torstai 28. tammikuuta 2021

Ensin identiteetti, sitten motivaatio ja vasta lopuksi someen

Pielisjokiseudun pääkirjoituksessa kirjoitettiin, että Kontiolahteen pitäisi perustaa kunnallispoliittinen Facebook-ryhmä. Hahahaa. Onko nykyään sellaisiakin ihmisiä, jotka pitävät itseään kontiolahtelaisina? Ei mennä takapuoli edellä puuhun. Kotiseutuylpeys ja huoli yhteisten asioiden hoitamisesta on kateissa.

Kontiolahti on nukkumalähiö, jossa asuvat ihmiset olivat jo ennen Koronaakin omiin kuppikuntiinsa eristäytyneitä; väitän, etteivät he ole kiinnostuneita kunnastaan. Sen politiikassa taas on lähinnä mukana änkyröitä, pomottajia, ahneita, tyrkkyjä, joskusolleita ja eikäkoskaanpäässeitä. Ei saa selvää onko aktiivisuus osa ongelmaa.

Ja sanonko minä mikä Facebook-keskustelu on? Se on sitä kun tietämätön kohtaa vallattoman, jotka yhdessä fantasioivat kuinka asiat eivät ikinä tule olemaan. Heitä puolestaan salakuuntelee kieroilija, joka varastaa omiin nimiinsä kaikki vähänkin toimivat ideat; ja öönä elämän edessä oleva saamaton pitää tätä viihteenä.

"Kontiolahti on nukkumalähiö, jossa oltiin ennen Koronaakin kuppikuntiinsa eristäytyneitä. Politiikka ei kiinniosta."

Näinkö huonoksi lehdistöstä käymään pyrkivä Pielisjokiseutu on päässyt, että kunnallispoliittiset jutunaiheet pitää valmiiksi alustaa somessa, josta ne esisovittuina toteutetaan paperilehteen? Eikö toimituksessa pitäisi olla paikallis- ja ihmistuntemusta, sekä tiedon kulkea jokasuuntaan? Toimittaa sitä lehteä. Oikeasti.

Niinno, tietysti jos ihminen on laiska, omaneduntavoittelija, sokea itselleen ja lisäksi vielä identiteettitönkin; tottakai hän haluaa Kontiolandeen Joensuu Citystä kopioidun tyhjänpäiväisen sekä viileäksi luullun identiteettikitkottimen. Ajatus tuosta FB-ryhmästä on eksynyt kuin termosmukin täysi baristan tekemää lattea Keskuskadulla.

Pitäisi ymmärtää, että kuntalaisidentiteetti ja kotiseutuylpeys käyvät ennen poliittisen vaikuttamisen motiivia, jos ei puhuta sellaisesta poikkeusyksilöstä, jota poliittiseksi eläimeksikin mainitaan. Vasta sen jälkeen rakennellaan tai ostellaan niitä rihkamia, joilla itseään koristellaan. Jos politiikka edes kiinnostaa eikä sitä muuten tavoita.

"Ajatus FB-ryhmästä 'Kontiolahden kuntapolitiikka' on eksynyt kuin baristan tekemä latte Keskuskadulla."

Perustaa tuollainen FB-ryhmä nyt; se olisi vain yksi ajanviejä lisää kansalle, joka muutenkin kulkee liikaa nenä älypuhelimessa kiinni. Sille naureskellen voisi kätevästi kuluttaa aikaa ajaen omalla yksityisautollaan turhia kilometrejä kodin ja työmaan väliä, jottei tarvitse oman elämän sisällöttömyyttä sekä tyhjyyttä katsoa.

Parhaimmillaankin ”Kontiolahden kuntapolitiikka” olisi vain yksi ponnistuspohja lisää jo ennestäänkin hyvin leivonnaiset uunissa olevalle diginatiiville, josta voisi peräti tulla paikallismedian vakiohaastateltava. Kyllä hän tietää sen itsekin; on jo perustanut tai ollut mukana kymmenessä vastaavassa vedossa ennenkin, pitkin somea.

Ryhmän mahdolliset muut käyttäjät olisivat parhaimmillaankin sitoutumattomia ja mitääntekemättömiä kuntapolitiikkaa hyljeksiviä wannabehipstereitä, joille se olisi vain yksi keino lisää esittää mielekästä yhteiskunnallisesti aktiivisen ihmisen sosiaalista roolia. Kun nyt eivät viitsi Joensuuhunkaan muuttaa. Ainakaan vielä.

"Tuo FB-ryhmä olisi vain yksi ajanviejä lisää kansalle, joka muutenkin kulkee liikaa nenä älypuhelimessa kiinni."

Niin, ja huonoimmillaanhan ”Kontiolahden kuntapolitiikasta” tulisi vain yksi Suoli24 lisää. Ampumahiihtovouhotus vuorottelisi koronasta ja maahanmuutosta säksättämisen kanssa; kunhan nyt vain kaikkien mahdollisten paikalliseen vallasväkeen kohdistuvien julkisten skandaalien vatvomiselta joudettaisiin.

Siksi toisekseen, kuka oikeasti Kontiolahdessa kuntapolitiikkaa tekevä tarvitsee moista? Politiikkaa kun leimallisesti tehdään niin, että ensin ei olla mitään mieltä, sitten asiat on jo päätetty ja lopulta jäljellä on vain toteutuneen todellisuuden hyväksyminen. Muuten vaan sekä ajankulukseen voi jutella perinteiseen tyyliinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.