lauantai 9. tammikuuta 2021

Ja nytkö muka Suomen julkinen tila paremmakseen puhdistuu?

(Kuva: Jari Kähkönen)

Anteeksi vaan; en ota tosissani suomalaisten valtavirran poliitikkojen pitkänaamaisen totista puhetta Yhdysvaltain Washington D.C:n tapahtumista. Nytkö Suomen julkinen tila puhdistuu vihasta, nationalismista, rasismista, populismista, valehtelusta ja omaneduntavoittelusta? Älkää naurattako.

Minä jotenkin arvasin tämän puheenaiheen nousun; kirjoitin jo eilen kauppareissulla Snigelin mustien kansien suojaamaan A7 avolehtiööni järjestyspoliisin profiloitu kohde ja aikuissosiaalityön vippi. Siten nimitin turvapaikanhakija-aallon aikaisia polttopullonviskojia vuosia sitten.

Näin on nyt aiheellista nimittää Suomen vastinetta Amerikan vailla omaa elämää oleville hulluille, jotka torstaina pitivät yhdistettyä talviliikunta- ja virkistyspäivää Capitolissa. Illan myöhetessä näin myös Rysky Riiheläisen FB-seinällä saunassa otetun kaverikuvan, minkä saatesanoissa hölistiin jotain puolueen perustamisesta.

"Järjestyspoliisin profiloitu kohde ja aikuissosiaalityön vippi on Capitolin riehujien suomalaisvastine."

Kotopopulistimme ovat tätänykyä oletusoikeistolaisia nationalisteja; kaukana takana ovat vanhavennamolainen kristillis-isänmaallinen keskustavasemmistolainen inhimillisyys eikä soinilaista keskieurooppalaista konfrontaatiotakaan enää moni muista. Silti halla-aholaiset saavat 0 pistettä univormuperseilyn ja kiljunatsien pilkastaan.

Jussi Halla-aho on koko valtakunnanpolitiikassa oloaikansa aina viljellyt sensortin koalitio- tai kansanrintamataktiikkaa, jossa kukin on saanut sisäisesti olla kuinka kajahtanut evankelikaalinen, hassahtanut heimoaktiivi tai aivovamma-autoritaarinen hyvänsä; kunhan ei ollut sitä julkisesti. Natsivahinkoja sattui sillointällöin.

Jo silloin, kun hän julkaisi blogissaan äänestyssuosituksia; ne kohdistuivat aina kunniallisen keskiluokkaisilta näyttäviin naamoihin, ketkä puristivat kannikkansa yhteen pitäen pierunsa sisällään. Rähinämoottoreista, tai totalitaarisista persoonista vailla yksipuoluejärjestelmää ja salaista poliisia; Halla-aho nimenomaisesti varoitti.

"Kotopopulistimme ovat koalitio- tai kansanrintamataktiikkaa viljeleviä oletusoikeistolaisia nationalisteja."

On miljoonan äänen kysymys, että onko ylipäätään mahdollista lakata yllyttämästä arvostelukyvyttömiä, lietsomasta inhimillisyyden alhaisimpia viettejä sekä viestimästä joka suuntaan mitä siellä halutaankin kuulla? Se on totalitarismia, jota Orwell kuvasi 1984:ssä, mutta harvat lukijat taisivat oikeasti tajuta vitsin.

Jo kaukana nuoruudessani kohtasin näet itseään älykkäinä pitäneitä ihmisiä, jotka opiskelivat yliopistossa aineyhdistelmää, mikä pätevöitti lähinnä kulttuuriseen marginaaliin tai kotirouvaksi; heidän lempivitsinsä oli ettei kansa tiedä. Se oli pelkkä nostatus, mitä muinaiset roomalaiset mestarioraattorit hyödynsivät; höpsöliinit.

No, pitihän Rooman kansan älytä vapauttaa syyttöminä kansankokouksen tuomittavaksi raahatut ja olla valitsematta heidän vainoajiaan jatkokaudelle; onnistumisprosentti oli aina noin 50. Siksen nyt anna sen paremmin SDP:n Rinteelle kuin Kokoomuksen Orpollekaan enempää kuin yhden pisteen yritteliäisyydestä.

"Arvostelukyvyttömien yllytys, alhaisten viettien lietsominen ja jokasuuntaan halutusti viestiminen on valttia."

