keskiviikko 18. elokuuta 2021

Miksen jaksa kuunnella

Nuoruudenammattini parikymmentä vuotta vaikutti; jossain vaiheessa lakkasin jaksamasta kuunnella, tai menetin myötätuntoni väärään paikkaan änkeämällä ängenneitä ja itse asiansa omaa tyhmyyttään sotkeneita taviksia kohtaan. Ei; en minä kyllä heitä siksi sortanut tai yhäkään aseta itseäni liioin paremmakseen.

Ylipäätään; voi kiitos vitusti, kun piti mokomakin saada jälleen kerran muistamaan. Tämä tapahtui vahingossa; silmäilin Vanhusbookkia, jossa havaitsin aikalailla edesvastuutonta käyttäytymistä, mikä sivusi riittävästi turvallisuutta saadakseen aikaan tämän tekstin ajatukset. Lähdettä en kanssanne jaa; se on voivoi.

Niin. Jos ihminen joutuu uhatuksi väkivallalla, häiriökäyttäytymisen kohteeksi tai edessään kannetaan pesäpallomailaa; sitä ei ihan äkkiä luulisi tultavan someen valittelemaan. Pakene, suojaudu, taistele mikäli on ihan pakko sekä hälytä apua; mokoman ymmärtämiseen tuskin tarvitaan ammatillista turvallisuuskoulutusta.

"Nuoruudenammattini parikymmentä vuotta vaikutti; lakkasin jaksamasta kuunnella itse asiansa sotkeneita taviksia."

Mikäli ei edes ole asianomistaja, todistaja tai ylipäätään jossain todellisuudessa olemassaolevassa asemassa tässä jutussa; luulisi älyttävän vähemmälläkin järjellä, ettei asiaa aleta kuullessaan levittelemään eteenpäin. Jos toimii päinvastaisesti, todennäköisesti ei saa aikaan mitään hyvää vaan joko tekee tyhjää tai peräti pahaa.

No, sitten kun se suu piti kuitenkin aukaista; luulisi, että asiaan tässä vaiheessa tutustuva ei ainakaan alkaisi antelemaan omia tietämättömän neuvoja, kyselemään lähellä asuvaksi luulemansa käsityksiä asiasta tai ihan vaan soittamaan suutaan huvikseen. Moisesta saattaa suuttua jo normaaliväestöönkin kuuluva ihminen.

Siitä sitten mitään puhumattakaan, että mitäs jos länkyttikin leukojaan ihan ihquaidolle varjoisten kujien pojalle, jonka kognitiiviset ominaisuudet eivät yllä käsittelemään edellisen kappaleen monimutkaisuutta? Sille riitti, kun puhe oli ilmeisesti itsestään ja kielteisesti tulkittavasti; joten johan läks’!

"Moisesta suuttuisi normaaliväestöön kuuluvakin. Ihquaito varjoisten kujien poika taas on jo valmis tappelemaan."

Moiset eivät institutionaalisessa miljöössä mitään vankitiedustelun rikosseuraamusesimiehen tai KRP:n alueyksikön tietolähdevastaavan rikoskomisarion lausuntoja kaipaa, kun nimittelevät vasikaksi. Tai luuletko Hämylinnan rekisterin todistuksen pelastavan pedofiiliksi syytetyn? Kohta lyödään jo!

Tuon pahemman kerran epäsymmetrisen ja helposti roihahtavan laitosväkivallan lisäksi on tietysti Siviilinkadun jutut, joiden kohde ei välttämättä löydy yhtä helposti kuin kongin yksiöstä, mutta myös tekovälineissä on suurempi valikoima. Jos tavis-siviilin päässä liikkuu mitään, kuvittelisi ettei tuohon suuntaan tarvitse edes katsoa.

Noiden eläjien kanssa on jokseenkin hyödytöntä sopia säännöistä ja lähetellä heille mitään viestejä; yksilö yksilöä vastaan ne joko tulevat itsehillinnän pettäessä päälle tai alkavat haastamaan niillä keinoilla kuin oman persoonallisuuden kokoonpano suo. No, haastavathan taviksetkin, mutta vain hieman toisella tavalla.

"Siviilinkadun kohde ei löydy kuin laitoksessa, mutta tekovälineitäkin on enemmän. Älä edes katso tähän suuntaan."

Tietäisin kyllä kuinka pistäisin tuollaiset asiakkaat tottelemaan, mutta toivottavasti tarvetta ei ilmene enää koskaan. Niinikään huomaaan olevani yhä jokseenkin kyllästynyt tavis-siviileihin, jotka nyt joko perjantaikaljoissaan haastavat huvikseen riitaa tai kuvittelevat puhuvansa niinkuin itselleenkin haluaisivat puhuttavan.

Monikohan keski-ikäinen keskimittainen keskiluokkainen keskinkertainen tyyppi oikeasti kestäisi itsestään sekä oloistaan yhtä ylivaltaista, ennakkoluuloista ja leimaavaa tekstiä? Tai lapsensakaan sen puoleen; eiköhän sieltä tulisi aika nopeasti ivailevat mikäluuletolevasi sopivan solvauksen kera päin sanojan naamaa.

Pehmennyt en ole. En koskaan kannattanut kantapään kautta tai metsä vastaa              -metodia, vaikka tämä ehkä tulee yllätyksenä asiakaspalvelu- ja lässytyssukupolville, joiden en edes toivo blogiini löytävänkään. Tässä lueteltujen henkilökohtainen helvetti on olla oma itsensä; siihen en minä osallistu, vaan menen menojani. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.