keskiviikko 4. elokuuta 2021

Anna sinä jokaisen löytää omat vaivansa itse

Ymmärrys ihmisyydestä on ainoa oikea vastaus yhteiskunnallisen ristiriidan
rauhanomaiseen ratkaisuun. Kovempaa välienselvittelyä en toivo, kenenkään
takia.

Ihminen on opportunistinen, fatalistinen ja konformistinen eläjä, jolla on taipumusta uskoa vähän mitä milloinkin. Siihen nähden huuhaan levittäminen on yleensäkin tuomittavaa, mutta 
asia on erittäin vakava, jos samaa tehdään edes epäsuorasti jonkin virallisen toimijan nimissä tai auktoriteetin takaa.

Insipiroiduin eilen Rysky Riiheläisen FB-seinällään julkaiseman kuvan ja alustuksen johdosta; puhteekseni tuli tuolloin pohtia tarkemmin tapoja, joilla ihminen johonkin uskoo. Menetelmäthän ovat sinällään yleispäteviä; niitä voi käyttää niin hyvään, pahaan kuin turhanaikaiseenkin.

Inhimillinen elämä on vuorovaikutusta. Kuinka kuulustelua pitävä poliisi on huuhaamaakaria parempi, jos kytkee kuultavan tilapäisen kylmän sään köhän omien kysymystensä kovuuteen? Hän kun kaipasi kurkkupastilleja takkinsa taskusta. Oliko tämä vain vittuilu vai tuliko paljastettua totuus omasta persoonallisuudestaan?

"Huuhaan levittäminen on tuomittavaa, mutta asia on erittäin vakava, jos samaa tehdään jonkin auktoriteetin takaa."

Tai entäpäs sekin, heh, kävelevä laillistustodistus, joka oli sisäistänyt ihmiskäsityksen, minkä mukaan kaikki tapaamansa piruparat vähintään valehtelevat hänelle ja useilla on myös piilotettu agenda. On nimittäin kiusallisen ilmeistä, että ammattirooli on muuttunut epäselväksi sekä alettu saada kieroontunutta nautintoa vallankäytöstä.

Siispä, siinä kuin kaksi edellämainittua esimerkkiä väärinkäyttävät auktoriteettiään; on aivan yhtä tavanomaista, että niin kutsutut vaihtoehtoihmisetkin sanovat aivan mitä tahansa huomiota saadakseen tai tunteakseen itsensä erikoisiksi. Toki, heissä on myös auktoriteettityrkyt öykkärit, joilla on mielessä pomotus tai oma tienaaminen.

On hyvä kysymys, että kuinka paljon niin sanottua vaihtoehtoista elämäntapaa kulutetaan identiteettirihkamana tai silkkana viihteenä. Että rivit ovat vain kannattavinaan tai kustantavinaan edessään mellastavia, mutta tätä kestää yksin siihen asti kunnes peli menee totiseksi. Älä selitä, tämäkin on olemassaoleva ilmiö.

"Niin kutsutut vaihtoehtoihmisetkin saattavat sanoa mitä tahansa huomiota saadakseen tai ollakseen erikoisia."

Siksi paninkin blogitekstilleni tuollaisen otsikon. Eipäs ruveta jättämään ajatuksellisia koiranluukkuja, kehottamaan miettimään asioita tai suorastaan manipuloimaan heikompaansa ehdotellen kaikenlaisia oireita ja mitälienee valemuistoja! Anna sinä jokaisen löytää omat vaivansa itse! Sikäli, jos niitä sattuu oikeasti edes olemaan.

Vaikka siis olisi olemassa tosiasiat, tutkimuksellinen näyttö, virka ja asema; ne eivät muuta ketään pyhimykseksi. Mutta tästä ei liioin tule johtaa ajatusta, että tosiasiat ovat yhtäkuin näkemys, näyttö sattumankauppaa sekä virka ja asema varallisuutta. Tämä on tarpeen sanoa, koska kovin moni noista asioista vaatii mielikuvituksen käyttöä.

On ymmärrettävä, että korona on paradigman muuttava asia, josta ei pidä kuvitella palattavan takaisin vanhaan normaaliin. Uusi normaali jää vielä pitkäksi aikaa arvailun varaan. Kuinka käy suomalaisen nationalismin ja ylhäältäpäin johtamisen perinteen; kas siinäpä myöskin hyvä kysymys. Vertaisvalvonta ainakin tökkii jo nyt.

"Korona on paradigman muutos, josta ei palata vanhaan normaaliin. Nationalismi ja ylhäältäjohtaminen kyseenalaistuvat."

Minä näen huuhaata levittävät terveydenhuollon ammattihenkilöt ensisijassa 1800-luvun tuoreesta kämyksi muuttuneesta nationalismista seuranneena vääristymänä. Luullaan tietyistä lähtökohdista seuraavan tietty ura, jolla voi sitten tehdä mitä haluaa. Erehdys. Suomi on nykyäänkin luokka- vaan ei se sentään mikään sääty-yhteiskunta enää ole.

Viimemainittua saattoi olla maailma, jossa menneen ajan saksalaisen hengenlennon velvollisuudentuntoiset romanttiset haihattelijat elivät; he, ketkä kansallisuusaatteen alunperin loivat. Kuinkahan olisivat suhtautuneet niihin lukuisiin groteskeihin kuvatuksiin, jotka tämän päivän Suomessa sortavat heikompiaan tämän varjolla?

Olisi siis suotavaa hyväksyä inhimillinen monimuotoisuus niin loppuunkäytettyinä asemistaan poistettavien ancien régimen työkalujen kuin niin kutsuttujen rokotusvastaistenkin suhteen; yhdenvertaisesti. Tämä ymmärrys on ainoa oikea vastaus koronan paljastaman yhteiskunnallisen ristiriidan rauhanomaiseen ratkaisuun.

Muutoin epidemiologisen tilanteen kiristyminen voi vielä tietää kovempaa välienselvittelyä; sitä taas en missään tapauksessa toivo, kenenkään takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.