torstai 14. joulukuuta 2023

Kun maailman epälegitiimein silti leikkii jumalaa

(Kuva: Jari Kähkönen) No, on se sentään kuva jostain lakkovahdista joskus.
Paavo Arhinmäki. Hei! Eipäs purskahdeta spontaaniin nauruun siellä! Luetaanpa loppuun asti ja kommentoidaan vasta sitten. Niin. YLE on kertonut Seiskan kertoneen nimettömien väittäneen nimeltämainitun puuttuneen tai yrittäneen puuttua järjestyksenvalvojaoletettujen toimintaan San Marinossa.


En tunne Italian yksityistä turvallisuusalaa enkä sitä kuinka asiat toimivat tuossa kääpiövaltiossa, mutta otan kantaa asiaan symbolitasolla. Asiaan, joka on yritys politisoida se asiayhteydestään irrottamalla, koska asenteellisesti vastustaa kaikkea turvallisuus- ja valvontatyötä maailmanlaajuisesti.

On siksi yhdentekevää, että onko niillä siellä merkkejä, kortteja tai pykäliä, sillä oletus on kenellätahansa olevan aina oikeus estää tehtävällä olleita täyttämästä sitä. Vähintään vaaditaan selittämään itsensä, sitten luopumaan voimakeinojen käyttämisestä ja enintään lakkaamasta suorittamasta tehtävää lainkaan.
"Asia yritetään politisoida, koska asenteellisesti vastustetaan kaikkea turvallisuus- ja valvontatyötä."  
Moisen maailmankuva- ja ihmiskäsitysvääristymän mukaan valvonta- sekä turvallisuustyö on aina lähtökohtaisesti väärin, mikä voi olla olemassa yksinomaan kaupallisena elämänlaatupalveluna, joka voi toimia vain toimenpiteen kohteen suostumuksella. Kas kun ei paikallaolijoiden huutoäänestyksellä veto-oikeuden kera!

On yhdentekevää, että kentälle meneminen oli kielletty. Yhtä vähän merkitsee, jottei esteen yli kiipeilevä välttämättä ollut selvinpäin eikä liioin teon turvallisen toteuttamisen edellyttämässä kunnossa, taitotasolla ynnä oikein varustautunutkaan. Lupaako edes olla ankarassa vastuussa kaikista vahingoista? Hah-hah-haa.

Tälläiseksi maailmamme on muuttunut. Myös YLE:llä Tuija Siltamäeltä ensi kerran eilen lukemani normot yksilöbrändäävät itsensä; asemoituvat feikisti alakynnessä oleviksi fiktionaalisiksi oikeustaistelijoiksi vain ollakseen mielenkiintoisia. Hankkikaa elämä, ystäviä ja tekemistä; karttakaa somea. Höpsöliinit.
"Ne luulevat turvallisuus- ja valvontatyön olevat kaupallinen elämänlaatupalvelu, joka toimii vain suostumuksella."  
Eipäs oteta asioita irti asiayhteydestään ja sen varjolla anneta jossain toimimattoman ja vaarallisen välissä olevia "toimintaohjeita" väitettyihin kohtaamisiin valvonta- sekä turvallisuushenkilöstön kanssa. He eivät ole mitään suurpetoja eivätkä etenkään kesyttömän maan alkuperäiskansa vailla yhteistä kieltä kanssasi. Ei dehumanisoida!

Valvonta- ja turvallisuustyötä tekevät eivät ole kavereitanne, ystäviänne eivätkä missään tapauksessa alaisianne tai palvelijoitannekaan. Toimenpiteitä ei näinollen päätetä huutoäänestyksellä eikä niissä hyväksytä veto- eikä peruutusoikeuttakaan. Lakatkaa esiintymästä niinkuin ne olisivat teitä varten esitettyä viihdettä.

Ylläkäyvää älköön väärinymmärrettäkö väkivallanteon, alistamisen tai kaltoinkohtelun puolusteluksi, koska sitä se ei ainakaan ole. Myöntäkää, että olette täysin vääriä henkilöitä sanomaan, mikä moista ylipäätään on. Ette nimittäin tunne sen paremmin valtuuksia, välineitä, toimintatapoja kuin järjestelmääkään.
"Huutoäänestys ei päätä eikä veto-oikeutta ole. Eivätkä ne toimenpiteetkään ole mitään teille esitettyä viihdettä."  
Mutta; koska ette välitä totuudesta tai aktiivisesti kiellätte sen, tehän ohjeistatte silti. Kuulostatte muuten kuin Reinikaisen konstaapeli Hautamäeltä, kun tämä kertoo vaimonsa olemattomista murtomiehistä huolehtimisesta. Tai Youtube-videon kanadalaisoletetuilta neuvomassa myymäläetsiväistettyjä aika harhaisesti.

Jos on tapahtumassa virhe; sivullisen on lähestyttävä varoen, ei saa ikinä mennä kiinni, on pyydettävä puheenvuoro ja pysyttävä asiassa. Jos virhe tapahtuu silti, siitä pitää kertoa poliisille. Jos siltä vain tuntuu, tuulettele tunteitasi jälkeenpäin ei-julkisesti ystäviesi kanssa.

Muilta osin totean, ettei minua kiinnosta apulaispormestari Paavo Arhinmäen(vas) persoonallisuus, terveys tai viranhoitamisedellytykset lainkaan. Olen lakannut olemasta helsinkiläinen kohta vuosikymmen sitten. Itsepä äänestitte niinkuin äänestitte ja on oma asianne vaatia poliittisilta puolueilta vastuuta, jos se on tarpeen.
"Te ette välitä totuudesta tai aktiivisesti kiellätte sen, joten ohjeistamisenne kuulostaa aika koomiselta ja harhaiselta."
Minulla on syystäkin laaja otsikko. Menen nimittäin seuraavaksi tämän päivän poliittiseen lakkoon, jossa AKT:n lakkovahtien toimintaa sabotoitiin vartiointitehtävän varjolla Helsingin Pasilassa. No, ei se näköjään YLE:kään ole sitten mikään voittamaton sinivalkokone, kun kerran oikeustoimittajankin raportti jäi noin heikoksi.

