tiistai 7. joulukuuta 2021

Miltä kaikki näyttää – oletteko te ihan tosissanne?

Pohtiessani kohua pääministeri Sanna Marinin(sdp) itsenäisyyspäivän aatonaaton vietosta; kysyn, että onko tilannekuva täysin out, koska jokainen näyttää panevan sen sisällöksi mitä huvittaa. Somekansa ja viihde- sekä politiikan toimittajat näkevät maailmasta vain puolet eivätkä sitäkään ymmärrä.

Aletaan arkisesta ja ihmisläheisestä; älkää viitsikö olla tekopyhiä, sekä tuomita pääministeri siitä mitä tekisitte itsekin. Olin sitä minä itsekin joskus naimaton sekä perheetön nuori aikuinen isossa kaupungissa; en saanut ylennystä, arvonimeä, kunniamerkkiä, kutsua juhliin enkä ollut joka itsenäisyyspäivä töissäkään.

Tuo pikkumainen moralismi on silkka vallan aiheuttaman kaunan muoto; yhdellä on ja toisella ei ole, joten mikäs rattoisampaa kuin huvikseen juoksuttaa tämä johonkin likaavaan ynnä haisevaan, että saadaan nauraa. Maailman sivu pahiten kaunaa ovat tunteneet vallattomat miehenpuolet naisvallanpitäjää kohtaan.

"Somekansa ja viihde- sekä politiikan toimittajat näkevät maailmasta vain puolet eivätkä sitäkään ymmärrä."

Olisiko Sanna Marinin mahdollisesti pitänyt peräti ruveta ulkoministeri Pekka Haaviston(vihr) kotisairaanhoitajaksi, vai olisiko jo välttänyt toimia ruokahuoltovastaava-tsemppaajana? Äkkihuoli viimemainitun terveydestä tuntuu aika paksulta, kun muistaa kuinka samat ovat sitä ennen vihanneet häntä ja puolueettaan.

Kohuntapaisen, jota herkimmät ovat alkaneet kutsumaan jo vallan itsenäisyyspäivän kriisiksikin; paras tai pahin puoli – kumminpäin vain – on ehdottomasti se kännykkä. On siinä meillä Valtioneuvostossa yksi varsinainen valmiusyksikkö turvallisuusjohtajineen ja tilannekeskuksineen, jottemmä rumasti sano.

Pääministeri ei ole turvallisuusjohtajalle tradenomi-ylitarkastaja, jolle voi tuosta vain soittaa ”hei, sitten kun tulet seuraavaksi virastoon” -puhelun virkakännykkään vapaa-aikana, ja moralisoida, jos päätyy puhumaan puhepostille. Olipa varsinainen turvakoukku, oikea ässä, jos ei osaa tuota vähää kartoittaa sekä ratkoa ongelmia.

"Kohuntapaisen, jota herkimmät sanovat jo kriisiksikin; paras tai pahin puoli on ehdottomasti se kännykkä."

Siihen taas olen jo ehtinyt tottua, että kaikkihan ne ovat yht’äkkiä turvallisuustoimittajia, jos päivän uutisvirrassa soljuu jotain siihen liittyvää. Kaikentietävästä somekansasta puhumattakaan, jonka edessä seriööseimmätkin nyt veisaavat ”miltä tämä nyt näyttää” -virttä. Ovatko he ihan tosissaan?

Toivottavasti lakia ei nyt ainakaan muuteta niin, että alle 70-vuotiaat naispääministerit joutuvat poistumiskieltoon – ellei hupia ynnä alkoholeja katsota virkaan kuuluvaksi edustusvelvollisuudeksi. Muussa tapauksessa ulos ei pääse elleivät kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat yhdessä allekirjoita iltalomatodistusta.

Ja; ettei pääministeriä tällöinkin velvoiteta käyttämään nimen sekä virka-aseman ilmaisevaa selkeästi erottuvaa tunnisteliiviä, jossa on taskut kahdelle kännykälle ja yhdelle virve-puhelimelle. Mikäli iltalomalla tanssitaan tai ollaan rokkikeikalla, tulee viimemainitussa tietenkin käyttää korvanappia tavoitettavuuden varmistamiseksi.

"Kaikentietävä somekansa pauhaa ja toimittajista seriööseimmätkin veisaavat 'miltä tämä nyt näyttää' -virttä."

Niin, se tilannekuva; tuo jalo puolivierassanahan oli syntyjään käsitteellisen ajattelun apuväline, mutta tänään sitä taidetaan lähinnä heitellä kun ei muutakaan keksitä. Toistamalla sekä jauhamalla kuvitellaan saatavan pääministeri joko pakosalle tai möläyttämään jotain ”mikä alkaa elää omaa elämäänsä”. Ei sentään ”salattu totuus”?

Siispä kun ei saatu katsella televisiosta kolmea tuntia maamme eliittiä kättelemässä ja olla mieltä niin kunkin ulkoasusta, ansioista kuin niiden suhteesta toinen toisiinsakin – piti sitten vain saada joku puheenaihe. Ruokkia uteliaisuutta, kaunantunnetta, vahingoittamisenhalua ja vielä vähän maukkaasti moralisoidakin päälle.

Olin irvokas, koska olen tympääntynyt toistuviin Sanna Mariniin kohdistuviin ilmaa kevyempiin moralisointi- ja henkilökohtaisuuksiinmenemiskohuihin, joissa ei oikeasti tapahtunut mitään – tuskin olisi edes saattanut tapahtua. Mutta jokavuotista epävapaan ja väkivaltaisen syrjintäyhteiskunnan peräämistä te taas ette ole näkevinännekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.