torstai 31. maaliskuuta 2022

Kun kaikkivoipuuskuvitelmat sortuvat

TWIITATAAN! Napsahti, parempaan suojaan! SOMEMYRSKY! PÖHINÄ OHI, tarkistetaan tuliko kenellekään paha mieli, saikkua tai juokseeko netissä ilkeää sisältöä. Anteeksi. Tiedän, ettei saisi, mutta kun yllänäkyvän kaltaisia videoita tulee vastaan niin en yksinkertaisesti jaksa olla asiallinen. 

Jollain Viranomaisuutiset -nimisellä nettisaitilla tohditaan kirjoittaa:" Poliisi sumutti ”asiakasta” sikaosastolle päin Kajaanissa vuonna 2020 – tapaus siirtyy syyttäjän arvioitavaksi." Sen verran viitsin tarkistaa, että tuo lainaus ei ilmeisesti ole poliisilta vaan tekstin on muotoillut joku muu kohunnostatustarkoituksessa.

Itse videon on todennäköisesti tehnyt mikälienee milleniaali kainuulainen ilmeisessä pilkkaamis- ja vahingoittamistarkoituksessa; en ajattele vakavasti, että tämä olisi edes sen jakaneen nettipoliitikko-Pennasen paikallisia aatetovereita. Ovatkohan muistaneet maksaa käyttämänsä taustamusiikin tekijänoikeuskorvauksetkaan? Tuskinpa.

"Anteeksi. Tiedän, ettei saisi, mutta kun tälläisiä videoita tulee vastaan niin en yksinkertaisesti jaksa olla asiallinen."

Ja mitähän tämä puskafotarin, somevaikuttajantapaisen sekä tiesminkä semijournalistisen tiedotejakelusivuston yhteiset ponnistukset meille kertovat? Että poliisi ihan käytti voimakeinoja, kun tarve ilmeisesti oli ja sellaiseen soveltuvia välineitäkin kummakyllä löytyi. Joku taisi peräti tehdä työtänsä. 

Ei hakkautettu itseään, että tuppukyläiset sällit saavat nauraa. Ei päästetty vapautensamenettänyttä karkuun häiritsemään tai tekemään lisää pahaa. Eikä etenkään elämyksellisesti leikitty vuorovaikutusta, jossa muka olisi ollut muitakin vaihtoehtoja kuin vastarinnan lopettaminen ja alistuminen toimenpiteen kohteeksi.

Väittääkö joku jotain muuta? Sehän näissä niin kutsutuissa keskustelijoissa juuri onkin. Ne tapaavat tehdä tälläisiä halventavasti kehystettyjä yllykkeitä ja sitten muka vain muina persoonina kysyvät toisten mielipidettä. Sikäli, jos näin ammattitaidottomille ja selkärangattomille viitsii edes mitään vastatakaan.

"Eikä etenkään leikitty vuorovaikutusta, jossa muka olisi ollut muitakin vaihtoehtoja kuin alistuminen toimenpiteeseen."

En minä ainakaan meinaa ottaa selvää kiinniotetun teoista, käyttäytymisestä, entisyyksistä, tilanteesta tai muiden partioidenkaan kuormituksesta; ne nimittäin tulisi vähintään tietää, jos aikoo olla viisaana voimankäyttötilanteesta. Sellaista ei mistään älypuhelimen äpistä tai sovelluksen käyttätililtä saakaan.

Viisasteleminen siltä pohjalta mille jokin näyttää, voisi tuntua tai niinkuin muka omalle kohdalleenkin ajattelisi; se taas on aivan toinen juttu. Pääasiahan on, että luodaan vaikutelma niinkuin vallankäyttö sinänsä olisi aina jotenkin väärää tai sitä yritettäisiin pimittää. Toiminta suuntautuu yleisen edun sijasta suoraan omaan napaan.

Alkeetkin unohtuvat; jääkö poliisiauto seisomaan tai pysähtyykö se turhantakia? Onko oikea reaktio poliisiauton takaosan säilytystilan oven avaamiseen työntää sitä jalallaan? Sikäli, jos esitetyssä 26 sekuntia pitkässä videonturauksessa nyt ylipäätään oli mitään asiaa. Jos tietäisi mitä tekisi, näitä olisi pitänyt alkaa tutkia seuraavana päivänä.

"On eri asia olla viisaana voimankäytöstä kuin viisastella siitä täysin toisarvoisten seikkojen perusteella."

Niin. Onhan sitä voimankäytöllä tottatosiaan muitakin normeja kuin vain toteuttajansa virka ja saatavilla olevat välineet. Niistä minua ei kyllä sanottavasti huvita keskustella, koska suoraansanottuna lähtötaso on jo kokolailla matala muutenkin. Olisi tottatosiaan voitu tehdä paljon muutakin kuin sumuttaa, mutta kaikkia mahdollisuuksia ei aina valita.

Esimerkiksi siksi, että on käyty jokin ammattikorkeakoulua edeltävä poliisikoulutus, työpaikkakoulutuksessa on puutteita, ei ole tarvittavia välineitä, tukipartio on liian kaukana ja niin edelleen. Nämä taas ovat asioita, joita satunnainen postaaja tuskin edes älyää ajatellakaan; muutenhan hän olisi toimittaja. Ehkä jopa oikea rikostoimittaja.

Kyllä. Niin siinä taisi käydä, että somelaisten ja nettipoliitikkojen kaikkivoipuuskuvitelmat sortuvat, koska ne törmäävät todellisuuteen, sekä esimerkiksi minun näppäimistöni kautta tässä vertaisarvioidaan alas omalle tasolleen. Tuliko itseasiassa luotua näennäistodiste, joka todentaa oikein hoidetun voimankäyttötilanteen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.