keskiviikko 6. joulukuuta 2023

Avoimuus kateissa ja uutiskone seisoo rokulissa – samanaikaisesti

Luin otsikon Ilpo Saarelaisen erosta Kontiolahden kunnanvaltuuston puheenjohtajuudesta tiistaina aamulla Karjalaisen verkkosivuilta. Niin se kuin Pielisjokiseudun ”skuuppikin” on maksumuurin takana. Kunnan nettisivuilla ei asiasta ole – vieläkään – sanan sanaa ja kokoukset striimataan vain livenä.

Heh. Olisi ollut kuntalaisille tarpeellinen tieto, että onko ilmoitus sitova, sekä kuinka kunnan korkeinta päätösvaltaa käyttävän elimen toimintakyky on varmistettu. Hittoako se pressisoletettu – mikälienee viestintäsuunnittelija – valtuustossa muuten tekee? Kokoustiedotus, jota täällä ei edes ole olemassa – on pöytäkirjanpitäjän homma.

Niinikään; viidellä minä veisaan valtuuston kokousselostuksesta, jonka listalla on sidonnaisuudet, organisaatio ja budjetti – tämähän se uutinen on. Tapahtuma-aika oli ollut kuudelta illalla, mutta juttu näemmä jouti seistä työjonossa kymmeneen asti. Olisihan Punamustalla ollut myös ne sanomalehti ja paikallisradio.

"Valtuuston kokoukset striimataan vain livenä, kunta ei tiedottanut mitään ja jututkin päätyivät maksumuurin taakse."

Enempää ei tiedetä, kosken ole viitsinyt käydä kirjastossa kokeilemassa, josko Suuren Punamustan Syövän ePressi-versiossa jo nyt lukisi tästä jotain – noteeraan samassa yhteydessä esimerkiksi Aaro Virolaisen oletun jatkojutun otsikon. Kuinka ihmeessä nämä kaikki voivat olla päätyneet digitilauksen ja maksumuurin taakse?

Syy siihen saattaa olla niinkin arkisen epämielenkiintoinen kuin Suvi Palosaaren ties miksi kyseisenä iltana tekemä ruudun rastitus, joka alkoi elää omaa elämäänsä indikaationa, mitä muut seuraavat. Se oli huono veto, mikä minun mielestäni vertautuu lähinnä Vierevänniemi -ennakkoon ja Antti-patsaan saajasta uutisointiin.

Ensinmainitusta tuli keskellä yötä vain digitilaajien luettavissa ollut juttu, joka haiskahti kunnan tiedotteen reprolle, kun Yle Joensuu oli lineaariradiouutisissa puoli vuorokautta rummuttanut seuraavan päivän kuntalaisten ”tiedotustilaisuutta”. Viimemainittu? Voi hyvä tavaton. Kyseinen imelä surkeus pitää vain lukea itse kokonaan tajutakseen.

"Onko kaikki pelkkä vahinko eli huolimattoman ruudun rastittamisen tahaton seuraus? Toivottavasti ei."

No, tässäkö se näkyy, että nykyään Joensuu on Yleisradiolle pelkkä vapautus aivojen käytöstä -periaatteenaan toimiva ”mikkipiste”, joka tekee vain mitä Kuopio käskee tai jolle yksittäinen henksunsa syttyy? Voipi olla. Ei mainittu uutisissa eikä otettu puheeksi alueellisesti juonnetuissa lähetyksissäkään.

Kiehtovaa kuinka toimituksellista itsenäisyyttä pitää markkeerata juuri tälläisissä maksimaalisen joutavissa asiayhteyksissä, kun se onkin sitten ainoa asia mihin omaperäisyyttä riittää. Oletettu entinen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilpo Saarelainen sentään sanoi julkisesti syyksensä l-sanan eli luottamuspulan.

Lopputulema on jo lähtöjään täkäläisen journalismin erikoinen epäonnistuminen, mutta sitä myös pahentaa keskelle viikkoa sattunut arkipyhä, jona niin siellä täällä kuin tuollakin ehditään vetämään asioista omat johtopäätöksensä. Ei ole jalo hetki, kun on avoimuus kateissa ja uutiskone seisoo rokulissa – samanaikaisesti.

Jälkikirjoitus: Ne, jotka olivat Itsenäisyyspäivänä lukeneet Karjalaisen digilehden; olivat saaneet eteensä jo mainituksi tulleen Aaro Virolaisen jutun – totesin tänään kirjastossa osana paikallislehti-torstain(jos ne nyt olivat arkipyhän vuoksi ylipäätään ilmestyneet) normaalia ohjelmaa. Ei päivitettävää eikä muokattavaakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.