tiistai 13. joulukuuta 2022

Ollaan pitävinään ihmisenä, muttei se silti totta ole

(Lähde: Yle.fi) Kuvasitaatti arvostelutarkoitukseen.
Yle oli tekevinään jutun palvelualojen työvoimapulasta, jossa mainittiin vartijat. "Hän [Lindgren] viihtyy työssään ja uskoo, että alalle olisi nykyistä enemmän tulijoita, jos työstä tiedettäisiin paremmin", lainaan juttua. Hakasulkeet sisältöinen olivat sitten muuten minun, jos joku ei sitä vielä ihan itse tajunnut.


Neljä pointtia:
  1. Sinä olet vartija vain siinä teoreettisessa mielessä, että hyväksyntä on olemassa.
  2. Sinä olet päätoiminen työntekijöitä edustava pääluottamusmies, mistä nyt tarkoituksella vaikenit.
  3. Mitä nuo olkapääraidat oikein esittävät? Vuoden 1995 jälkeisessä maailmassa ne markkeeraavat vuoroesimiestä. Aikaa ennen vuotta 1995 maailmassahan ne olisivat tarkoittaneet VM:llä kenttäosaston päällikköä ja STV:llä joko koko firman toimitusjohtajaa tai muun merkittävän osaston johtajaa.
  4. Salli minun nauraa lainauksellesi.
"YLE oli tekevinään jutun palvelualojen työvoimapulasta, jossa mainittiin myös vartijat."
Eihän tälle jaksa edes kiivastua. Roolitus, yleisluontoinen markkinointiviestintälörinä replikoinnissa ja ties montako kertaa ennenkin nähty keskinkertainen kävelysuoritus kuvaajan edellä – tälläerää satunnaisessa konttorimaisemassa – tuppaa lähinnä naurattamaan. Vai vielä vastuulliset työnantajat. Niitä ei tuolla elämänalalla olekaan.

Kun arkinen totuus on huonosti palkattu, kenkkujen aikojen ja matkojen, etuja vaillaoleva, työvälineetön, työ-, työelämä- sekä oikeusturvaton, vaikutusvallaton ja ikävä suorittavan tason duunarityö, jossa harva ihan normaali tai täysijärkinen viihtyy pitkään. Työ on tuskin siedettävää; mitään hyvää eli kehuttavaa siinä ei ole.

Siihen harhautunut heitetään jonnekin, jota kutsutaan kohteeksi, piiriksi, alueeksi tai työn suorittamispaikaksi. Perehdyttäminen on pelleilyä; se koostuu yksilömielipiteistä, päähänpinttymistä, kurjuudenharjoittelusta vaaditussa vuorokausirytmissä ja osin myös pyrkimyksestä ilmaisen työn teettämiseen.
"Roolituksesta, markkinointiviestinnästä ja kuluneesta kuvaajan edellä kävelystä ei viitsi edes enää suuttua."  
Tämän jälkeen tai niin kutsutun perehdyttämisen loputtua äkkiarvaamatta saa huomata kuinka maailma ei enää näytä samalta; nyt on laillinen toimivalta pukineessa, taskussa ja vyöllä. Eikä näin ole kohdatuille ihmisillekään; erityisen selvästi eron havaitsee, mikäli tuli heitetyksi yleiselle kulkuväylälle tai suljettuun paikkaan.

Sejasama, että työskenteletkö yksin tai joukolla, sekä onko nautittu esimiehyys läheistä, etäistä vai täysin kateissa. Puhumattakaan yleisistä tai erityisistä ohjeista. Esimiehelle käy aina kaikki vaikka pyytäjällä ei ollut valtuuksia tilata mitään eikä laskuakaan lähetetty; ne ohjeet taas ovat vain olemassa sinun, työntekijän, kontrolloimiseksi.

Onko merkitystä, että suoritatko henkesi kaupalla ottaen jatkuvasti turhia riskejä? Mielisteltynä, että uskallathan sinä, kun on telari, kaasu, raudat, kännykkä ja saatat jopa saada ihan omat liivitkin. Tai toteutatko työelämämielivallan pelossa huutavan keski-ikäisen naisyhteyshenkilön ”tahdon”, jonka yksi ainoa siivooja sellaiseksi manipuloi?
"On samantekevää otatko turhia riskejä mielisteltynä vai teetkö työelämämielivallan pelosta mitä sanotaan."  
Hejaheja. Maailma on muuttunut. Tälläisiä juttuja ei olisi yksinkertaisesti suostuttu tekemään vielä edellisellä vuosikymmenellä, koska turvafirmat olivat avoimesti mediavihamielisiä ja media suoraan kyseenalaistaen ylenkatsoi turva-alaa. En saata sanoa, että ketä eikä mitä kehityksestä on ensisijassa kiittäminen tai syyttäminen.

Näen sen perustan työväenliikkeen muutokseen vallankumouksellisesta vaikuttamaan pyrkiväksi toimijaksi. Siinä on aina ollut tiettyä keskiluokkatyrkkyyden ja luterilaisen pierunpidättelyn henkeä, jotka valikoimattomiin kansankerroksiin laajetessaan johtivat kyttäysyhteisöllisyyteen, perheellisyyteen pakottamiseen sekä työhulluuteen.

Ajatuksenkulun täytyy mennä niin, että koska ikäluokkien jatkuvan pienentymisen sekä luokattoman huonon työelämän sieltä poisajamien ja -pitämien yhdistetty vaikutus on nyt lopultakin kaikkien nähtävissä – jopa ressukoita ollaan pitävinään ihmisinä. Alleviivaus kohtaan ollaan pitävinään. Ei se totta silti ole. Pidähän varasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.