perjantai 23. joulukuuta 2022

Varastot on tarkastettava, lukittava ja hälytettävä

Joensuun keskustassa tapahtui männäyönä ullakko- sekä kattotulipalo, jonka tutkinta ja vahingontorjunta ovat yhä kesken, mutta pari yleispätevää sanaa yhteisöllisen asumisen turvallisuudesta olisi nähdäkseni silti paikallaan. Minkätähden kaikkien on päästävä kaikkialle kaikkina aikoina kaikki tehdäkseen?

Yhteisöllisessä asumismuodossa on aina yhtiön, omistajan tai vuokranantajan tiloja, sekä asukkaiden tiloja. Miksi ihmeessä ensinmainittujen käytön sääntely ja valvonta on aina niin kovin vaikeaa? Tuntuu, että toimintapoja on olemassa vain kahtiajako täydelliseen hälläväliin sekä omituiseen kyttäämis-pilkunnussimiseen.

Tämä ei käy, koska kaiken turvallisuustyön perusta pitää olla, että turvallisin tapa on aina se luvallinen ja myöskin helpoin. Tapa ei liioin häily, heilu eikä tunne pärstäkerroinvaihtelua. Sentähden asiat tapaavat etenkin täälläpäin olla hoidettu luokkaa mitenkuten tai jotenkin; ajankohtaisesta talosta en vielä puhu mitään.

"Turvallisimman tavan pitää aina olla luvallinen ja myös helpoin. Se ei heilu, häily eikä vaihdu pärstäkertoimella."

Minusta tavallisen ihmisen on pysyttävä pois autotalleista, pesutuvista, varastoista ja vastaavista paikoista vähintään kello 21-07 välisenä aikana. Ajan aluksi tila tarkastetaan, lukitaan vain riittävän harvojen hallussa olevan avaimen käyttöä vaativasti sekä murtohälytys kytketään päälle. Palohälytys olisi päällä aina.

Ei-tavalliset ihmiset saavat pääsyavaimet ja -tiedot, jos he sitä oikeasti ovat – poikkeavan käyttöajan salliminen edellyttää turvallisuustietoisuutta sekä -osaamista. Ketään ei saa päästää mihinkään milloinkaan ja kulkua varten puretut järjestelyt on poistuttaessa laitettava takaisin paikoilleen.

Voisi olla mahdollista, että yleisissä tiloissa olisi myös palovaroittimet, joiden hälytyksen taas suorittaa joku muu kuin pelastuslaitos ja laitoksen hoitaja. On kysyttävä tarvetta sekä sitoutuneisuuden astetta; helppo kai se on tekniikka asennuttaa, mutta arjen souvissa paljastuu kyllä, jos kummassakaan lähtökohdassa yliastuttiin.

"Tavallisen ihmisen on pysyttävä poissa autotalleista, pesutuvista, varastoista tai vastaavista kello 21-07 välisenä aikana."

No, miten se vartiointi? Fyysinen turvallisuuspalvelu ei ole välttämättömyys, jos tarkastaminen, sulkeminen ja avaaminen sujuvat muuten. Tämä tosin edellyttää jatkuvaa turvallisuuskoulutusta sekä -tiedottamista, jolle useimmat urbaanit nauranevat. Yhteisöllinen asumisen on tänään niin monimuotoista ja -kirjavaa.

Siihen nähden voi olla hyvinkin sopivaa, että tilat jyrätään sekä kollataan monta kertaa yössä; eihän enää eletä patriarkaalista aikaa, jossa teollisuuspalomestari valvoo työnantajansa työntekijävuokralaisia heidän vapaa-aikanaan. Ja hyvä tinkaaminen oli, jottei ulko-ovea saa särkeä yöllä humalassa, kun on reissun päällä avain kadonnut.

Nämä menevät kierteissä. Yksi on ulkoistaa kaikki eri palveluntoimittajille, toinen muutamalle harvalle ja kolmas unohtaa kaikki luultaessa, jottei mitään voi tapahtua. Esimerkiksi; millä havaittua tulipaloa on edes aiottu alkusammuttaa ennen palokunnan paikalletuloa? Juuri siksi ne tapaavat niin paljon vahinkoja aiheuttaakin.


Jälkikirjoitus 1.9.23: No niin; siellähän oli sitten ollut tiloissa asiattomia, ne olivat liikkuessaan häirinneet asukkaita meluamalla ja tulipalokin on kehittynyt kokonaisen tunnin ajan ennenkuin porraskäytävän palovaroittimet olivat alkaneet soida. Eikä se ole mikään ihme, pikemminkin tavanomaista. 

Joko avaimet olivat patenttisuojaamattomia tai niitä ei oltu otettu pois asiattomilta. Kenellä on muka mitään asiaa irtaimistovarastoon aamukolmelta? Myös palovaroittimien kattavuus oli vajaa ja reagointi hälytyksiin sattumanvaraista. Millä tulipalo olisi edes sammutettu? Eikä tiloissa tiettävästi ollut vartiointiakaan.

Loppujenlopuksihan tämä oli siis ihan tavanomainen tapaus, sillä näinhän asiat toimivat valtaosassa suomalaisista taloyhtiöistä. Vai tulisiko sittenkin sanoa, että eivät toimi, koska enemmän vähemmän kaikki on täysin sattuman varassa ja umpimähkäistä? Tuurilla siis mennään, mutta valitettavasti se voi loppua koska tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.