keskiviikko 15. joulukuuta 2021

Rikosseuraamusala korkeakoulutasolle – juuri muuta ei ole tehtävissä

Rikosseuraamusalalla on henkilökuntapula, uutisoi YLE. Sitä minä tässä vaan bloggaan, että kun oikeasti kysymys on valtion säästöohjelman seurauksista vain nimellisesti; tarvittaisiin suurempaa uudelleenajattelua, jossa rikosseuraamusalan koulutuksen taso ja toteutuspaikka muuttuvat merkittävästi.

Siispä; jotkut näemmä kuvittelevat vankeinhoidon olevan yhä johtajavaltaisten paikallislaitosten pyörittämistä, vaikka tuon ajan piti painua historiaan jo miltei 50 vuotta sitten. Ollaan siis taas peräämässä erioikeuksia. Tällä kertaa vaihteen vuoksi osaavien ja sopivien sijaisten nimissä, jotka eivät kuitenkaan voi työskennellä loputtomiin.

"//vartijan kelpoisuusvaatimuksesta voidaan työharjoittelun turvaamiseksi, työvoiman kausiluonteisen saatavuuden varmistamiseksi tai muusta vastaavasta syystä poiketa määräaikaisessa, yhteensä enintään kahden vuoden pituisessa virkasuhteessa.//", sanoo laki Finlexissä. Korostus minun.

"Tarvittaisiin uudelleenajattelua, jossa rikosseuraamusalan koulutuksen taso ja toteutuspaikka muuttuvat suuresti."

Yle raportoi:"Pyhäselän vankilan johtaja Jaana Leinonen-Nielsen kertoo, että moni sijainen olisi kiinnostunut koulutuksesta ja soveltuisi työhön, mutta opiskelu kaatuu käytännön esteisiin. – Heidän täytyisi lähteä hakemaan koulutus Etelä-Suomesta, mutta esimerkiksi perheellisille se ei ole aina niin yksinkertaista."

No, onhan jutussa sentään mainittu etäopiskelu ja oppilaitosyhteistyö, mutta olennainen puuttuu. On aika nostaa rikosseuraamusalan koulutus korkeakoulutasolle, minkä toteuttavat paikalliset oppilaitokset ympäri maata; Rikosseuraamusalan koulutuskeskus kehittäköön, auditoikoon ja täydennyskouluttakoon.

Ajatus siitä, että tutut, sukulaiset ja kumminkaimat haalataan laitokseen töihin määräaikaisiksi, joista kuitenkin vain "sopiviksi katsotuille" järjestyy pääsy kursseille ja sitämyöden virka; on omituinen sekä ajastaanjäänyt. Ajatus, joka kuitenkin yhä toistettiin Radio Suomen Itä-Suomen iltapäivän juontajan ja uutislukijoiden alkusanailussa.

"Etäopetus ja oppilaitosyhteistyö eivät riitä. On aika nostaa rikosseuraamusalan koulutus korkeakoulutasolle."

Yhtenäisen ja yhdenmukaisen vankeinhoidon perustutkinnon pääsykokeineen järjestävä koulutuskeskus lähti vuosikymmeniä sitten murtamaan näitä kummallisia paikallislaitosten perinteitä. On kuitenkin naurettavaa luulla, että ne kuolisivat vähällä tälläisestä omalakisesta, suljetusta sekä vanhanaikaisesta järjestelmästä.

Toimintatapa on nimittäin tämä jo Ruotsin poliisikoulutuksessakin. Nimittäin; opinnot suoritetaan ympäri maata korkeakouluissa ja yliopistoissa, joiden laatua Poliisikorkeakoulu tarkkailee. Opiskelija saa määräaikaisen virkasuhteen sikäläisesti sanoen kokelaspalveluksensa ajaksi, jonka jälkeen valmistutaan ja alkaa työnhaku.

Luonnollisesti, koska perään tätä kirjoittaessani merkittävää järjestelmänmuutosta; olisi järkevää ajatella myös pienipiirteisempää vaihtoehtoa. Silti – kyseenalaistan yhä ajatuksen, että sopivia vaan kuitenkin siirtymisesteisiä määräaikaisia olisi olemassa mikään merkittävämpi henkilöjoukko. Vetikö Yle Joensuu kotiinpäin?

"Kyseenalaistan, että sopivia vaan siirtymisesteisiä määräaikaisia olisi mikään merkittävämpi henkilöjoukko."

Jos heitä olisi, tulisi koulutuskeskuksen määräajan järjestää rikosseuraamusalan tutkintoja alueellisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa siellä missä sopivia on eniten sekä henkilöstöpula kovin. Erityisesti korostettaisiin, että kyseessä on poikkeustapaus, jonka toistumisen todennäköisyys on jossain hyvin harvinaisen ja mahdottoman välillä.

On nimittäin tullut aika myöntää, että rikosseuraamusalalla ei enää voi toimia ammatillisella tutkinnolla ja myös räikeästi liian suureksi kasvanutta määräaikaisen työvoiman käyttöä tulee vähentää. Tämän lähtökohdan kieltäminen kertoo yhteiskunnastamme jotain vähemmän kuin imartelevaa.

Järjestelmämme ei ole enää aikoihin perustunut kostoon ja sen johtajat ovat pitkään olleet päteviä sekä itsenäisiä ammattilaisia – toisin kuin joissain muissa maissa, missä poliittisesti valitut julkisuushakuiset melskaajat päättävät. Mutta täydellinen se ei todellakaan ole, siitä tämäkin "vartijapula" pohjimmiltaan kertoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.