sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Sinun keskiluokkainen identiteettisi on feikkiä

(Kuva: Jari Kähkönen) Nuoremmat teistä pöyhkeilevät korkeakouluopinnoillaan.

Viidenkymmenenvuoden yhteiskunnallinen kehitys sinetöityi, kun kurjalliston ressukat eivät enää haiseet nenään ja pistäneet silmään; työväenluokassakin on jo kauan harrastettu, matkustettu sekä omistettu asioita. Mutta sitten ne alkoivat luulla hyvinvointi- ja oikeusvaltiota yksityisomaisuudekseen.

Hyvin varhain 1990-luvun alussa istuin paikallisradion neuvotteluhuoneessa; osakkaana ollut juontaja jakoi meille, yritysvierailulle tulleille peruskoulun kaupallisten aineiden oppilaille, yhteiskuntakäsityksensä ja bisnesvisionsa. Ydin oli yksilölliset identiteetit, joiden omistajia palveltiin miellyttävällä musiikilla. Luokkaa ei enää nähnyt päältä.

Lähetyksen tuli kulkea aaltona, joka koostui soitetuista kappaleista; niiden intron aikana piti saada sanotuksi se mitä aikoi/sanottavana oli. Maailma oli muuttumassa, mutta jotkut radiovanhukset saivat jo kyllin pahan tällin siitäkin, kun nyt puheet synkronoitiin musiikin kanssa eikä päinvastoin kuten ennen oli tehty. Aikamoista markkinointia!

"1990-luvulta alkaen homman nimi oli yksilölliset identiteetit, joiden haltijoita piti palvella kaikkialla yhteiskunnassa."

Tuleeko siis nyt olla ihmeissään, jos itse ostetut päälleliimannaiset eivät kestäkään maailman menossa ja nyt kantajansakin tutisee pelkästä vierestä katselemisesta? Jo kauan olin nauranut itseään paremmaksi ostavia sekä äänestäviä höpsöliineja, sekä kummastellut niitä keillä pää alkaa sepittää kun tosiasiakerronta lakkaa.

Nauramisen ja parempaan opettamisen aika on ohi, koska valitettavasti asianomaisten pelon sekä häpeäntunteet ovat lieventyneet liiaksi; eivätkä tilanteen jatkumisesta vastuullisetkaan katso enää yhtään mitä myyvät tai kenelle. Faktan ja fiktion sekä oikean ja väärän välisen eron kato uhkaa yhteiskuntamme säilymistä.

Hyvä ressukka ja työn raskaan raataja, keskiluokkainen identiteettinne on feikkiä. Minä ymmärrän, että tekin haluatte arvostusta; sitä on saatava yhtäläisesti niin omana sisäisenä tunteena kuin ulkoisena kokemuksenakin. Kaikki tämä kuuluu ihmisen lajityypilliseen käyttäytymiseen, mutta kun te menitte liian pitkälle.

"Nauraminen ja parempaan opettaminen loppui, koska asianomaisten pelon sekä häpeäntunteet ovat lientyneet liiaksi."

Emme enää elä isovanhempienne kokemaa yhteiskuntaa; sitä, jossa ei koskaan oltu kauan ilman valvontaa ja rangaistuksenpelkoa. Kun se romutettiin, jokaisen piti oppia säätelemään itse itseään; ei päihtyä vapaudesta, minkä jälkeen tehdään mitä huvittaa. Yhteiskunta ei pysy eikä rahoitu itsestään.

Töissä pitäisi yhä käydä, maksaa veroja, kuluttaa sekä täyttää velvollisuutensa. Ymmärrän kyllä; jotkut ressukat eivät ole töissä koskaan olleetkaan ja työväenluokassa on niin voitu olla työttömiä vuosikymmen kuin pelätä työpaikan menetystäkin hyvin synkästi. Raha, uskottavuus sekä henkinen pääoma vähenevät.

Sitä en ymmärrä, että miksi te luulette kenenkään velvollisuudeksi noudattaa käskyjänne, selitellä asioitaan tai olevanne peräti heidän yläpuolellaankin. Sellainen on yksinkertaisesti sairasta. Puhumattakaan siitä, että aletaan maalittaa, häiriköidä tai peräti ihan käydä käsiksikin niihin ketkä eivät satu miellyttämään teitä.

"Emme enää elä isovanhempienne yhteiskunnassa; nyt jokaisen on kyettävä säätelemään itse itseään."

Ette sitten ymmärrä yhteiskunnallisista mullistuksista sitä vähää, että aina eliitti aloitti ja roskaväki seurasi, mutta vanha valta sortui vasta keskiluokan yhtyessä mellastukseen. Niinno; tehän taidatte ihan oikeasti luulla, ettette itse ole roskaväkeä vaan keskiluokkaa? Herätkää jo! Ennenkuin johonkuhun sattuu.

