maanantai 16. toukokuuta 2022

Kakaroiden ”liekinheitinleikki” kertoo enemmän kuin luulitkaan

(Kuva: Jari Kähkönen) Kylässä on paljastunut avoin paikka vailla silmälläpitoa, jonne
on kätevä kokoontua tekemään tyhmyyksiä. 
Miksi koulu paloi kivijalkaansa kakaroiden leikittyä ”liekinheitintä” sytkärillä sekä sumutinpullolla? Jonkunhan piti olla vastuussa; huolehtia että yhteisölle tärkeä resurssi pysyy kunnossa ja käytettävissä. Ilmiölle on karkeasti ottaen kolme selitysmallia: a) tekniikkausko b) kylämentaliteettiluulo c) välinpitämättömyys.

Tekniikkauskoisten perusoletus on ihmistyön vähättely: työsuhdeasunnot remontoidaan toimitiloiksi tai oletetaan oltavan kuurosokeita (ei puututtaisi edes kaikkein räikeimpäänkään) tai kellonvahtaajia (työväline putoaa kädestä tasalta). Sellainenko olisit ehkä itsekin, jos vain voisit kuvitella tekeväsi valvontaa työksesi?

Kaikki toimii jotakuinkin niin, että ajankohtaisen vahingon estänyt sovellus, laite ja muu vastaava hankitaan aina vasta jälkikäteen, kun ollaan jo tapahtuneen tosiasian edessä. Sanopa nyt ihan rehellisesti, että onko paloilmoitusjärjestelmissä ulkoilmaisimia muuallakin kuin jossain ydinvoimalassa tai öljyjalostamossa?

"Tekniikkauskon perusoletuksia ovat ihmistyön vähättely ja tarvitun ostaminen vasta kun sille olisi jo ollut käyttöä."

On naurettavaa nörtteilyä tai -hifistelyä kuvitellakaan sellaista pohjoiskarjalaiseen kyläkouluun, jossa sietäisi olla hyvillään, kun on ylipäätään jotkut laitteet. Siinä olisi jo kyllin, että hälytys välitetään jollekulle, tämä tavoittaa kohteen välittömästi ja niin tietää mitä kuin kykenee sen tekemäänkin. Palokunta tulee sitten kun tulee.

Olenko esimerkiksi muistanut naureskella täkäläiselle turvapuhelinhälytykselle, joka toi paikalle niin kotihoidon, ensihoidon kuin pelastuksenkin? Mutta silti avaimia ei löytynyt terveysasemalta, ei tiedetty talonmiehen tehtävän lakanneen eläköitymiseen sekä pihan pohjapiirroskin oli vähän epäselvä. Paloesimieskö tehtävän sitten suoritti – yksin?

Jos puhutaan murtohälytysjärjestelmistä; erotteleeko se yhteysvian, sabotaasin, vajaatoiminnan tai kytkentätiedot? Siellä voi tällöin jo olla kalikka oven välissä ja kakarat mellastavat sisällä. Sekä; kuka nämä tehtävät oikein suorittaa? Valvontakamera ei nimittäin aja ulos, hävitä kalikkaa eikä sulje ehkä avattua vesihanaakaan.

"Parhaita paloilmaisimia ei saada, murtohälytyksen tiedonerottelu voi olla puutteellinen eikä kamerakaan suorita."

Kylämentaliteetti puolestaan edellyttäisi – toimiessaan – että kyläläiset hillitsevät liian pitkälle meneviä leikkejä, ajavat pois pienemmilleen&heikommilleen turvattomuutta aiheuttavat tai muistuttavat kellosta/olevan kiva välillä käydä kotonakin. Mutta menikö se oikeasti näin – koskaan missään – ja mihin vuosikymmeneen asti?

Välinpitämättömyys on sitä, kun mitään ei tapahdu ellei täytetä asianmukaista lomaketta, joka kulkee virkatietä eteenpäin. Siksi koulun viestintäkanaviin vastaava yliopistossa koulutettu viranhaltija huomauttaa heti ja kärkkäästi, ettei oppilaiden käyttäytymisen tai koulupihan valvonta kouluajan ulkopuolella kuulu heille.

Jo keskikoulun käynyt – vähän vaan ei oikeasti ylempi – teollisuustoimihenkilökin osaa loukkaantua, jos mennessään tarkastettuun, valaisemattomaan ja lukittuun tilaan – hänelle huomauttaa, että sellaiseksi sen pitää myös jäädä. Ei kuulu tehtäviinsä – hän mölisee seuraavalle vuorolle – olettaen sen lopulta mölisevän huomauttajalle.

