keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

Ei kaikkien tarvitse säteillä ympärilleen, olla kiinnostuneita tai vaikuttaa

(Kuva: Jari Kähkönen) Nuoruuteni helyrasia.
Minulla oli nuorena käsitys tärkeydestäni, kuinka toimittiin oikein ja mihin olin menossa elämässäni. Osoittautui, etten ollut muita kummempi useassakaan suhteessa, niin kutsutun karismani painavan sekä jotten oikeasti tiennyt elämästä paljoakaan. Eikä tämä pohjimmiltaan haitannut pätkääkään.

Varasin seutukirjastosta Eva Kihlströmin Karismakoodin, joka osoittautui pieneksi pettymykseksi, koska en todellakaan ollut vailla self-help kirjaa neuvomaan kuinka olisin karismaattinen. Päinvastoin; olisin halunnut pohdintaa, että miksi mokomakin on olevinaan niin tärkeää ihmisten kesken. Miksei saa vain olla rauhassa oma itsensä?

Jokaisella on yhtäläinen ja jakamaton ihmisarvo, jota ei voi sen paremmin luovuttaa pois kuin riistääkään. Kaikilla on myös – esimerkiksi vaan ei ainoastaan – kotirauha, kunnian sekä yksityiselämän suoja, omistusoikeus, liikkumisvapaus ja ruumiillinen koskemattomuus. Tämä on näin: turpa kiinni, näpit irti ynnä pysy etäällä.

"Jokaisella on yhtäläinen ja jakamaton ihmisarvo, jota ei voi sen paremmin luovuttaa pois kuin riistääkään."

On siis jokaisen oma asia päättää, että ottaako hän jonkin tietyn asian erityiseksi intohimokseen tai pitääkö sen sellaisena ehkä kuinkakin lyhyen ajan. Puhuminen sekä pukeutuminen ovat niinikään yksityisasia; katsominen, lukeminen ja kuunteleminen ovat vapaaehtoista eli näin ei ole pakko tehdä.

Niinikään; paikallaolo voi ehkä olla pakollista, mutta tästä huolimatta joukkoon ei tarvitse liittyä eikä osallistuakaan sen toimintaan. Kenelläkään ei liioin ole velvollisuutta katsoa silmiin, tervehtiä tai keskustella vertaisensa kanssa. Tälläistä vaativa vertainen anastaa itselleen valtaa, joka hänelle ei kuulu.

Ja oliko muita hyviä vitsejä? Vallan oikeutettu käyttäjä tai tämän puolesta toimivat eivät ole kaikenaikaa kaikkialla kaikkitietäviä eivätkä kaikkivoipia. Niinikään; missä kaksi paikalla, siellä hierarkia tai valtasuhde välillään – voi siis enemmän kuin helposti sattua asioita, joita on yhtä vaikea selittää kuin selvittääkin jälkeenpäin.

"Ja oliko muita hyviä vitsejä? Vallan oikeutettu käyttäjäkään ei ole kaikkitietävä eikä etenkään kaikkivoipa."

On itseasiassa kiehtovaa laittaa rinnan normaaliväestöstä koostuvan satunnaisen joukon tavikselta odotettu aktiivisuus ja ulospäinsuuntautuneisuus, sekä ilmeisen marginaalieläjän ”hullun esittäminen” ettei tämä joutuisi tappelemaan. Monastiko oletkaan kuullut vähemmistöisen valittavan olevansa liian sitä sekä liian vähän tätä?

Varmasti yhtä usein kuin keskiväestöisen ellei peräti eliittiin kuuluvan teeskentelevän muka sorrettuun vähemmistöön kuuluvaa; kun edes kerran elämässä kävikin niin, ettei törkeästä käyttäytymisestä selvinnytkään höhöhööllä ja perseenketkutuksella. Ei ihme, että kaikensortin pahoittelu sekä muu kriisiviestintä ovat niin suosittuja.

Useimmissa tämän maailman asioissa on nimittäin vähintään kahdensuuntaiset suuntanuolet. Arkitasolla karjalainen naislähihoitaja voi alkaa haukkua kielteisesti suhtautumaansa – ketä ei muuten ole koskaan tavannutkaan – esimerkiksi syrjäytyneeksi. Aatteellisella tasolla joku tosiaan alkaa keksiä sitä pyörää uudelleen.

"Useimmissa tämän maailman asioissa on vähintään kahdensuuntaiset nuolet, koska elämähän on vuorovaikutusta."

Niin. Pitäisi siis ymmärtää, että voit olla kuinka fiksu hyvänsä, mutta jos olet laiska tai et osaa käyttäytyä niin et ikinä saavuta elämässäsi mitään. Kukaan ei tee puolestasi yli viittäkymmentä prosenttia kaikesta. Jossain vaiheessa hyvää tarkoittavat aikuiset, jotka uskoivat sinuun, kun et vielä itse uskonut; päästävät irti. On omien tekojesi aika.

Samalla on vaikea olla ”vain ihminen”, koska tulee joka hetki arvioiduksi ulkoa eikä tämä ole sen paremmin perusteiltaan asiallista kuin menetelmiltäänkään varmaa toimintaa. Päinvastoin. Ainoa muutoksenhakuohjaus sopii sekin – valitettavasti – kuvaan; kamppaile puolestasi kuin jollain keskiaikaisella jumalantuomiolla olisit.

Siispä; pitkien haistattamisella kaikille tai kaikelle ei kauas pötkitä. Jos muiden käsitys itsestäsi on kyllin kielteinen, haistatuksesikin tulkitaan sinua vastaan ja kerrotaan eteenpäin sitä vastaavassa haitallisessa muodossa. Älä silti anna minkään estää sinua elämästä omannäköistäsi sekä omaehtoista elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.