keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Viikkotolkulla kestävää paheksunnan vyöryä odotellessa

Entinen Helsingin poliisilaitoksen konstaapeli vastasi käräjäoikeudessa syytteeseen pahoinpitelystä, joka koostui OC-sumuttimella käristämisestä ja koukkulyönnistä käsiraudoissa olevan paikallaan seisseen vatsaan. Entä sitten; johan Hesarin Nyt-liite paljasti tuon ilmiön jo Riikosen komentaja-aikana?

Niillä oli se mikälienee palsta, jonka otsikkona oli silläerää ollut paha poliisi; kertoivat poliisiauton pysähtyvän helposti matkalla putkalle, tällöin epämiellyttäviä vakioasiakkaita kuritetaan sumuttimella sekä etälamauttimella. Siitä tuli talonsisäinen meteli ja johto olisi halunnut tavoittaa jutun antajan. Eikä varmaan juhla-aterian eikä -kahvien merkeissä.

Mutta nyt kun oikeustieteen tohtori ja poliisioikeuden dosentti Henri Rikander on MTV:n eetterimediauutisten näyttöruutuhaastattelussa rikostoimittaja Rebekka Härköselle ilmoittanut, että tämä oli yksittäinen ylilyönti; on taas kaikki hyvin? Ei tule viikkojen paheksunnan vyöryä sitä seuraavine mediamyllytyksineen.

"Konstaapeli käristi sumuttimella ja löi koukulla raudoitettua nuorta. Entä sitten; johan tämä ilmiö on tiedetty vuosia?"

Eipä kai, koska perinnemedian kuukausipalkkaa nauttivat keskiluokkaiset ja keskinkertaiset sahurit ovat kaikki omavalintaisen oikeusjärjestelmän toimijan kanssa kaveria; yksi suosii syyttäjiä ja toinen poliiseja, esimerkiksi. Tämän lisäksi ajankohtaisen skandaalin syytetty on ollut todellista valtaa käyttävä henkilö.

Suomalaiset ovat näet opportunistis-konformistis-fatalistinen kansa, joka ei naura ketään niin kuin häntä kuin käyttää vain vähäistä valtaa kuten esimerkiksi yksityinen turvallisuusala tekee. Olisikin päinvastoin sopivaa, että nuorten häiriköinti- ja rikospiikin takia syntyisi kansanliike, joka maksaa kurittajan viulut.

Siksi – olkoon yhden käyttäytyminen kuinka alle kaiken arvostelun hyvänsä – se normalisoidaan selitellen sekä valikoiduin osin unohdetaan heti kun tiedetään, mutta toista retuutetaan loputtomiin. Yksihän on kaveriksi ja esikuvaksi vertaisarvioinnissa hyväksytty – toinen on kulu, aputyövoimaa ja välttämätön paha.

"Olisikin vain sopivaa, että nuorten häiriköinti- ja rikospiikin varjolla syntyisi kansanliike maksamaan kurittajan viulut."

Suomalainen liehakoi valtaa ja rahaa, mutta vain niin kauan, kun se on oma etu. Jos menettää vallan evätä tai antaa selkään, päätyy alimmaista alemmaksi – joksikuksi kenelle ei enää puhuta välttämättä edes halveksuntaansakaan osoittaakseen. Toteutunut todellisuus taas selitetään pois omista käsistä, hah, kohtaloksi.

Poliisimme voi ehkä olla maailmanluokan hyvä, mutta on vaarallinen harhaluulo kuvitella, ettei sitäkin pitäisi valvoa ja säännellä. Tässä tapauksessa ilmennyt oikeudenkäynnissä kuultavan takeltelu, jonka MTV kätevästi vähätteli aamu-tv:n studionojatuolikeskustelun ranskalaiseksi viivaksi; osoitti juuri sen.

Täytyy olla jokin muu keino kuin tehdä rikosilmoitus toiselle poliisille. Ja ainakin olla uskovinaan, etteivät tosiasialliset tutkintatoimet rajoitu syyttäjätutkinnanjohtajan sähköpostiin epäillylle kysyen "onko sinua syytä epäillä asiassa rikoksesta?". Tai odottaa muiden poliisien ilmiantoa. Asialla on jo kiire.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.