perjantai 22. joulukuuta 2023

Videonjakopalvelun joukkorahoitettu rähinämoottoriko ne lapset nykyään kasvattaa?

Meillä yhteiskunnassa on toimintatavat tälläisiin juttuihin, sanoin häiriköinnin naisuhrin miespuolisolle, kun jouduin vapaa-aikana yksintyöskentelevän asemamiehen kaveriksi kantamaan tekijää ulos junasta. Moisessa ajattelussa on menty liian pitkälle. Sen minä ajattelin, kun tämän jutun luin.

Siitä ”yhdestä puhelusta”, heh, on Suomen suurissa kaupungeissa osattu melskata jo 1990-luvulta lähtien, koska turhan moni oli tietävinään Amerikan lainsäädännön ja oikeusjärjestelmän silkan televisionkatselun perusteella. Eikö meillä kaikilla tosiaan ole enää muuta vaihtoehtoa kuin alkaa kasvattaviksi turvallisiksi aikuisiksi?

Minä olen nimittäin tähän ikään mennessä eräitäkin kertoja pidätellyt kakaroita etäällä ja ollut provosoitumatta ynnä ampunut tiedolla sekä logiikalla alas heidän harhaluulojojaan, mutta nyttemmin ajatus on alkanut tympäistä aika railakkaasti. Kuka helvetti tuo on, mikä sitä oikein vaivaa, vetääkö se jotain aineita ja entä sitten?
"Eikö meillä tosiaan ole enää muuta vaihtoehtoa kuin tarvittaessa alkaa kasvattaviksi turvallisiksi aikuisiksi?"
Nettijutun puheet ovat terveisiä amerikkalaisesta nettivideokulttuurista, jossa kukkoilevat poliisinkatsojat, sananvapausauditoijat sekä suvereenit kansalaiset. Etenkin kaksi viimemainittua tapaavat pitämiensä performanssien loppupäässä esittää pyynnön puhua esimiehen, ”valvojan” tai peräti ihan sitten sen kersantin kanssa.

Kaikki tälläistä tekevät nettijulkkikset eivät – ihme kyllä – ole oppimattomia ja pers’aukisia joutomiehiä yhteiskunnan sivusta tai ulkopuolelta. Vaan ihan siinä kuin toisinaan normaaliväestöön kuuluvatkin villiintyvät apinoimaan tapojaan – jotkut heistä tosiaan elävät videoillaan kuin kunnialliset sisällöntuottajat ikään.

Tämä panee minut kysymään, että kasvattaako lapset nykyään joku nettivideoissa esiintymistä tapanaan pitävä omanvoitonpyyntinen rähinämoottori vai vanhempansa? No, senpä on näköistäkin, jottemmä paremmin sano. Kakarat ovat sinänsä aina olleet hölmöjä, huomionkipeitä ja koetelleet kulloisenkin lähiympäristönsä hermoja.
"Sen on näköistäkin, että nyt lapset kasvattaa nettivideoissa tapanaan esiintyvä omanvoitonpyyntinen rähinämoottori."  
Ihmisluonnostakin tiedän, että jos opportunismin estää tai tyrmää niin konformismi panee rakastamaan kieltäjäänsä sekä selkäänantajaansa ynnä fatalismi selittämään aina lopulta kaiken parhainpäin. Se siinä vain on, jotten minä ainakaan halua enää koskaan vaivoikseni yhtäkään pikku- eli pakkoystävää.

Hylkäyksiä tulee tapahtumaan molemminpuolin. Lauluja nimittäin lauletaan vain niin kauan kuin tulee leipääkin ja nämä niin kutsutut ystävät ovat yhä kiinni vertaistensa yhteisöjen muodostamissa pienoismaailmoissa. Lisäksi sillä turvallisella aikuisella on muitakin töitä ynnä oma elämänsä elettävänään. Toivottavasti ainakin.

Pennuille taas ajallisuus, rajallisuus, ehdollisuus, roolit ja niin edelleen tulevat yleensä ainakin jonkinsortin yllätyksenä. Pitää tietää mitä haluaa eli ei halua, tehdä valintoja, saada seurauksia sekä myös kestää ne. Luonnollisesti sellaiset eivät liioin tunnista parasosiaalisuuden ja sosiaalisuuden eroa eivätkä käsitä tietojensa rajoja.
"Hylkäyksiä tapahtuu molemminpuolin. Aikuisella on työnsä ja oma elämänsä. Lapsi taas on kiinni vertaisyhteisöissään."  
Tosiaan, olen kokenut miten uhkaukset lentävät, kun rajojen antamisen ja pitämisen jälkeen seuraa hylkäämiskokemus; pitää palata paikalleen tai seuraavaa keikkaa on jo jonoksi asti. Nyt minua ei siis tosiaan kannata pyytää viemään pizzalle eikä eräretkelle tai antamaan sitä eli hakemaan tätä. Sinä olet omillasi, pentu.

Toisin teeskentely olisi yhtä tökköä kuin esittää, että tänä jouluna Radio Suomessa voimasoitossa ollut Fairytale of New York on muka joku joululaulu. Vittuilemalla aloittaja ei keskustelemaan pääse enkä minä kaveeraa perseilijöitä. Itseasiassa; mokomista en enää tahdo tietää mitään. Siitä sopii repiä se kenen täytyy tai haluaa.

Satuttiin sattumalta samaan aikaan samaan tilaan; ei minua kiinnosta enkä välitä. Jos 15 vuotta sitten kaikki olivat kuin eivät olisi olleetkaan – katsellen hiljaa pois – niin kyllä pölinää on viimeaikoina riittänyt. Kun joukkorahoitettu videonjakopalvelun rähinämoottori kasvattaa, saavat toiset paikata vahingot; näemmä vielä ilmaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.