mistä olen kummissani, on Vaara-kirjastojen vaikeneminen ja reagoinnin hitaus sekä vetelyys. Osoitteeseen olisi pitänyt saada tilapäisvartiointi jo kauan sitten; asiattomat ja häiriköt ulos sekä rikolliset poliisin kyytiin.

Tämän jälkeen pitäisi alkaa rakentamaan palveluverkostoa periaatteena oikea reaktio oikeaan haasteeseen. Tietyt asiat tehdään lukituksin, hälytyslaittein tai keskitetysti tarkkaillulla kameravalvonnalla; tätä täydennetään päivystyspuhelimella, hälytyskäynneillä ja fyysisellä vartioinnilla mikä ei kaikki ole univormuasuista.

"Turvallisuudessa on määrätietoisesti rakennettava palveluverkostoa. Saatava oikea reaktio kuhunkin haasteeseen."

Ihmiskäsityksen on muututtava. Ei enää eletä 1980-lukua, jolla ”kaikki” ovat kunniantuntoisia, oma-aloitteisia ja epäkohtiin tarttuvia yksilöinä; eläen osana heimoa, johon kuuluvat tuntevat toisensa. Siinä idyllissä puutteet tai viat korjattiin ilmoittamalla niistä, häiriköt taltutettiin itse eikä rikollisiakaan suojeltu.

Tänään jokainen kulkee omilla asioillaan omina aikoinaan; mokoman itsestäänselvyyden luulisi vahvistavan jo se seikka, että koko omatoimiaika on edes olemassa. Mistä on syntynyt oletus, jonka mukaan missään sivukirjastossa voi olla sellainen aikuisläsnäolo, ettei siellä uskaltaisi...harjoittaa nuorisokulttuuria?

Niinikään; ovessa lukee aukioloaika ja niiden ulkopuolella se on lukossa. Mutta silti nurkkiin tullaan nuohoutumaan, seistänökötetään oven edessä niin kuin odottaisi sen kohta itselleen avautuvan ja vaikka teki asiasta kirjallisen sopimuksen mistä sai oman kappaleenkin – ei muka tiedetä kuka tiloihin saa tulla ja millä tavalla.

"Emme enää elä idylliä, jossa puutteet ja viat ilmoitetaan, häiriköt taltutetaan sekä rikolliset ilmiannetaan itsestäänselvästi."

On kaunis ajatus, että yhteisön vanhemmat puhuttelevat omat lapsensa ja nuorensa, mutta totuus silti toisenlainen; ei välitä, teeskentelee tietämätöntä, haluaa sellaisena pysyäkin tai on kyvytön asettamaan rajoja. Onko muuten ihan varma, jottei ole peräti käyty avaamassa kakaroille ovi, kun ”täytyyhän niidenkin jossain olla”?

Tätä minä tarkoitan sillä maakunnan kylien nukkumalähiöistymisellä, joissa jokainen elää vain omaa elämäänsä eikä veisaa täydellä viidelläkään mistään yhteisestä. Yhteinen omaisuus = ei kenenkään omaisuus? Vaikka sitten koko omatoimikirjasto lopetettaisiin pitovaikeuksien takia. Mitäs aloittivat ja oma syy, öhööhööhöhöö.

Sentähden pohjoiskarjalaisten julkisten instanssien on yksinkertaisesti pakko herätä turvallisuuspalveluiden tarpeeseen. Ei kelpaa, että tiloissa on ylipäätään tallentavat valvontakamerat, yöllä murtohälyttimet päällä tai jotkut lukot ovissa. Vai päivystävä huoltomieskö se kaiken hoitaa? Höpöhöpö.

"Pohjoiskarjalaisten julkisten instanssien on yksinkertaisesti pakko herätä turvallisuuspalveluiden tarpeeseen."

Myös Joensuun keskustassa sattui ja tapahtui niin sunnuntaina kuin maanantainakin. Ensinmainittu oli todennäköinen hörhö pikkurikollinen tekemässä tuttavuutta ei-niin-asiallisen kaupanteon varjolla. Somesta luin, että oli mennyt huutamiseksi ja käsiksikäymiseksi. Viimemainittu taas vaikuttaisi anastus-katumukiloinnilta.

Molemmat tapahtuivat paikoissa, jota olin jo vuosia sitten alkanut nimittää plataksi, koska ennakoin sen muodostuvan ongelmakohteeksi. Kun kaikki muu laitettiin kohdilleen rakennettaessa, mutta turvatekniikka ja turvallisuuspalvelut unohtuivat. Tässä sen seuraukset näkyvät, sanon minä nyt täysin jälkiviisastelematta.

Ensinmainittu olisi todennäköisesti ennaltaehkäistynyt napakalla häipymiskehotuksella tai poliisin kenttäpartiolle osoittamalla. Eikä viimemainitussakaan olisi tarvinnut paeta ravintolaan ja nyt oltaisi pelkkien hatarien tuntomerkkien varassa vaan löytyisi valvontakamerakuvaaJoko alkaisivat turvallisuuspalvelut maistua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.