lauantai 29. toukokuuta 2021

Halla-aholaisessa ”terveessä tasapainossa” ei ole mitään tervettä

(Kuva: Jari Kähkönen)

STT uutisoi Jussi Halla-ahon puheesta Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa. Voihan hyvä tavaton tätä ihmisvihan, ulkomaalaispelon sekä käskytyskapitalismin rynnistystä. Kuinka yksikään työläinen saattaa häntä tai puoluettaan äänestää? Edes kaunaiset tai eksyneetkään.

Johtoajatuksena näytti olleen minun otsikkoonkin nostamani ”terve tasapaino”, jonka puute esitetään maan suurimmaksi ongelmaksi. Siispä, suotta minäkään tässä marjastelen; tuo ukkohan on ihan sekaisin: nyt hän ei edes enää tyytynyt siihen tavalliseen syntipukkihyppyynsä eli yhteiskuntamme heikkojen morkkaamiseen. 

Vaatimus kolmen tonnin kuukausituloista työperäiseen oleskelulupaan asiantuntijahyvikselle, mutta köyhisten ”ei pääsyä sosiaaliturvan piiriin, ei oikeutta perheenyhdistämiseen, ei pysyvää oleskelulupaa, ei kansalaisuutta” -jollotus oli juuri sitä itseään. Toivottavasti työläiset eivät nyt hurraa luullen persuja työväenpuolueeksi.

"Halla-aholaisessa 'terveessä tasapainossa' ei ole mitään tervettä. Eivätkä persutkaan ole työväenpuolue."

Suuremmin aihetta siihen ei nimittäin ole, toisin kuin jotkut satunnaiset työväenluokkaiset kielteiset poikkeuspersoonat saattavat ehkä kuvitella. Se nimittäin onkin vekkuli porukka, jossa ei humaanisuus tai avaramielisyys kuki. Ja josta löytyy kyllä suomalaisuuden kolme perushyvettä: opportunismi-fatalismi-konformismi.

(Puolue)johtaja Halla-aho tekee käsittämättömän uskonhypyn; samanaikaisesti huononnetaan irtisanomissuojaa, työttömyysturvaa, työehtosopimusten yleissitovuutta ja lakko-oikeutta, mutta tästä huolimatta työläisten asema yhteiskunnassa ei muka surkeudu olemattomiin. Miten se voi olla mahdollista?

No, se ”terve tasapainohan” tämän ilmeisesti sitten varmistaakin. Tasapaino, joka voisi nähdäkseni olla olemassa yksinomaan suljetussa yhteiskunnassa, käskytyskapitalismissa tai mielikuvituksessa. Kuinka ilmeinen totuus meni ohi Halla-ahon kaltaiselta järkiperäiseltä, ajattelevalta ja ihmisluontoa ymmärtävältä puhujalta?

"Vaikka mitä huononnetaan, mutta silti työläisten asema yhteiskunnassa ei surkeudu olemattomiin? Ei ole totta."

Pääomalla ei ole isänmaata; vaikkei tuntisi klassikkoja, näki totuuden kun yritykset siirsivät tuotantonsa halvempien kustannusten maihin koko 2000-luvun. Ei yrittäjänä olla antaakseen ihmisille työtä vaan pääomansa arvoa lisätäkseen. No, työntekohan oli hyvä keskiluokkainen arvo joskus silloin fordistisen liukuhihnan aikoihin.

Voisi olla niinkin, että nyky-Perussuomalaiset on pelkkä todellisessa elämässä toimimaton ylipitkä nettipelleilyprojekti, jonka ainoa sisältö on tekijöidensä ynnä liehakoitsijoidensa ansaintalogiikka. Pahaa pelkään, ettei tämä ole edes vilpittömän mielen jäynä, mikä vitsin lopuksi tunnustetaan ja sitten puretaan pois.

Persukansan edustajat ovat nimittäin vain harvoin tosissaan. Jos kaikki ei ollut vitsiä, heitetään jotain puolivillaista, mikä muka sitten oli politiikkansa sisältö. Tälläkertaa STT:n jutun mukaan kelvottomuuden jälkiä peitellään väitetyllä investointeihin kannustamisella, josta hyväntahtoinen tarkkailija ehkä antaa puoli pistettä. 

"Persukansan edustajat ovat nimittäin vain harvoin tosissaan. Joko kaikki on vitsiä tai sitten heitetään jotain puolivillaista."

Mutta kyllä tuo koko globaalin maailman heikkojen häikäilemätön syntipukitus, minkä kustannuksella Suomessa aikaansaataisiin epävapaa käskytyskapitalismi; oli silti liikaa. Varsinkin, kun se olisi siltikin pelkkä keinotekoinen laboratoriotodellisuus, joka ei kestä vuorovaikutusta ulkoisen maailman kanssa.

Siispä; panisiko Jussi Halla-aho koko Suomen yhteen suureen kasvihuoneeseen, minkä sitten ummistaisi vai onko Kiinan tai Venäjän tie meidän tiemme? Tätä mairittelevampaan johtopäätökseen ei noin kelvottoman esityksen perusteella voi tulla. Kun yksinkertaisesti vain on niin, ettei mokomassa tasapainossa ole mitään tervettä.

Esitetty politiikka onkin siis vain hieman kämypersumpi veto Siitä Samasta Ja Vanhasta mitä jokseenkin kaikkialla maailmassa on jo tehty 40 vuotta; hah, panivat sitten työmarkkinoiden uusjaon isolla sekä kärkeen. Ihan tyhmimmät eivät kaiketi edes tajunneet siihen sisältynyttä sosiaaliturvan romutusta sekä sääntelynpurkua.

"Niin sanottu terve tasapaino oli oikeasti uusliberalismia; tällä kertaa ätäkki vain alkoi työmarkkinoiden puolelta."

Se Sama Ja Vanha on tietystikin kovaa kyytiä keski-ikäistyvä uusliberalismi, jota on aiemmin epäilty kuolleeksikin, mutta tämä nyt taisi olla pelkkä aatteen valtavirtaistumisen aikaansaama tahaton väärinkäsitys. Siispä; keihin nähden tai mitä tarkoittaen perussuomalaiset ovat olevinaan oppositiossa?

Tuonsortin köyhän miehen uusliberalismi nimittäin pääasiassa köyhdyttäisi, tekisi turvattomaksi ja kurjistaisi työväestön ennennäkemättömän nopeasti. Epäilemättä jokaisella olisi tuolloin työpaikka; parhailla niitä olisi peräti kaksi tai kolme, mutta silti mitään ei jäisi säästöön. Jo arkisen toimeentulonkin kanssa olisi vaikeuksia. 

Jos ei ole muuta tarjottavaa kuin jakaa yleisö kahtia; pannen puolet hihkumaan vahingonilosta sekä puolet pöyristymään laittoman rajoja koputtelevalla ulkototuudellisella ihmisarvosokeudella; hän ja seurueensa ovat heikko esitys. Performanssipoliitikot ulos päättävistä elimistä sekä ehdoton ei epävapaudelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.