perjantai 15. maaliskuuta 2024

No, sepä on sitten edestään löydetty

Nokia 3110:ni soi vähänvaille 30 vuotta sitten poikaiän huoneessani. Vastasin sukunimellä, kuten eteisen lankapuhelimeenkin. Itseäänesittelemätön naisoletettu soittaja kyselee ”tarjulia”, jollaista ei ole koskaan lähelläni ollutkaan. Kysyy kuka olen ja sanon etu- sekä sukunimeni; tuli luuria korvalle mitään sanomatta.

Ehkä tuollaisilla ihmisillä tai niiden lapsilla on tänään teini-ikäisiä lapsia? Niin; vastahan yksi killerin eli hälärin soittaja-tekstailija oli hiljan vaivoinani, mutta ei siitä enää enempää. Siispä; kyllä puhelinetiketin romahdus on todellakin tuttua juttua. Ennen niin tekivät vain yhteiskunnan surunlapset, jotka eivät enempää osanneet.

Tänään taas vainoharhaisuus, saamattomuus, lyhytjännitteisyys ja sosiaalinen töhöys alkavat olla ihan riittävän yleisiä piirteitä keskiväestössäkin. Kuules nuori; kenen sinä luulet tulevan hakemaan itseäsi kotoa, hengailupaikasta tai netistä? Usko huviksesi; ei kukaan kenestä pitäisit, eli sen tekevät vain tietyt pakkokeinoja käyttävät viranomaiset.
"Kuules nuori; sinut hakee kotoa, hengailupaikasta tai netistä vain tietyt pakkokeinoja käyttävät viranomaiset."  
Ja kuinka tulottomalla sekä omaisuudettomalla vajaasti oikeustoimikelpoisella, joka on edes jäänyt syntymässä henkiin vain läheistensä hoivalla; voi olla rajoittamaton nettiyhteys ynnä ihonhoitotuoteongelma? Ei täsmää. Joko jokin on nyt rikki tai muutenvaan mennyt ihan sekaisin.

Vaikka en minä kyllä sillä. Jos tavanomaiset ja luontevat pienen piirin erittäin ei-julkiset sosiaaliset kontaktit oman viehätysvoimansa sekä ihmissuhdetaitojensa testaamiseen puuttuvat, ne korvautuvat aina jotenkin. Mökkiytyvätkö tämän historiallisen kerrostuman poseeraaja-shoppaaja -heimon nuoret luolissaan netin kummajaisiksi?

Ainahan ne ovat tehneet tyhmyyksiä. Ostaneet tyhjää, tulleet kipeiksi, joutuneet nauretuiksi, rangaistu tai saaneet hirvittävän laskun maksettavakseen. Oppineet, ettei ketä tahansa pidä kuunnella eikä kaikkea mennä tekemään, kun kantavat vastuun tekojensa seurauksista. Sitä sanotaan kasvamiseksi ja kasvattamiseksi.
"Tyhjän ostaminen, kipeäksi tuleminen, nauretuksi joutuminen, rangaistus ja hirveä lasku maksettavaksi kasvattivat."  
En halua takaisin 1900-luvun pelottavien aikuisten aikaa, jolloin sellaiset saattoivat koska tahansa tuosta vain ilman ennakkovaroitusta nöyryyttää julkisesti, ottaa tai rikkoa toisen omaisuutta ja pahimmillaan hakata – jos kohde vain sattui olemaan itseä nuorempi. Bloggaan, koska kasvattajat eivät hoida hommiaan.

Sellaisesta asia kuuluu aina jollekulle toiselle, puuttuu määrärahat, ei ole valtuuksia ja niin edelleen. No, sepä on edestään löydetty. Ihmisentaimi, jolla on minäkuvan paikalla ammottavan suuret epävarmuus, hylkäämisen pelko sekä tyytymättömyys; tyynnyttää niitä netissä pelehtimällä ja ostamalla jotain joutavaa ellei suorastaan haitallista.

Tai; kun pitäisi ruveta harjoittelemaan itsenäistä elämää, niin eihän se ressukka pysty edes tulevaan äänipuheluun vastaamaan – saati sitten soittamaan takaisin, jos vastaamattomuuteen sillä hetkellä olisikin ollut asiallinen syy. Arkisin päivällä tuonikäisten pitäisi nimittäin olla vielä koulussa.
"Sitten ihmisentaimi pelehtii netissä, ostaa joutavaa tai on niin sosiaalisesti tohelo ettei osaa edes puhelimeen vastata."  
Saatan olla kohtuuton. Yhteiskunnassamme on nimittäin pahemman kerran normaliteetti kateissa. Sen voimin vilpittömässä mielessä liikkuva tavallinen ihminen saattoi aiemmin tietää sopivan rajan ja häneltä tavanomaisesti odotetun suorituksen siten kuten muusikko kuulee oikean sävelkorkeuden äänirautaa lyömällä.

Normaali on enin määrä tiettyä löydöstä otoksessa. Jos puhutaan ihmisistä, pitää ensitöikseen käsittää kuinka suuri vaihteluväli siinä on, että joku tietty tutkimustulos tulkitaan normaaliksi. Epänormaaliksi nimittely on henkistä väkivaltaa, syrjintää ja leimaamista – se voi syöstä ihmisen pahaan, joka olisi muuten jäänyt tekemättä.

Ei voi odottaa kasvattajien korjaavan koko maailmaa. Heidän tulee tietää kuinka tosiasiassa olemassaoleva sellainen toimii ja sosiaalistaa sekä opettaa vastuullaan olevat siihen. Älä ainakaan itse selitä mitään koko kylän kasvattamisesta, jos et edes katso eläväsi siinä, suljet muita ulkopuolelle etkä ota toiminnastasi mitään vastuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.