lauantai 24. joulukuuta 2022

Kieltämisen ja arvaamattomuuden seurauksia

(Kuva: Jari Kähkönen)
Tämä keissi on näiden rivien tekstinkäsittelyyn ojentumishetkellä jo pari päivää vanha, mutta silti – valitettavasti – maininnan arvoinen, koska siinä on kaksikin tärkeää pointtia. Yhtäältä karjalainen teeskentelevä hymistely ylsi taas ihan omiin mittoihinsa; toisaalta se myös varoittaa hyväuskoisesta rutiinisuorittamisesta.


Niinpä. Kuinka voi olla olemassa kello 23 aukioleva liikenneasema Joensuussa, jossa ei ole järjestyksenvalvontaa? Naurettava ajatus. Tuo on hymistelevää teeskentelyä, minkä olisi suonut loppuvan viimeistään vuosituhannen vaihteeseen, koska eivät yöhuoltamot ole koskaan olleet mitenkään kauniita tai ihania paikkoja.

Kuinka joidenkin ammattiryhmien ilmainen kahvi&limu tai halvempi pikaruoka olivat mitenkään kestävämpi turvallisuusratkaisu kuin nyt käytössä ollut? Typerä poppakonsti: parasta toivotaan ja pahinta pelätään. Jos sinulla on ympäri vuorokauden aukioleva liike, siellä on vain pakko olla myös turvallisuuspalvelut.
"Karjalainen teeskentelevä hymistely ylsi taas uuteen mittaan. Kello 23 aukiolevassa liikkeessä on oltava turvallisuuspalvelut."  
Oikea vastaus on niin määrälliset kuin laadullisetkin vaatimukset täyttävä järjestyksenvalvonta. Keltalätkää käyttävä miesmyyjä tai portsarifirman tieskuka musta vyötärömittainen takki päällä ei enää kelpaa. Se on nimellistä pelleilyä, jossa haetaan vain jotakuta ketä syyttää. Tämä oli niin ysäriä, mutta se loppui jo 23 vuotta sitten.

Siitä tulee mieleeni affenanmaalainen työpaikkailmoitus niinikään vuosikymmenten takaa; huoltoasemalle haettiin kesäksi yövahti-jokapaikanhöylää, jonka olisi pitänyt tehdä mitä käsketään ja siinä sivussa myös turvallisuutta. Pohjimmiltaan tämäkin on kieltämisen muoto; ydin on, ettei siihen t-sanaan uskota tippaakaan.

Siinä sitä vain seisotaan mitääntekemättömänä, ajatellaan. Kateuspäissään keksimällä keksitään kuinka voisi ”auttaa henkilökuntaa”, joka ei ole edes vielä mitään pyytänytkään. Tai vahingonilosta tiristen toivotaan näyttävää esitystä tosipaikassa, kun taitojen, välineiden, suorituskyvyn ja yksintyöskentelyn yhteisvaikutus realisoituu.
"Liikenneasemalle oikea vastaus on riittävän paikallaoleva, varustettu ja vahvuinen järjestyksenvalvonta."  
On luku sinänsä, että minkäsortin hullu eli luonnevikainen uhraa terveytensä ja henkensä moiselle työnantajalle, työlle, työntekemispaikalle tai hah kanssatyöntekijöille. Vähintäänhän pitää ymmärtää oma rajallisuutensa, jotta elää vartioimaan ja järjestyksenvalvomaan seuraavanakin päivänä.

Poliisitiedote havainnollistaa myös karusti, että mitä siitä seuraa, jos sortamis-, painostamis- ja kostotoimien pelossa ”vaan meni sinne, kun sanottiin, jottei joku suuttuisi”. Vaikka ei osaa, kykene, varusteet puuttuvat sekä työskenteleekin yksin. Jo Kiljavan opiston opettajakin tiesi, että ongelma syntyy, jos se ei lähdekään ulos.

Tosiaan; montako kuukautta taas onkaan kulunut, kun Pirkanmaalla sunnuntain varhaisvuoron yksintyöskentelevä – kauppakeskukseksi kasvaneen – historiallisen tavaratalon järjestyksenvalvoja sai vammoja työperäisestä väkivallasta? Paikalle hälytetyt apuvoimat pystyivät ainakin ottamaan kiinni vain yhden tekijän paon päältä.
 "Kuka nyt moiselle työnantajalle, työntekemispaikalle tai hah kanssatyöntekijöille mitään uhraa?"
Siksi tämä bloggaus, koska mikään ei enää vuonna 2022 takaa, että asiat pysyvät kohteen sisällä tai edes hoituvat saman kustannuspaikan voimin. Arvaamattomuutta on paitsi jo vastaanotettaessa hätäiseltä kuulostava avunpyyntö, mutta myös täysin sokkona hoitamaan lähdetty painikehälytys.

Kärjen poliisitiedote nimittäin kertoo, että ajankohtainen liikenneasemamellastaja oli henkilönä erittäin häiriö- ja rikosaktiivista sorttia. Kauppaa ei tunnetusti kiinnosta, että mitä hän olisi voinut tehdä tai tekee jossain muualla; eikä se voi olla ensisijainen huolenaihe turvallisuudellekaan, mutta huomioon asia täytyy silti ottaa.

No; koska hälytyspainikkeen painamisessa on vähintään puoliksi kyse vastuunpakoilusta, paikalletultaessa tapahtuu harvoin mitään. Mutta sujuuko lähialueen etsintä, ja monestiko olet valmis juoksemaan samassa osoitteessa samana iltana? Sekä; kuinka aioit suoriutua, jos vastapuoleksi arpoutuu tälläinen kullanmuru? Niinpä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.