tiistai 25. toukokuuta 2021

Häiriintynyt empatia tarinatalouden ilmiönä

Perä-Espoossa, jossain siellänurkin kuin Lintuvaara alkaa helsinginpuolisiksi Reimarlaksi ynnä Konalaksi muuttua; on suoritettu valtakunnalliseen julkisuuteen päätynyttä(1,2,3,4,5) turvamyyjätehtävää kaupassa sisällä. Asia on koskenut näpistyksen yritystä, mutta tämän lisäksi poliisi tutkii asiaa myös pahoinpitelynä.

Minä en arvosta uudempaa oikeuskäytäntöä, jossa omaisuuden esteetön hallinta määrää keskeisesti anastusten tunnusmerkistön täyttymistä ylipäätään kaikkialla kaupoissa. Katson, että sensortin monimuotoisuus voi kukkia yksinomaan sokkeloisissa ylisatavuotisissa tavarataloissa missä myydään kalliita tavaroita.

Olen klassisen teorian kannattaja; siinä anastettu omaisuus on kuljetettava maksamatta kassan ohi ja sitten yritettävä poistua liikkeessä. En ymmärrä videossa sekä toimitettujen tiedotusvälineiden jutuissa esiintyneen vartija-asuisen turvamyyjän lähtökohtaa. Miksi toimintapaikka on kaupassa sisällä ja -tapa pyytää omaisuus pois?

"Perä-Espoossa oli turvamyyjätehtävä kaupassa sisällä, mikä päätyi valtakunnalliseen julkisuuteen."

Voisin ymmärtää, jos tiedettäisiin puhuttavan tapanäpistelijästä, joka on tarkkaamattomalla hetkellä päässyt kauppaan sisään ja teki sen taas. Jos ei voinut estää sisäänpääsyä, on sopivaa pyytää kätketty omaisuus pois sekä saattaa asiallaollut ulos. Huomasitte varmasti monastiko sanoin ”jos” ja ”tiedettäisiin”?

Fyysisen voimankäytön taidot ovat räikeästi keskitason alapuolla. Ne heijastivat epävarmuutta ja päättämättömyyttä, jotka lähinnä edistivät tilanteen pitkittymistä sekä vaikeutumista. Oltiin joutua kasan alimmaiseksi, toimenpiteen kohde pääsi puremaan, sylkemään ja oli liikuttavan liki etteivät sivulliset onnistuneesti puutu tilanteeseen.

Maassahallinta päällä istumalla on kyseenalainen veto, johon voidaan nähdäkseni mennä vain väliaikaisesti, jos kaato on tapahtunut mitenkuten ja pohditaan parasta tapaa kääntää toimenpiteen kohde päinmakuulle. Mikäli se pitkittyy; on syytä olla mahdollisuus raudoittaa kiinni kiinteään rakenteeseen ja irtautua hyvin nopeasti.

"Puhutaanko tarkkaamattomalla hetkellä sisään livahtaneesta tapanäpistelijästä? Huomatkaa jossittelu ja kysymysmerkki."

Mihin tämä toimenpide oli menossa? Jos se oli kiinniotto, ei kuitenkaan tehty elettäkään viedäkseen kiinniotettua turvamyyjän työtilaan. Kun mentiin hallintaan pystyssä jonkunsortin painiotteella, kuinka ihmeessä tästä olisi voitu jatkaa poistamiseen; sikäli, kun väitetty anastettu omaisuus olisi saatu pois?

Väitteet hampaan rikkoutumisesta ja hengensaamattomuudesta antoivat minulle otsikkoni. Tälläinen peli on ollut iänkaiken tuttua turvallisuustyössä; kuta nuorempi, varusteettomampi, yksintyöskentelevämpi tai epävarmanoloisempi olit niin sitä rankempaa paahtoa sait töissä kokea. Kyseenalaistaminen ei tunnu kivalta.

Ilmiö on monitahoinen; toimenpiteiden kohteiden showhenkilöys on yksi ja tyhjääkyselevät tai huutelevat viisaat toinen asia. Ensinmainitun käsittää kyllä, koska rikollisen elämä alkaa usein kaltoinkohtelusta, jatkuu näkymättömyydessä ja päättyy täydelliseen ulkopuolisuuteen. Viisaat tuomitsen kaikki; olkoon mitäsorttia hyvänsä.

"Iänkaiken turvallisuustyössä toimenpiteen kohteet ovat pitäneet show'ta ja viisaat huudelleet neuvojaan."

Tänään se taitaa kyllä jo olla niin päin, että kymmenestä sivustakatsojasta yksi seisoo puhumattomana paikallaan ja yhdeksän videoi hävyttömiä huudellen? Ulkopuoliselle on silti turha selittää tilanteen paineenalaisuutta, jos onnistuneesti esti tavaroiden heittelyt, käsiksikäymiset eikä menty yleiseen lyömiseenkään.

Siksi en ihmettele yhtään, että Hesarin haastattelema kauppias selittelee kaupan arvoja, puhumalla hoitamista ja sitä mille mikäkin näyttää. Tämä olkoon opetukseksi muuta työtä tekeville, jotka luulevat huvikseen seikkaillessaan saavansa vartijan vehkeet ja vallan ilman siihen kuuluvia vaivoja sekä vaaroja. Lopeta haaveilu!

Tässäpä näit tarinatalouden toiminnassaan. Todelliset turvatehtävät kääntyvät viihteeksi, josta tehdään kymmenen minuutin nettivideo, mikä taas seuraavassa vaiheessa muuttuu toimitettujen tiedotusvälineiden käsittelemäksi kohuksi. Asiaa ei halutakaan selvittää vaan tienata kohun jatkumisella. Häiriintynyttä empatiaa.

Postauksen jatko-osa: Olisiko tämä hätistelyjuttu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti



OHJEET

Tätä blogia voi kommentoida vain suomen kielellä.

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.