lauantai 14. elokuuta 2021

Graffitintorjunta

(Kuva: Jari Kähkönen)

Lähdetään liikkeelle perusteista, kuten aina turvallisuustyössä; valvottua ja hallittua paikkaa ei jatkuvasti ilkivaltaisesti sotketa. Sitä taisi yrittää myös persujen "työmies" Putkonen, joka pieraisi puhelimeen puoluekokouksessa; sekoitti turvallisuusselvityksen henkilöllisyyden toteamiseen.

Ravintolassa keikkatyötä tekevä extra voisi tosiaan, häkellyttävää kyllä; olla turvallisuusriski. Firmassa kirjoilla oleva ja työvuoron tekevä eivät välttämättä ole sama henkilö. Sisään päästyäänhän tämä kukaikinä voisi saada päähänsä tehdä aivan mitä tahansa. Siksi valvontaa pitää olla niin kehällä, kuorella kuin tiloissakin.

On sensortin kehiä sekä kuoria, jotka ovat täysin kiinni; alueet ja tilat niiden takana etsitään, sekä tämän jälkeen säilytetään koskemattomina. Jos taas liikennettä on paljon, mutta uhkassa löytyy; tehdään turvatarkastuksia. Valvonnan palvelutaso on oikea, jos se täsmää vastuualueen niin luvalliseen kuin luvattomaankin käyttöön.

"Pitää olla olemassa kehä, kuori ja tilat, mitä myös valvotaan. Palvelutaso sovitetaan vastuualueen käyttöön."

Tänään pohdinnassa oleva joensuulainen ongelma poikkeaa merkittävästi edellä mainituista esimerkeistä. Kehää tai kuorta ei käytännössäkatsoen ole; kaikki valvonta suoritetaan tiloissa sisällä tai erityisissä paikoissa niiden puitteissa. Miten liene ennaltaehkäisyn perusjuttujen kuten lukitusten, kameroiden ja vartioinnin kanssa?

Minä väitän, että Joensuun poliisin tiedotteessa tarkoitetut paikat ovat huonolla hoidolla; ennaltaehkäisy ei toimi, jos tuollaisia kirjoitellaan. Näin toimitaan hurskaassa, mutta tosiasioihin perustumattomassa toiveessa, että asialla olisi yksi ja sama yhteiskunnan surunlapsi. Hänet olisi helppo poimia pois ilmiannettuna.

Graffitintorjunnassa on ilmeistä, että perustaso ei riitä, vaikka se olisikin kunnossa. Tarvitaan erityisestävää toimintaa, jossa keskiössä ovat tekijöiden kiinniottaminen, tunnistaminen, kartoittaminen ja rikosvastuun toteuttaminen. Kysymys ei ole pelkästään sotkemisesta; lakkaa jo petkuttamasta itseäsi. 

"Graffitintorjunnassa kunnossaolevakaan ennaltaehkäisy ei riitä. Vaaditaan lisäksi myös erityisestävää toimintaa."

Kuka jonkin kiinteistön, tilan tai paikan oikein omistaa sekä määrää siellä? Siinä. Sanoin sen nyt. Omaisuus voidaan tosiaan päästää jokseenkin täysin rappiolle; tämän jälkeen osoitteissa viihtyvät ainoastaan kadun lain piirissä olevat eläjät, jotka eivät enää ole tervetulleita oikeastaan minnekään muualle yhteiskunnassa.

Turvallisuus ei mahda mitään, jos oletus on sama kuin syrjäkylien yksinäisten kotipalvelussakin; jonkun pitäisi tuotteistaa, toisen maksaa ja kolmannen tehdä –puolestasi. Tai jos toivotaan hyvää, ilmaista sekä kaikenkattavaa; sellaista kun ei ole olemassakaan. Ensin pitää tahtoa ja vasta sitten voi tehdä, usko nyt jo huviksesi.

Graffitintorjunnassa käytetään niin univormu- kuin siviiliasuistakin henkilökuntaa. Ensisijainen päämäärä on yhä ennaltaehkäisy, mutta käytännössä sen toimivuus edellyttää, että samanaikaisesti epäiltyihin kohdistuu myös täysimääräinen rikosvastuu toimeksiantajaa vastaan suunnatuista oikeudenvastaisista teoista.

"Graffitintorjunta on kiinniottamista, tunnistamista, kartoittamista ja rikosvastuun toteuttamista."

Sanomatta pitäisi jo olla selvä, että yhteiskunnalliset ongelmat eivät ratkea yksinomaan kiinniottamalla tai rankaisemalla; muuten maamme olisi jo valmis emmekä kävisi tätä keskustelua. Kysymys on oikeasuhtaisuudesta; sotkijaa pitää estää, hillitä ja auttaa, mutta vasta oma halu lopettaa varmistaa lopputuloksen.

Ei minulla ole mitään katutaidetta vastaan ja yhtälö missä julkinen tila on ainoastaan olemassa kauppapaikkana toimiakseen tympii toki itseänikin. Mutta ei jokainen kulkija sitä kyllä omistakaan; mikä oikeus kenelläkään on käyttäytyä näin muka olisi? Puhe voi olla niin esteettisestä mausta kuin omasta käyttäytymisestäkin.

Niinpäniin. Ihminen saattaa olla ketterä heittäytymään säälittäväksi, väärinymmärretyksi, taiteilijaksi, ulkopuolisuuteen tai miksi milloinkin, mutta ei vakuuta edes itseään. Hobbesin kaikkien sodassa kaikkia vastaan tuollainen meistettäisiin hengiltä, koska yhteiskunnan ainoa suvereeni olisi valtionjohto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.