Suomessa järjestyspoliisin profiloidut kohteet ja aikuissosiaalityön vipit, jotka Amerikassa tavataan useimmiten poliisiauton takapenkin ja keskijakajan välistä; eivät yleensä pääse esiintymään julkisesti. On kiittäminen pääosin hyvinvointivaltiota, että vain heidän näppäimistösoturivarianttinsa joskus ölähtelevät lähituntumalla netissä.

Minä en usko, että kaikki oman skenensä ihmiset, joita yhdistää vain Jussi Halla-ahon kadehtiminen ja viha; silti tekisivät hänelle palveluksen perustamalla uuden puolueen. Viisaimmatkin heistä vain uhoilevat sekä vihjailevat; kokeilevat mitä näin saa ostaa, koska siten roskaväki on aina toiminut. Tietänevät, ettei asiasta mitään tule.

Kielialueemme somessa on jo kyllin niitä, jotka ovat sinne saaneet jäädäkin; he voivat kuulua kaupunginvaltuustoonkin, mutta vain niin kauan kuin se on sälleistä hyvä vitsi. Suomen vaalilipuissa kun ei tunnetusti ole valittavana mahdollisuutta äänestää jotakuta vastaan. Julkaistaanko enää edes parhaat piirrokset ja mietelauseet?

"Tekisivätkö Halla-ahoa vihaavat ja kadehtivat skenen ihmiset palveluksen perustamalla oman puolueensa?"

En saata tietää, että mistä 1990-luvun ammattikoululaisten ja varusmiesten suihin tuli onelineri ”tein sen kostoksi yhteiskunnalle”, mutta silti se sama on Jussi Halla-ahon poliittisen olemassaolon syy. Erikoista, että samat vitsiniekat äänestävät häntä yhä vaikka keski-ikäistyessään on keskiluokkaistuttu kaikissa suhteissa.

Niinikään; yhteiskuntamme on keskittynyt ja vakautunut ennennäkemättömästi lähimenneen sekä nykyhetken välillä. Harvemmat mielipiteet ovat enää julkaisukelpoisia, jokainen puolue tekee voittoon rynnistyksestään identiteettiliikkeen ja yhä vähemmät asiat voidaan hoitaa ilman jonkinlaista järjestelmän myötävaikutusta.

Lopulta kuitenkin säännöillä, tosiasioilla ja asiallisuudella on vähän todellista merkitystä yhteiskunnassamme; siksi päätyy kysymään, mitä oikeasti halutaan muuttaa? Puolueella kuin puolueella on ongelmansa tosiasioiden, lain, ihmiskäsityksen ja tavoitellun ihanneyhteiskunnan kanssa. On liikaa vahvemman valtaa, pyrkyä eliitiksi.

"Kaikilla puolueilla on ongelmansa tosiasioiden, lain, ihmiskäsityksen ja ihanneyhteiskunnan kanssa."

Ei pidä luulla, että halla-aholainen nationalistinen populismi nyt sortuu. Nimimies itse ei koskaan noussut päivänpolitiikan yläpuoliseksi suureksi ajattelijaksi, jotten sanoisi oraakkeliksi. En Uuninpankkopojan lailla toivo tai uskokaan, että disruptiivisen politiikkalogiikan liike tähän kesyyntyy. Ei tule uudelleenbrändäystä eikä siivoustakaan.

Tiivistän ongelman Salmisaaren Yllätysten Talon hönöruotsinkieliseen opasteeseen; onko se huvudförhandlingssal vai huvudbehandlingssal? Yhteiskunnassamme on liikaa ylhäältäpäinjohtamista ja kaikenkattavuutta; siitä seuraa vieraantuneisuudentunne, josta joka ainoa niin sanottu yleispuoluekin yrittää omalla tavallaan hyötyä.

Ei ole olemassa yksilöllisiä elämänkulkuja osaksi normaalin massaa. Se on aina joko itsepetosta, tuote mitä markkinoidaan tai yhteisön vallankäyttömuoto. Totalitarismin menetelmiä voidaan tietämättään sekä tyhmyyksissään harjoittaa silloinkin, vaikkei vielä olla edes päällepakotetussa kiinteässä harvainvallassa ja diktaattorikin puuttuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.