R-sanan sanomisesta ei kannattaisi suuttua. Jos teillä olisi ollut luokkayhteys, olisitte jo kotona ennen lastentarhaa saaneet opin automaation rynnistyksestä. Ehkä olisitte nähneet harvenevien työläisten virran kello neljän pillin soidessa tai nähneet koko vapriikin autioituneena. Olisitte ymmärtäneet globalisaation ja digitalisaation.

Jos olisitte katselleet tv:stä muutakin kuin sarjoja ja kuunnelleet radiosta musiikin lisäksi asiaohjelmia; olisitte käsittäneet maailman toimintatavan. Olisitte ymmärtäneet, että epävakaudensekainen elinkelvottomuus tietää pakolaisvirtaa; tulla olisi saanut ja olla olisi voinut, kunhan ei ala alittamaan normeja missään suhteessa.

"Ette ymmärrä, että aina eliitti aloitti ja roskaväki jatkoi, mutta maailma muuttui vasta keskiluokan myötä."

Nuorimmat teistä ovat pöyhkeitä korkeakoulutasoisista opinnoista, mutta ne nyt ovat ehkä 1960-luvun lukion tai 1980-luvun opistotason arvoiset. Heillä ei ole oikeutta muuhun kuin kamppailuun asemasta, jota ei ole vielä saavutettu. Sitäpaitsi, he saattavat itsekin olla aivan koht’sillään ulkopuolisuudessa; sitä ei vielä tiedä kukaan.

Ymmärrän kyllä. Tyhjästähän sitä suurimmin ylpeillään; luuletteko etten ole ennen nähnyt ihmisiä, joille ei muka sanota mitään eikä aseteta rajoja? Ja, siinä missä joskus jotain ollutkin on menettänyt arvonsa; nyt pannaan vailinki täyteen uhoilulla sekä poseeraamisella. Entisiäkin olen tavannut aivan kyllin.

Niin, se y-sana. Ylpeyden takiahan te koristelette itseänne päälleliimannaisilla, joita voin hyväntahtoisesti luonnehtia identiteetiksi, vaikka silkkaa kuluttajarihkamaahan ne oikeastaan ovat. Korvikkeita, joilla peittelette sitä ettette tunne itseänne, ette tiedä mihin kuulutte ja mitä teidän pitäisi oikein tehdä.

"Ymmärrän. Tyhjästähän sitä suurimmin ylpeillään ja arvonsamenettänyt täysiarvoistetaan uhoamalla."

Olette huvittavia pikkukakaroita perheen kukkaro taskussa, täydellä oikeustoimikelpoisuudella sekä täysikasvuisen voimilla. Kun munaatte, te ette joudu sovittamaan tekojanne ettekä häpeä mitään; keksitte vain itsenne uudelleen. Eikä siinä muuta mutta kun tämän seurauksena ihmiset kärsivät ja yhteiskuntakin heiluu.

Ette opi viisaammiksi ja paremmiksi; ette tee seuraavalla kerralla mitään olennaista toisin. Ette yksinkertaisesti myönnä, että vaikka kuuluttekin kansaan niin silti te ette ole kansa. Kuvottavinta on esiintymisenne, että heikompansa polkeminen olisi muka suurin tunnustus tai statussymboli kaikista. Teitä pitäisi ymmärtää inkluusion nimessä.

Oikealla keskiluokalla on takanaan tosiasiassa olemassaoleva osaaminen, vauraus ja asema; niitä harkitusti käyttämällä se kykenee sekä puolustautumaan yläluokan väärinkäytöksiä vastaan että vaatimaan säädyllistä käytöstä työväen- sekä alaluokilta. Keskiluokka on teitä ylempänä; syystäkin, eikä sinne pääse uneksuen. 

"Olette pikkukakaroita perheen kukkarolla, oikeustoimikelpoisuudella sekä täysikasvuisen voimilla."

Te olette pelkkiä vahvempianne mielisteleviä ja heikompianne sortavia feikkejä, jotka luulevat huonojen uhkapelureiden lailla vakioidun määrän huonoutta oikeuttavan lopulta joko ylivoimaiseen voittoon tai vähintäänkin vakiomäärään hyvää. Yrititte ohituskaistaa onneen perussuomalaisuuden kautta, mutta se oli pelkkä harhaluulo.

Harhaluulot ovat yhä turhia, koska vaikka poliittinen epävakaus onkin nostanut kaltaistenne luontoja; yhteiskunnan ydin ei silti ole murtunut. Siksihän Washingtonin MAGA-mellakkakin käytiin, koska demokratia iski takaisin. Suomessa entiset pääministerit eivät joudu maanpakoon, joten heidät on myös jätettävä rauhaan kadulla.

Ihan turha alkaa vihapäissään uhitellen nollasummapelaamaan, kun muuttuva maailma paljasti unenne uneksi. Te teeskentelette enemmistöä, mutta olette vain yksi erityisryhmä muiden joukossa; puhutte tasa-arvosta, vaikka oikeasti haluatte erikoiskohtelua. Te ette rakasta kuin itseänne, mutta odotatte toisten rakastavan teitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.