torstai 19. elokuuta 2021

Ja nyt ne taidot, välineet sekä henkilövahvuudet kuntoon!

Iisalmen Citymarketissa puukotettiin yhtä työ- ja yhtä vapaavuoroista vartijaa; tämä tapahtui joko anastuksesta epäillyn kiinnioton yhteydessä tai poliisillisella salakielellä ilmaistuna ”käyttäytymiseen puututtaessa”. Jotenkin minusta tuntuu, että olen ajatellut ja kirjoittanut nämä ajatukset ennenkin.

Kuinka ihmeessä töissä olevalla vartijalla voi olla niin huono tunnistus, että hän ei käsitä kohdatun olevan vaarallinen henkilö? No, voi siinä erehtyäkin; tämä taas vaatisi nopeaa etäisyyden tekemistä itsensä ja henkilön välille. Muussa tapauksessa on äkkiä pystyssä kova hätävarjelutilanne, kun esiin vedetään puukko.

Jos päällä on Iso Hoo; potkaistaan, lyödään, heitetään esineellä tai tönäistään hyökkääjä pois. Tehdään mitä tahansa, että vauhti hiljenee, liikerata menee poikki sekä mielellään puukko saadaan pois ja taistelukyky nollaan. Et ehdi tehdä mitään mittariliikettä etkä vetää voimankäyttövälinettä; olette jo liian lähellä toisianne.

"Hätävarjelutilanteessa tehdään mitä tahansa, että vauhti hiljenee, liikerata rikkoutuu ja taistelukyky alenee nollaan."

Mikäli tunnisti ja etäisyydessä löytyy; sitten 1920-luvun ei enää ole ollut ainoatakaan hyväksyttävää syytä tehdä kiinniottoa yhdellä vartijalla. Siksi toisekseen; mitähän voimankäyttövälineitä tuossa osoitteessa sai kantaa sekä olivatko ne päällä? Ja; jos viedään hoitoon yliopistosairaalaan, suojavälineidenkin on täytynyt olla puutteelliset.

Ei siis todellakaan pitäisi enää tässä maailmanajassa olla mahdollista, että vartijan työtä tehdään yksin sekä vain kaasusumutin, käsiraudat ja kännykkä vyössä, mutta ei nyt naurateta ketään; näinhän puoli Suomea toimii. Jostain kumman syystä jatkuvasti toistuvat verityötkään eivät muuta mitään, koska edistys on liian hidas.

Jos koulutuksesta keskustellaan ylipäätään, se tehdään joko triviatasolla eli kysytään ammattioikeuksien saamisen minimiä tai reilukerhon jalkojen alta vetona huomauttaen senhän olevan vain niin-ja-niin-monta tuntia. Yhteys todelliseen osaamiseen jää sattumanvaraiseksi ja tahattomaksi.

"Kannettiinko kaikkia sallittuja voimankäyttövälineitä? Suojavälineiden täytyi ilmeisesti olla puutteellisia."

Sanonko minä teille mistä tuntimääräfetissi syntyi? Siitä, kun 1970-luvun lopulla keksitty ajatus viranomaisten hyväksymästä yrityskohtaisesta koulutussuunnitelmasta kuoli; paljastui kai, ettei useimmilla ole mitään ”teollisuusvartijakoulua”. Oho! No, silloin järjestysmieskoulutuskin oli täysin poliisipiirin päällikön päätettävissä.

No, miksi vartijan työtä tehdään yhä typerällä ja vuosikymmeniä sitten vanhentuneella ajatuksella, jonka mukaan kaasusumutin ja patukka riittävät kaikkeen? Siksi, että samaan aikaan päätettiin määrätietoisesti vähentää heidän kantamiensa luotiaseiden sekä töissä mukanaan pitämien vartiokoirien määrää.

No, nyt lyhyet kumipatukat eivät sentään enää ole vartijan asun taskussa vaan joko museon vitriinissä tai viihdekäytössä. On myös yhteiskunnan ylläpitämässä ammattikoulussa suoritettava turvallisuusalan perustutkinto; koirista sekä aseista on tullut harvinaisista harvinaisin erikoisuus. Miten meni niinku omast’ mielest’?