Perinteisesti tuollainen vartiointitehtävä muodostuu luvattomien vartiointialueelle pääsyn estämisestä ja poistamisesta. Perinne on suhteellisen tuore, korkeintaan parikymmenvuotinen. En tiedä; onko tuntihinta liian halpa vai, mikä ihme radikalisoi normaalisti hyvinkin nuljuja asiakkaita ostamaan tätä palvelua juuri tuolloin?

En saata muistaa, että milloin viimeksi muka lakkovahdit, joilla ei – yleensä lakossa olemisen – tai erityisesti mahdollisen työsuhteessa olemattomuuden takia – ole kulkulupaa – olisivat tunkeutuneet alueelle eli tiloihin? Sellaisethan eivät ole yleisön käytettävissä lainkaan – toisin kuin torit, turut tai auki olevat kaupat ovat.
"Onko tuntihinta liian halpa vai mikä ihme radikalisoi yleensä hyvinkin nuljut toimeksiantajat ostamaan tätä palvelua?"  
Nii-in. Voihan sellaista sattua, että kulkutiellä päivystäminen ärsyttää ja jututtaminenkin saa lainausmerkit ympärilleen. Tällöin aletaan helposti lähestyä sellaista uhkaa tai tehdä tekoja mistä on kiinniotto-oikeus niin yleisesti kuin erityisesti vartijanakin. Mutta kyllä nämä tilaukset ovat silti useimmiten ihan turhia.

Itsekin muistelen kierroksella kummastelleeni, että miksi tuo höpsö pikkupoika puku päällä seisoo aulan nurkassa, kun suljin respalta auki jääneen oven. Aamulla pidättelin nauruani, kun eveepeemme ihan innoissaan varusti, ohjeisti ja perässämarssitti toisia vastaavia. Asiakkaan henkilökunta oli siis lakossa, jepjep.

Liikenteenohjaus sekä -valvonta, julkisrauhan suojaaminen, yleinen järjestys ja turvallisuus ynnä laillinen yhteiskuntajärjestys ovat nimittäin aivan päivänselviä poliisitehtäviä, mutta niistä(kään) se ei ole tietävinään mitään. Yllättyneet parijonoon; tämä lienee se kierrossaoleva ironiseksi tarkoitettu somejargoni itsestäänselvyydelle.
"Nämä ovat aivan päivänselviä poliisitehtäviä, joista poliisi ei ole tietävinäänkään. Yllättyneet parijonoon." 

No, niinhän siinä nytkin kävi. Lakkovahdissa oli päätoiminen henkilöstön työsuojeluedustaja, jolla oli niin keinot, pääsy kuin arvovaltakin saada vastapuoli oitis kieltämään ilmennyt töhöily. Vartija käytti siis ”harkinta”valtaansa ja sananvapauttaan, mutta sai heti tyssit toimeksiantajalta. Voi viulu mikä nolous!

Noihin hommiin ei pidä alkaakaan, jos oma elämä on sekaisin ja komentaminen tai voimankäyttö ovat vastenmielisiä, mutta samalla pitäisi silti älytä olla tuputtamatta käsityksiään sekä yliastumatta. Et ole kaikentietävä, kaikkivoipa etkä välttämättä edes mitenkään esimerkillinenkään. Jotkut saavat kärsiä ennenkuin oppivat tämän.

Jos noissa hommissa mielii olla, muodostuu lopun elämän kestäväksi haasteeksi erottaa toisistaan jumalan leikkiminen ja homman jatkuvuuden vaarantaminen sekä tehtävän suorittamisen estäminen. Siviilit nimittäin ovat tyhmiä, harkitsemattomia eivätkä koskaan ota mistään mitään vastuuta.
"Vartija käytti siis 'harkinta'valtaansa ja sananvapauttaan, mutta sai heti tyssit toimeksiantajalta. Voi viulu mikä nolous!"  
Eli siviilit pätevät toisilleen, kyttäävät liiallisesti omaksi edukseen luulemaansa tai ovat vuoroin yli-itsevarmoja eli pyörtävät kantansa kuin tuuliviiri. Miksi kukaan ottaisi vartijan tosissaan, jos kaikki on voimassa vain siihen asti kunnes tämä tulee ylikävellyksi eikä mistään saa riittävän nopeasti – jos ollenkaan – seurauksia?

Niinpä. Se ei todellakaan ole helppo homma hyvällä palkalla hienoilla eduilla oikeassa varustuksessa tiimin tuella ajanmukaisin varustein. Ei mitään sinnepäinkään. Mutta toisaalta; osaltaan tilanne voi myös osin olla vartijoiden oma syy niinkuin nyt. Auottiin suutaan väärässä paikassa ja tuputettiin arvojaan sinne minne niitä ei kaivattu.

Siihen minä olen ajatellut tämän pitkänsorttisen postauksen päättää, että kuinka ihmeessä YLE:n erikoistunut oikeustoimittaja Tuomas Rimpiläinen ja palkittu kuvajournalisti Silja Viitala saattoivat jättää kaiken tähän? Ei edes dokumentoitu tapahtunutta kunnolla. Niinpä. Juuri siksi ilmiö pysyy ja jatkuukin. Eikä pitäisi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.