"Missä ja milloin viimeksi kyläläiset toimivat? Välinpitämättömyys voitti – tärkeintä on oikea lomake ja virkatie."

Edellinen ei koske itseisarvoprojekteja, joita voi kutsua myös lehmänkaupoiksi, trendikkyydeksi ja niin edelleen. Ne tehdään vaikkei haluttaisikaan. Heti. Sellainen taas turvallisuus on vain hyvin harvoin – useimmiten kyseessä on tällöin epäterve yhteisö, jonka johtaja kyttää sekä kohtelee sen jäseniä täysin mielivaltaisesti.

Näinollen; ei pitäisi olla ihme, jos yhdet tekevät huumekauppaa ja ryöstöjä, toiset tyhmäilevät keskenään sekä kolmas keksii sisäänpääsyn ja/tai tekee tuhoja...paikassa, mikä on saattanut olla tai olisi voinut tulla kouluksi. Teoilla on seurauksensa ja arvoistaan sinä yhteisön tunnet; näin se vain on. Katso itseäsi peilistä, jos uskallat.

On ihan kiva, että porukalla pohditaan somessa toimintatapoja, mutta aiheen ollessa turvallisuus – on puheen joskus loputtava sekä toiminnan alettava. Hälytä viranomaiset, jos et voi hoitaa asiaa itse. Kuka muuten on kunta, hyvinvointialue tai valtio, joka kaiken tekee, järjestää ja maksaa? Kyllä se olemme me kaikki yhdessä.

"Teoilla on seurauksensa ja arvoistaan yhteisö tunnetaan; näin se vain on. Katso itseäsi peilistä, jos uskallat tai näet jotain."

No niin; nyt kylästä paljastui avoin paikka vailla valvontaa, mihin on kätevä kokoontua tekemään pahojaan. Jotain sille on tehtävä, jottei seuraavalla kerralla käy vielä pahemmin. Tai sitten vaan palataan takaisin alkuun, sekä valitaan kolmesta hahmotelmastani juuri omalle itselleen sopivin vastuunvälttelymalli.

Mitä sinä siis rehtoreita, insinöörejä, päälliköitä ja johtajia naureskelet? Olethan itsekin niin päättämätön, ettet kakaroiden sytkäri-sumutinpullo -leikistä tiedon saatuasi osaa kuin postata someen. Et edes antanut hätäkeskuspäivystäjän moralisoida hoitamaan asian itse; ja jos ei käy, seisonut luuri kädessä tyhmänä, kun keikka vähätellään pois.

Opetustoimikaan ei vastannut sinulle vakiolainillaan ja tekninen toimi sivuuttanut viestiäsi kokonaan. Eivät näet pysty myöntämään, että keskitetty kiinteistönhuolto sekä -päivystys ovat riittämättömiä – siihen syntyi palvelukatve: kiinteistövalvonta. Ja turvapalvelusopimuksia oli – montako? Kaikessa on kyse rahasta. Vain se ratkaisee.

"Ei näet pystytä myöntämään, että keskitetty kiinteistönhuolto sekä -päivystys ovat tarpeeseen nähden riittämättömiä."

Vastuunvälttely on kätevä toimintatapa, koska jos kiinteistöjä valvottaisiin niin sieltähän löytyisi vaikka mitä. Monestiko mekaaniset avaimet vaihtuvat kädestä käteen ilman kuittausta, onko väitettyä tilavarausta olemassakaan ja paljonko perseillään jo ihan keskellä kirkasta päivääkin? Valvonnan aloittaminen yllättää aina.

Sitten tilojen päiväkäyttäjät heittäytyisivät omistushaluisiksi, iltakäyttäjät uhittelemaan&mellastelemaan sekä tekniikka pelkäämään olematonta työpaikanmenetystä. Melkoinen viestintä- ja johtamishaaste! Unohtamatta tietenkään, että kaiken tämän aiheuttaneesta tekemisestä pitäisi vielä maksaa rahaakin.

Astuit muuten juuri punamaaliviivan yli, jossa olisi pitänyt lisäksi lukea varo vaaraa. Idealingot, huomionhakuiset, pomottajat, renkaanvaihtajat, kahvilanetsijät ja kotiinmenohaluttomat olivat vielä helppoja käsitellä; vuorossa ovat nyt päihdemaailman eläjät, vaaralliset persoonallisuushäiriöiset sekä kaikensortin rikolliset. Onnea matkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti



OHJEET

Tätä blogia voi kommentoida vain suomen kielellä.

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.