keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Provosoitumisesta ja ammattimaisuudesta osaa mölistä kuka tahansa

Ei sillä, että kiinnostaisi ja edes vartijat sekä järjestyksenvalvojatkaan tästä tykkäisivät, mutta valitettavasti en silti voi jättää pääkaupunkiseutuista väkivaltakeskustelua omaan arvoonsa. Erityisen huonon maininnan ansaitsee Helsingin Sanomat ja Milla Palkoaho.

Lähdetäänkö liikkkeelle siitä seikasta, että toimenpiteen kohteena oleva asiakas on asianosainen eikä mikään puolueeton arvioitsija. Eli mitähän sellainenkin luulee tekevänsä arvioidessaan häneen valtaa käyttävän henkilön provosoitumisia tai ammattimaisuuksia? Tämä on todellisuudenkieltämistä eikä mitään muuta.

Että nuoriso ei usko itseään uskottavan ja päihdekulttuuriin kuuluu vaikenemisen perinne. Lässynlässyn. Onko valtuuksien ylitys tai voimankäytön liioittelu tapahtunut tosiasia vai ei? Aivan yhtälaillahan tekeillä voi nimittäin olla pelkkää kauttarantaista mustamaalausta, jossa sanataiteella kerjätään huomiota, sääliä ja etuja.
"Toimenpiteen kohde on asianosainen eikä puolueeton arvioitsija. Mikä hän on siis ketään toista arvioimaan?"
Koettiin epäoikeudenmukaisiksi. No, voi hellanlettas sentään; kai kuka tahansa voi sanoa kokeneensa mitä tahansa, kun on häviämässä asiansa. Mutta lopputulema ei silti tarkoita, että ratkaisun tekevä henkilö on menetellyt jotenkin virheellisesti. Ja ihan pelottaa; no, niinhän kaikki sanovat, kun esitys meni silkaksi säälin kerjäämiseksi.

Rasistista tai halveksivaa puhetapaa en puolusta, koska moista törkeyttä ei voi puolustaa; kysynpähän vain, että kuinka pahasti asiayhteydestään irroitettuna niitä käsitellään? Koska eiväthän nuoret tai päihdemaailman ihmisetkään nyt sentään mitään pyhimyksiä ole; käynnissä on silti riidanalainen vuorovaikutustilanne.

Pahoinpitelyksi kutsuttua käyttäytymistä en liioin puolusta, koska vastustan itsekin työntämistä, tuuppimista ja kaikensorttista ”vapaaottelijatyyliä”. Mutta tuliko tässä vain puoli kertomusta? Ettei sittenkin vetkuteltu, takerruttu kiinni rakenteisiin tai muuta vastaavaa; näin ollen itse tapahtumassa jotain muutakin kuin avuton uhri.
"Epäoikeudenmukaisuuskokemus ei sinänsä tarkoita, että asian ratkaissut on menetellyt virheellisesti."  
Sitten nuoret rupeavat tietämään järjestyksenvalvojankoulutuksen tuntimääriä ja arvioivat sen vaikutusta ammattimaisuuteen. Uskomatonta; eikö niin kutsuttu asiantuntija tiedä, että enää noin vähin tunnein on töissä vain palkattomia vapaaehtoistyöntekijöitä? Tai sitten ei vain yksinkertaisesti ymmärrä asioita alkuunkaan.

Eiköhän tämäkin ole pelkkää asianosaisen mustamaalauspuhetta, jolla yritetään lietsoa toiveyleisö hyökkäämään jo lähtöjään yhteiskunnallisesti kyseenalaistetun toimijan kimppuun, koska kaikesta huolimatta tällä on valta säädellä esittäjän elämää. Mistä tiedät, onko suoritettu tutkinto, kun et osaa edes niiden nimiäkään?

Sitten palataan takaisin siihen Gustafssonin ja Pietiläisen kuuluisaan tuomiojuttuun, joka oli niin puusilmäistä tekstiä, ettei erotettu toisistaan edes rikos- sekä hallinto-oikeutta. Katsokaan höpsöliinit; erityislainsäädännöstä ei johdu, että luvan voi menettää käräjätuomiolla rangaistukseksi – ne ovat edelleenkin kaksi ihan eri prosessia.
"Eiköhän tämä ole mustamaalausta, jolla yllytetään muita hyökkäämään vallankäyttäjän kimppuun?"  
Tähän asti tulleen saatoin vielä mitenkuten antaa Palkoaholle anteeksi, koska oletan hänen olevan ylijäämämaisteri-siviilitoimittaja, joka ei oikeasti tiedä mitä kirjoittaa. Kunhan nyt koettaa vain näyttää siltä, koska muuten voi olla vaikeuksia puolustaa asemansa säilymistä hyvin kilpailluilla media-alan työmarkkinoilla.

Mutta sitten hän teki aivan selvästi kesken leipätekstin älyllisen kuperkeikan, pieraisi korvinkuultavasti ja vielä nauraarätkättääkin päälle. Lainaan:”Keskimäärin järjestyksenvalvojat ovat saaneet rikossyytteitä yhtä usein kuin muu väestö.” Hip-hip hurraa; tämähän on ihan silkkaa syrjintää jalustalle asettamisella.

