tiistai 27. joulukuuta 2022

Pelkkää haukottelua normalisoinnin edeltä

Tapaninpäiväiset uutiset kuudesta väkivaltarikoksista epäillyistä järjestyksenvalvojasta elävät nyt toista päiväänsä; ensin oltiin järkyttyneitä ja nyt tyrmistyneitä. Minä sanon, että tämä on pelkkää haukottelua normalisoinnin edeltä, joka ei johda mihinkään.

En näitä kirjaimia naputtaessani saata tietää, että kuinka monta minuuttia kaikkiaan YLE:llä on Luksian ammatillinen opettaja Jari Stoltin audiota; toistaiseksi hänen on kuultu puhuvan lineaariradiossa puolihuvittavia koulutuksen lisäämisestä, sisäisestä laillisuusvalvonnasta ja omien suojelun lopettamisesta. Hei hulinaa!

Tulipa huvittava äkkikäännös; aiemmin sama oli kovastikin alkujaan Vartijan ja sittemmin Turvallisuusalan ammattitutkinnon puolustajia, joka perustettiin antamaan joku paperi heille keillä ei ole mitään peruskoulun jälkeistä. Pääongelma on, että liian moni ei suorita sitäkään kokonaan vaan pelkät pakolliset osaset.

"Minä sanon, että tämä järkytys ja tyrmistys ovat pelkkää haukottelua normalisoinnin edeltä."

Ja mikähän unohtui? Soveltuvuustesti! Joskin LinkedIn-keskustelua katseltuani en yhäkään ole varma, että pitäisikö testaus aloittaa kouluttaja- tai opettajaoletetuista. Arttu V -signatuurilla postannut näet oli sitä mieltä, että maassa voi läpäistä koulutuksen vailla riittävää kielitaitoa voidakseen hakea sen mahdollistamia lupia.

Tämän mielipiteensä ilmoitti perustuvan huhuihin ja kirjoitti vielä vartijakokeen ilman jiitä. En tiedä mitä esitys koski, mutta minun mielenkiintoni kohdistui ajatukseen, että onko kielitaidon irviminen pelkkää keskiluokan ylenkatsetta. Liekö sieltä ollut tulossa vankempaakin esitystä liittymisestään väkivalta-alttiuteen?

On nimittäin näin, että inhimillinen keskentekoisuus ja pentumaisuus ovat yksi asia; väkivallanteko yleensä tai erityisesti kustodiaalisen sadismin ja pennalismin alakulttuureiden osana on jotain aivan muuta. No, siihenhän ajatuksenvaihto sitten jäikin, koska langanpään, aktiviteetin sekä profiilin äkkikato viittaa itseni bannaamiseen.

"Inhimillinen keskentekoisuus ja pentumaisuus on yksi asia; väkivallanteko taas on jotain aivan muuta."

Laillisuusvalvonta on niinikään kaunis ajatus; onhan sitä yritetty ensin kopioimalla kiinteistönvälityksestä vastaavan hoitajan nimike ja sitten luomalla toimenpiteen laillisuuden toteamismenettely. Mutta kun nolo totuus on, että itse toiminta ei oikeasti ole kenellekään niin arvokasta, jotta siihen satsattaisiin mitään.

Voiko joku selittää; kuinka ihmeessä hälytyskeskus tai turvavalvomo on voinut hukata muilutukseen, hakkaamiseen ja videointiin tarvitun henkilöjoukon yhtäaikaisesti pidemmäksi toviksi? Ennen oli ennen vaan nyt pitäisi olla nyt. Ehkä se on mahdollista siinä tapauksessa, jos kaikki perustuu joku soitti ja sitten on heti mentävä -ajatteluun.

Silloin tosin maailmankuva on täysi alisteisuutta ja ihmiskäsitys kärähtänyt; ei tulisi ihmetellä kuinka itse koettua vääryyttä ryhdytään seuraavaksi tekemään toiselle. Oli miten oli; silti lopputulema on, että pääkaupunkiseudun lähiliikenteen järjestyksenvalvonnassa työskenneltiin oman onnensa nojassa ja sen oli näköistäkin.

"Nolo totuus on, että itse toiminta ei oikeasti ole kenellekään niin arvokasta, jotta siihen satsattaisiin mitään."

Neljän lineaariradiouutisiinhan kuului löytyneen jo Turvallisuusalan ammattiliiton puheenjohtaja Arttu Korhonenkin kommentoimaan asiaa. Jos tuossa liitossa olisi ollut asiasta mediaa paremmat tiedot, Suomen tulisi olla korporatiivisesti hallittu epävapaa maa; todennäköisimmin sekurokratia. Sitten vakuuttelu: eivät kaikki ole tuollaisia.

En tiedä, että tuleeko ensisijassa kiittää maamme uutismediaa, koulutusjärjestelmän muutosta vai julkisesti esiintyvien puhemiesten fiksuutta; aika on nyt täysin toinen. Yksityinen turvallisuusala on tavattavissa ja vastaa puhutteluun; siispä se osallistuu myös yllättävien sekä järkyttävien uutistapahtumien puimiseen. Edistystä vaan ei kuulu.

Johtaako tämä siis pelkkään haukotteluun normalisoinnin edeltä? Sitä minä epäilen, koska niin näennäistä, näpertelevää ja asiaanpääsemätöntä keskustelu on tähän asti ollut. Ei oikeasti edes haluta hyvää turvallisuuspalvelua, koska se maksaisi, olisi työläs järjestää ja muuttuisi vielä voimaksi mikä pitää noteeratakin.

"Keskustelu on näennäistä, näpertelevää ja asiaanpääsemätöntä. Se on pelkkää haukottelua normalisoinnin edeltä."

Siksi kaikki pitävät halukkaasti kiinni stereotypiasta tai kliseestä, jossa musta-asuiset kasvottomat miehet....tälläkertaa kuvaavat kännykkäkameralla, kun toiset samanlaiset sumuttavat ja pieksevät teleskooppipatukalla. Vetää koko joukolta matto alta sekä pitää heidät kyseenalaistetussa ulkopuolisuudessa.

Yritetään katsoa syrjään väistämättömyydestä, että ei tälläistä tapahdu terveissä ja normaaleissa yhteisöissä, joita työpaikkojen pitäisi olla alaan tai työhön katsomatta. Minkä takia pellet turvallisuuspäälliköiksi sekä epäonnistuneet nollat esimiehiksi, päälliköiksi ja johtajiksi tulisi jättää paikoilleen?

Että seuraavaksi sitten edessä vangitsemiskäsittely, kertoi Ilta-Sanomat. Hienoa. Kaikki kunnossa. Vallankäytön kohteet eivät pääse käsiksi valtaan tai aseta sitä tilanteeseen, jossa se joutuu edes harkitsemaan minkään tekemistä vuoksensa. Niinikään; pääoman arvonlisäys ja voitontavoittelu jatkuvat esteettömästi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.