perjantai 20. toukokuuta 2022

Pelkokerroinpeliä mielihyväteollisuuden tuotantolinjoilla

Lähde: Kuvakaappaus Duunitori.fi. Sitaatti arvostelutarkoitukseen.
Yksityisellä turvallisuusalalla ei vain pystytä karistamaan kurssinkäymis- ja kortinsaamisajattelua, joka näkyy myös tässä ilmoituksessa, vaikka edessä onkin markkinointinaamio. Ihan sama, että kutsutko jotain tänään koulutukseksi, jos sisäisesti kaikki on silti kuin yhä elettäisiin vuotta 1982.

Hyvässä tapauksessa niin kutsutulla kouluttajalla on – tuon ilmoituksen mukaan – suoritettuina erikoisammattitutkinto, lupakouluttajuus ja ammatillisen opettajan pedagoginen pätevyys, mutta ei välttämättä. Kylläpä he tällöinkin valikoituvat kurjasta ja laadullisesti kapeasta materiaalista. Kaikkienhan pitäisi olla maistereita!

Lainaus:"Kelpoisuusehdot tehtävään määräytyvät asetuksen (A14.12.1998/986) mukaan. Kelpoisuusehdot täyttävien hakijoiden puuttuessa tehtävään voidaan määräajaksi valita hakija, joka ei täytä kelpoisuusvaatimuksia." Huokaus. Onpa yksityisen turvallisuusalan ammatillinen koulutus yhä aikamoinen tehohäkkikanala.

"Ehkä löytyvät erikoisammattitutkinto, lupakouluttajuus ja pedagoginen pätevyys. Jokaisen tulisi kuitenkin olla maisteri!"

IH-MIS-KÄ-SI-TYS. Vartio- ja järjestyksenvalvontakoiria koulutetaan; vartijan sekä järjestyksenvalvojan ammattiin pyrkiviä opetetaan. Mikä ihmiskäsityksenä annetaan tai sanattomasti välitetään, se muokkaa ammattiin opiskelevan MI-NÄ-KÄ-SI-TYS-TÄ ja MAA-IL-MAN-KU-VAA eli määrittää inhimillistä identiteettiä persoonaksi kasvattaen.

Valmistuvatko opiskelijat siis turvallisuusalan ammattilaisiksi vai – näennäiskoulutetuksi halvaksi kertakäyttötyövoimaksi – mielihyväteollisuuden statisteiksi? Joiksikuiksi, jotka suostuvat mihin tahansa, eivät tunne oikeuksiaan eivätkä pidä niistä kiinni; ja loppuunkäytettynä, risaamaan alettuaan tai vastenmielisinä heidät vain heitetään pois.

Näin käy, jos koettaa valvoa järjettömiä sääntöjä, joiden takana kukaan ei oikeasti seiso; ei, mikäli rikkomisesta pitäisi antaa seurauksia tai joku alkaa lattialla istuen silmät kiinni ja mitääntekemättömänä huutamaan äääää. Sitten on nimentivaajat, jotka manipuloidakseen kokeilevat kuinka etäinen esimiehesi on tai pelkäätkö häntä peräti.

"Halvalla näennäiskoulutetun kertakäyttöisen statistin identiteettiä ei tarvitse muokata tai kasvaa persoonaksi."

Valehtelijat väittävät kenen tahansa kanssa sovitun mitä tahansa – kunhan saavat haluamansa. Mielestään tärkeät kireät sekä kiireiset kommunikoivat huutamalla. Ja passiivis-aggressiiviset vuoroin päällehöökivät, vuoroin väistelevät; heistä ei usein saa selvää ilman niitä poliisivaltuuksia, jotka puuttuvat. Eikä vielä edes tapella!

Osa ongelmasta on seurausta pääomaehtoisesta yhteiskunnasta, jossa palkansaajan on realistista palvoa sosiaalidominanssia, vaikkei henkilökohtaisesti asiaa kannattaisikaan. Mutta kyllä ammatillisella koulutuksellakin joku vastuu on – ei kaikessa voi aina edetä paikkojen täyttäminen ja pääluku ainoina arvoina.

Sellainen johtaa ihmisten kilpailuttamiseen toinen toistaan vastaan kaikin keinoin – tässä selviytyminen taas ei välttämättä ole palkintosuoritus – usein pikemminkin päinvastoin. Mitä kyllästynyt tai kelvoton – itsekin kouluttamaan vain nimellisesti valmennettu – vartija ja järjestyksenvalvoja osaa kenellekään opettaa?

"Mitä kyllästynyt tai kelvoton – nimellisesti kouluttamaan valmennettu – vartija ja järjestyksenvalvoja opettaa?"

Esimerkiksi hyppimään komentotien portaissa, painostamaan jatkuvin yhteydenotoin, keksimään uusia töitä omasta päästään, jättämään vanhat tekemättä mikäli siltä tuntuu sekä alkamaan ihan vain pokkana käskyttää täysin vieraita kokonaisuuksia. Kunnes pelleily loppuu, koska joku kysyi "kuka tämä tyyppi on ja mitkä sen valtuudet ovat?"

Kouluttajaksi päästäkseen on nimittäin tosiaan kauniisti sanottuna opittu olemaan eli talon tavoille. On aika paljon pyydetty, jos luulee sellaisen tunnistavan sekä poistavan puuttuvan soveltuvuuskokeen tähden joukkoon eksyneet väärät numerot. Vai onko niin kutsuttu koulutus sittenkin pelkkää sisällötöntä höykytystä?

Tälläinen rekrytointi ja rekrytoidulta odotettu toiminta on aika kyynistä. Haaste: mittaa kyynisyyden asteesi itsearvioinnilla; aiheuttiko yksikään tässä sanottu sana sinussa reaktion, ja jos, niin minkä? Pelataanpa mielihyväteollisuuden tuotantolinjoilla tänään melkoista pelkokerroinpeliä. Siispä; tiedosta persoonallisuutesi, sekä pidä siitä huolta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.