Milla Palkoaho ei siis kannata yhdenvertaisuutta, demokratiaa eikä oikeusvaltiotakaan. Vain näin nimittäin joillekuille voidaan asettaa rajoituksia ja huononnuksia ilman omaa suostumusta tai lainsäädännönkään tukea. Perinteisesti sitä kutsuttiin luokkayhteiskunnaksi, mutta l-sanasta eivät turva-alan leluporvarit tykkää.
 "Vain yhdenvertaisuutta, demokratiaa ja oikeusvaltiota kannattamaton kykenee syrjimään jalustalle asettamalla."
Sellaisissa työläiselläkin voi olla oikeutensa, mutta viimeisen sanan sanoo silti yläluokka, jonka tahtoa luokkarajaa mustasukkaisesti vahtiva keskiluokka toteuttaa vailla kainoutta tai hienotuntoisuutta. Mihin kohtaan sijoitan Helsingin Sanomien pelletoimittajan, joka ei erota toisistaan edes vähäistä ja merkittävää julkista valtaa?

Johan nyt mökin ukotkin osasivat ysärillä minun aloittelijana ollessani retostaa, että heillä on ”poliisinvaltuudet”, kun panivat mustavalkoisen JÄRJESTYSMIES-nauhan käsivarteensa. Eikä siinä muuta, mutta kun ei ollut ollut enää reiluun 30 vuoteen; ja se olisi pitänyt tietää, mikäli järjestysmieskurssilla oli oltu hereillä sekä selvinpäin.

Pitäisikö sanoa kiitos, kun ei sentään kvasisosiologian mukatrendikkäässä hengessä kirjoiteta väkivallasta? Toinen vaihtoehto on, että Palkoaho ei tunne kyllin Weberiä. Huono lukeneisuus näkyy kurjana ihmiskäsityksenä ja maailmankuvana, joiden vuoksi tekstistäkin tuli yksipuolisen osoitteleva tönkköys. Luokkasokeaa tekstiä!

2 kommenttia:

  1. Hesari on juuri jatkanut turvallisuusalaa käsittelevällä pääkirjoituksella, jossa vihjaillaan yhtä ja toista - sekä vuodatellaan krotiilin kyyneliä.

    Voi vain miettiä maksetaanko tässä nyt kalavelkoja sanomatalon Kaiuksen "auton siirrosta", jossa järkkärit kehtasivat kohdistaa toimenpiteensä suosittuun päätoimittajaan.

    Ikävä kyllä vähän haiskahtaa siltä, että juttua paisutellaan ja kansaa suorastaan lietsotaan pyhään vihaan. Kapitalismiin ja yritystoimintaan liittyvät asiat toki jätetään käsittelemättä ja keskitytään ammattiryhmän psykopatologiaan.

    Uskonko, että tässä maassa haluttaisiin nähdä 10 vuoden päästä turuilla ja toreilla hyvin koulutettu, riittävillä valtuuksilla ja välineillä varustettu yksityisen turvallisuusalan ammattilainen leuka pystyssä. No ei todellakaan haluta! Enemmän taitaisi useimmille olla mieleen minimipalkkaa saava "observe & report" ratkaisu, jolta työnantaja on kieltänyt voimankäytön jopa oman nahan suojeluun.

    VastaaPoista
  2. Jospa ei sorruttaisi käänteisesti samaan kuin turhan moni oman elämänsä vasemmistolainen tekee; oletella asioita pinnallisesti tai ajallisen läheisyyden perusteella.

    Eli miksi on vain uuh-aah-ooh turvallisuusalan hämmästely- ja musta-asuiset miehet hakkasivat -kauhistelujuttuja? Heillehän äärioikeistolainen katupartiointi ja turvallisuusala ovat yksi sekä sama asia; juuri siksi. Vaan yksi sekä sama asiahan ne eivät silti ole.

    Takaisinmaksusta ei siis ole mitään näyttöä; on ollut kaksi eri firmaa ja eri henkilöt vailla mitään porukoiden välistä tunnettua yhteyttä suorittamassa. Aika salaliittoteoreettiselta pohdinnalta vaikuttaisi.

    Aitosanomalainen henki, talon sisäinen ajattelutapa sekä käsitykset ihmisistä ynnä maailmasta; ne taas ovat asia ihan erikseen. Enemmänkin näkisin niiden vaikuttavan tehtyihin ratkaisuihin.

    Paisuttelua ymmärrän siltä osin, että se on jossain määrin toimittajien työn osa ja julkaisijoidenkin pitää tehdä voittonsa jostain. Mutta tosiaan; toivottavasti panevat paukkunsa kuitenkin uutistoiminnan laadulla kilpailuun, jotta totuus asiassaan tulisi tietoon.

    Itsetarkoituksellisessa mielessä taas en niinkään; ammattilaisten tehtävä on tietää minnepäin on ylös ja minne alas, koska ilmiökeskeisyys voi valitettavasti teettää "omaa elämäänsä elämään alkamista", jolla on arvaamattomia seurauksia hallitsemattomana.

    Niin; miksi Suomessa ei tapahtui se, mikä on tapahtunut kaikkialla muuallakin? Toistaiseksi sitä torppaa yjt:n ytimen ylivuosikymmeninen kielto ja tapa ulkoistaa kaikki on sekin jatkunut aika pitkään.

    Mistä siis nälkäpalkkaisen yömaja-asukkaan tasapainottavat erittäin hyvä omavartiointi tai viranomaislähtöisten tyyppien "kermankuorijafirmat"? Ne puuttuvat. Muuten pyörä ei pyöri.

    Siinäpä tosiaan pohdittavaa pahimmassa turvallisuusalan skandaalissa sukupuolineutraalin luonnollisen henkilön muistiin.

    VastaaPoista


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.