lauantai 14. toukokuuta 2022

Yksityiset etsintäkuulutukset ja pienoinen viikkokatsaus

Voi teitä yksityiset etsintäkuuluttajat, jospa välttäisitte edes alkeellisimmat sekä karkeimmat virheet, koska uskokaa tai älkää – tämäkin on ammattityötä. Älkää sotkeko etsityn tuntomerkkejä liikkuessanne alustalta toiselle ja jättäkää nyt ainakin kyseenalaiset tai täysin turhat hätätilanne -sanat pois.

Nimittäin; vain oikeilla tiedoilla syntyy oikea tilannearvio, joka johtaa oikeaan toimintaan. Hätätilanteessa, jossa etsitään itselleen vaaraksi olevaa kadonnutta henkilöä; päivystävä yleisjohtaja antaa asiasta viranomaistiedotteen. Vastuulliset mediat julkaisevat sen mahdollisimman nopeasti ja pääosin sellaisenaan.

Todella pahasta tapauksesta annetaan hätätiedote. YLE:n Pasilan Kanavatoimituksen toinen vuorossaoleva lukee sen myllyyn ja pianpa radiokanavien ohjelmavirta seisahtuu yksitoikkoisen syntikkamusiikin sekä tulossaolevaan valmistavan mainoksenkaltaisen spiikkeriäänen tieltä. Juokseekohan tv-ruuduissakin tätänykyä jo oikein tekstiraita?

"Vain oikeilla tiedoilla syntyy oikea tilannearvio, joka johtaa oikeaan toimintaan. Tämäkin on ammattityötä."

Ylläkäyvää älköön väärinymmärrettäkö vähättelyksi tai viisasteluksi, mutta olisi ihan kiva mikäli omaisen ja puolestaan toimivan "yksityisestä etsintäkuulutuksesta" olisi sovittu etukäteen viranomaisten kanssa. Niiden tulisi siis sisältää vain varmasti oikeaa tietoa, eikä lisähuomioita tule tavoitella aiheettomalla sanallisella dramatiikalla.

Ymmärrän nimittäin täysin kunkin huolen, jos itselle rakas on kateissa tai ehkä jopa vaarassakin, mutta jos someaikana postaa "mediallisella levinneisyydellä", on tällöin myös tunnettava oma vastuunsa. Tosiaan; ovatko verkostosi määrältään ja laadultaan sellaiset, että pystyt auttamaan? Voisi sitä nimittäin myös olla somettamattakin.

Kaikki haluavat saada parasta mahdollista apua ongelmatilanteisiinsa tälläkin tavalla, mutta kukaan ei halua lietsoa, ylikorostaa tai levittää väärää tietoa mikä lähinnä sotkee etsintöjä sekä muita avustustoimenpiteitä. Eihän? Osaaminen tulee koulutuksesta, varmuus kokemuksesta ja harkintakyky etäisyydestä.

"En vähättele enkä viisastele, mutta osaaminen tulee koulutuksesta, varmuus kokemuksesta ja harkinta etäisyydestä."

Vai miten lienee, onko poliisimme on sittenkin yliarvostettu? Ajatus johtui mieleeni, kun luin paperi-Karjalaisesta Konstaapeli-Danielin eli Itä-Suomen poliisin Kuopion ennaltaestävän vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiyen haastattelun. Siinä hän nimittäin esitti minusta aika kyseenalaisia kiusaamiskommentteja.

Siis; kun kiusaajat saavat kohteensa – tarpeeksi hiillostamalla – hyökkäämään, onko esitutkinta tosiaan poliisin puolesta valmis, jos he esittävät yhden näennäisen videotodisteen? Tiedän; rikoksia on neljää sorttia eli piilevät, tutkimattajätetyt, kirjatut ja ne mitkä oikeasti selvitetään – mutta onhan tämä nyt jo ihan naurettavaa.

Sekä; ovatpa itäsuomalaiset nykyään suoraselkäistä sakkia, mikäli he enää harjoittavat suoraviivaista ylivoimaväkivaltaa – tyyliin moni yhtä vastaan, mutta jos opportunistinen prosessin väärinkäyttö taas on täysin out. Moista sanomalla konstaapeli-hyvä taisi kyllä miedosti ilmaistuna yliastua tiedottamisvelvollisuutensa.

"Vai onko poliisimme sittenkin yliarvostettu? Ajatus johtui mieleeni, kun Konstaapeli Danielin haastattelun luin."

Juu. Ihmisillä on tosiaan oikeus tietää, että mitä yhteiskunnassa tapahtuu – se on korkea journalistinen ihanne, mutta entäpä jos tämäkin sanomalehtinen pertsamediajuttu torjutaan? Tai vanhemmat ovat samanlaisia kuin kakaransa – pahempiakin – osaamisensa, paatuneisuutensa ja häikäilemättömyytensä takia.

Myös Vantaan vankilan matkasellimurha syytteen julkiseksitulemisineen käräjien aluksi sai minut tällä viikolla sangen itselleni epätyypillisiin mietteisiin – miksi maassamme ei ole kuolemanrangaistusta, ajattelin. Ja sitten tuli vielä se teräaseuhoilukin salissa, mikä oli kuin kuvainnollinen kakkakikkare kermakakun päälle.

Olisiko joku odottanut minulta kannanottoa Joakin Lindholmiin ja Poliisirikokset-blogiin männäsunnuntain Hesarin jutun tiimoilta? Tuotankokauden viimeisessä Maikkarin Rikospaikassakin se noteerattiin vain Sellipuheissa – vaikeana sekä vaisusti. Heh-heh. Sehän oli vain sitä samaa ja vanhaa – yhä keskeneräisestä asiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.