"Vartijakoulutuksen tuntimääräfetissi ja aseenkannon sekä koirien käytön vähyys ovat 1970-luvun lopun vaiettu perintö."

Tässä välissä on nimittäin ollut sellaisetkin kuin aineellinen todellisuus ja toteutunut historia; ei-tappavissa voimakeinoissa kyllä löytyisi huomattavasti enemmän kuin silkkaa kehitysmaa-Suomea ollut jokotai. Ja nyt kaikille ei kouluteta edes sitä mitä laki sallii, kantopäätökset jätetään tekemättä ja toteutus on oma asia.

Eivätkä läheskään kaikki perustutkintolaisetkaan alalle jää. Miksi jäisivät? Uutuudenviehätys kääntyy nopeasti näkymättömyyden tympeydeksi, valta osoittautuu rajalliseksi eikä se jännityskään oikeasti ollut hyvin suurta. Sikäli, jos kouluun ei jo haettukin päämääränä päästä joksikin viranomaiseksi tai ajelehdita ilman suunnitelmaa.

Ihmekö? Arvaapa mitä itäsuomalainen vartiopikkupomo saattaa tehdä testatakseen kevyen suojavarustuksen käyttämistä, jos sellainen on ylipäätään jaettu? Siinä sen näet; jopa oikeutettu huoli työturvallisuudesta onnistutaan kääntämään keinoksi kontrolloida ja painostaa...niitä työntekijöitä. Jos oltiin huolissaan. Oikeasti.

"Jos kevytkään suojavarustus on jaettu, se muuttuu helposti yhdeksi kontrollointi- ja painostuskeinoksi lisää."

Vartiopikkupomo saattaa muuten samalla olla seutukunnan ainoa tukipartio, mutta juosta asiakkaissa, pitää mielenosoituksellisesti siviilivaatteita eikä varusteta lainkaan ja olla parhaassa tapauksessa hälytettävissä matkapuhelimen äänipuhelulla. Kenenköhän olisi tullut valvoa yksintyöskentelyä ja tuokin hälytys tehdä?

Varmaan saman kuin mies-koira-taskulamppu -aikaan, jolloin autoissa saattoi peräti olla pelkkä mihinkäänjohtamaton radiopuhelinantenni, kun yössä mentiin yksin tehden...toivottavasti töitä. No, tänään hälytyskeskukset ovat isoja valtakunnallisia, mutta paikallisesti niiden brändeillä ei täälläpäin ole pikkufirmoja enempää resursseja.

Jos siis Iisalmessa työskenneltiin yksin, varusteissa jotka olivat arvoitus ja mahdollisuus niin hälyttää kuin saadakin jotain merkittävää apua oli lähinnä vitsi; tapauksesta opittiin, että syrjäisyys tai pikkukaupunkisuus eivät enää takaa mitään. Mutta tuskin taitoja, välineitä ja henkilövahvuuksia sittenkään laitetaan kuntoon.

Juttu jatkuu: Puoli pistettä hähättelemättömyydestä

Jälkikirjoitus 15.11.21 kello 14.43: Tuomioksi kuusi vuotta linnaa kahdesta tapon yrityksestä ja yhdestä tapaukseen liittymättömästä törkeästä pahoinpitelystä. Motiivina tupakointikielto. 

Melkein tekisi mieli lähettää nyt voimankäyttöväline, suojaväline- ja yksintyöskentelyterveisiä eräillekin kahdelle oman menneisyyden nyttemmin toivottavasti jo lopullisesti entisille palveluesimiehille. Ja selvyyden vuoksi; heidän tapauksissaan emme puhuisi Iisalmesta. Mutta miksi viitsisin?

Heidän toimintansahan vain osoitti, että turvallisuusalan toimijoista silloisessa ja yhä vallitsevassa nykytilanteessa - minkä seurauksena tämäkin tuplapuukotus tapahtui - ei ole mitään puutteita, vikaa tai korjattavaakaan. Viisastelepa siitä; sinä mielestäsi jotain turvallisuudesta tietävä, siellä LinkedInissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.