lauantai 21. elokuuta 2021

Puoli pistettä hähättelemättömyydestä

Poliisikansan edustaja Marko Kilven(kok) tavanmukaisessa Iisalmen Sanomien budjettitoiviokirjoituksessa oli inha ajankohtaisliitännäinen. Poliisin resurssien lisääminen vastauksena kaikkiin mahdollisiin ongelmiin auringon alla on maailman huonoin vitsi, mutta näemmä se on silti yhä kulussa.

Hohhoijaa. Piti sitten kirjailla neljän rivin näennäinen vartijoista muka huolissaan oleva maininta tekstin kärkeen, jotta iisalmelaiset luulisivat kuopiolaispoliisin olevan heistä kiinnostunut ja hyvinkin perillä arjen haasteistaan. Pokkana vedetyn puheintron jälkeen alkaakin sitten laulu sekä tanssi suorilta jaloilta. 

Minä jo epäilinkin, että pimeä internet saattaa mennä hieman ohi pohjoissavolaisen kylälehden yleisöltä. Entäpä sitten jengiammuskelut, sekä kaiketi joku tiedustelun verkostokartoitus, mikä ilmeisesti tällä erää kaivoi ylös myös valtiopäivämiehiä – Ruotsissa? Sellaisesta eivät syty kuin tietyt harvat nyrjähtäneistöön kuuluvat.

"Pokkana vedetyn puheintron jälkeen laulu ja tanssi alkaa suorilta jaloilta, mutta vain harvat nyrjähtäneet syttyvät."

En näinollen pidä uskottavana, että seuraava viittaus Iisalmen puukotukseen tulee vain ohimennen; sen täytyy olla tarkoituksellinen ajankohtainen liimannainen jo aikoja sitten valmiiksi tehdyn tekstin päällä. Oliko kyseisen teon tekijä muka jonkunsortin roadman? Niinikään, mitä alaikäisten tämänvuotinen henkirikosluku tähän liittyy?

Höpöhöpö. Huolissani olen, jos joku tämän tosissaan ottaa. Mutta niinhän sitä asioita tässä maailmassa myydään: joko kuulostellaan tarpeita tai sitten niitä luomalla luodaan markkinoinnilla. No, nyt löytyy uhkaa; eipä muuta kuin ratkaisua pöytään, mikä luonnollisesti on lisää poliiseja.

Oikeasti kyse on siitä, että poliisin ylijohto ei hoida tehtäviään. Joko strategia on väärä, jalkautus huono tai sitten mediapelistä budjettiriittämättömyyden ympärillä on tulossa jokavuotinen riesa. Kaukana takana on aika, kun Markku Salminen Teuvo Veijalaisen pois paikaltaan sellaisen jälkeen savusti.

"On epäuskottavaa, että seuraava viittaus tulee vain ohimennen; se on ajankohtainen päälleliimannainen valmiissa tekstissä."

Vai eikö Marko Kilven pokka pidä ja perse kestä kritisoida sisäministeri Maria Ohisaloa(vihr) huonosta tehtäviensä hoidosta? Sijansa saakoon poliisiopetuksen tottelevaisuuskoulutus, organisaatiousko sekä suoranainen indoktrinaatiokin, mutta näin huono hallituksenhaukkujaiskirjoitus on nolo – eihän se edes viihdytä lukijaa!

Jotain on kyllä paikallaan, siksi tämän hallituksenhaukkujaiseksi määrittelenkin; nimittäin täysin posketon ja irrallinen rinnastus – kuinka siihenjasiihen kyllä riittää rahaa, mutta ei tähän mitä itse luukuttaa. Mutta minkätähden mokomaan piti kytkeä kaksi viittävaille sankarivainaiksi töissä telottua vartijaa?

Ymmärrän, että Iisalmi on peräkylä, jonne on vast’ikään siunaantunut hypermarketteja ja kauppakeskus käytävineen. Joku voi ihan oikeasti luulla moisten valvonnan kuuluvan poliisille; ettei muuta tarvitse kuin hätänsä ilmoittaa, jonka jälkeen paikalle tullaan selvittämään asiat. Ei kuulu ja tuskin tulee, uskokaa huviksenne.

"Miksi huonoon ja epäviihdyttävään hallituksenhaukkujaiseen piti kytkeä kaksi töissä telottua vartijaa?"

Maaseutuisessa entisessä nimismiespiirissä saattaa tosiaan tulla yllätyksenä, että Suomen niin kutsuttu poliisi toimi aina itseasettamansa tärkeysjärjestyksen mukaisesti resurssiensa puitteissa. Ainoa takuu oli, ettei mitään taattu. Olisikohan muussa tapauksessa maahan koskaan yksityistä turvallisuusalaa syntynytkään?

Ja poliisista puheenollen. Mikähän viranomainen on niin kouluttanut, valvonut, luvittanut, kehittänyt sekä muutoinkin hyysännyt yksityistä turvallisuusalaa vähää vaille 50 vuotta? Sitä, jonka kahta edustajaa Iisalmessa tällä viikolla puukotettiin? Niinpä. Yhteys huomioiden, luulisi Kilpeä enemmänkin hävettävän.

Siksi toisekseen, ajankohtaisen tapauksen kiinniotto tapahtui miltei verekseltään ja se sujui jokseenkin epädramaattisesti yhdellä partiolla. Siispä nillitys poliisin määrärahoista juuri nyt sekä tämän yksittäisen tapauksen varjolla on yksinkertaisesti roisia. 0.5 pistettä siitä ettei hähätelty eikä sanottu mitä mä sanoin.

1 kommentti:

  1. Aivan perinteiden mukaan tässä edettiin. Kun kysymys on julkisesta sektorista on ratkaisu kaikkiin ongelmiin rahan, henkilöstön ja muiden resurssien lisääminen. Aivan viimeisenä vaihtoehtona on sitten peilin katsominen, sekä uusien tehokkaampien organisaatioiden ja työtapojen kehittäminen.

    Lisäksi vedetään sitä periaatteellista linjaa, että "poliisi on ainoa turvallisuuden takaaja yhteiskunnassa". Ei siis pääasiallinen tai tärkein, vaan ainoa. Viime vuosina on esimerkiksi yksityisen turvallisuusalan ja poliisin välit ovat huonontuneet. Tallinanaukion valvonnan kokeiluluontoinen siirtyminen järjestyksenvalvojille aiheuttaa ilmeisesti jonkinlaista hammastelua poliisin puolelta. "Te viette meidän työt..." Hoh hoijaa kyseessä oli paikka jonka turvallisuudesta poliisi vuosikymmenet kieltäytyi huolehtimasta vaikka poliisiasema oli 50 metrin päässä. Nyt on sitten poliisin mielestä käynyt ihan väärin ja luonnottomasti, kun torikauppiaat on palannut aukiolle ja siellä on lapsiakin paikalla ja vieläpä leikkimässä eikä juoksemassa pakoon päihtynyttä "setää" joka aloittaa pelin nostamalla esiteini-ikäisen tytön hametta. Eli aivan väärin sammutettu.

    Eli ollaan taas palattu neljännes vuosisadan takaiseen tilanteeseen, jossa jatkosodan lomalla alkuunpantu konstaapeli katsoi myymälävartijaa nenänvartta pitkin ja oli sitä, että jos vartijoita ei olisi, niin kauppias antaisi rahat poliisille ja hän saisi palkankorotuksen!

    VastaaPoista


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.