perjantai 14. lokakuuta 2022

Siviilit rikostutkijoina omine nokkineen

(Kuva: Jari Kähkönen) Jokakodin dekkarisalkku keskivarakkaille vailla kunnon vakuutus-
ta, ja tyhmänylpeille, joilla on jotain todistettavaa?
Yksityiset etsintäkuulutukset ovat taas ajankohtaisia; oli mielestään huudeltu todistajia, mutta jospa koettaisit sen tehdessäsi välttää edes kaikkein alkeellisimmat virheet. Amatöörin tunaroidessa tärväytyvät helposti mahdollisuudet selvittää mitä tapahtui ja saada vastuullinen tilille.

Ilmoittautuiko joku ylipäätään? Sepä hienoa! Kuinka olit ajatellut tiedettävän, että puhuuko todistaja totta? Ihmisissä on nimittäin myös huomionkipeitä pellejä, rahanahneita tai lökäpöksyluokan epäitsenäisiä tyyppejä ketkä ovat samaa mieltä jokaisen vastaantulijan kanssa. Älä polta vertailutietoja lörpöttelemällä somessa.

Todistajavetoomukseen ei siis pidä laittaa paljoakaan tapahtumatietoja, koska voit tärvellä todistajan kertomuksen työntämällä hänelle sanoja suuhun. Tavoite näet oli taltioida totuus siten kuten hän sen havaitsi – ei käydä huutoäänestystä sen sisällöstä tai harmonisoida usea ristiriitainen lausunto ”yhdistämällä” ne yhdeksi eheäksi.

"Siviili rikostutkijana omine nokkineen huuteli todistajia, muttei osannut välttää edes kaikkein alkeellisimpiakaan virheitä."

Älä turpakäräjöi; oikeusvaltiossa näet asiat käsitellään aina vain lain mukaisesti toimivaltaisessa tuomioistuimessa eikä esimerkiksi somessa. Niinikään; sekä pienet paikalliset pohdinnat liikennejärjestelyistä, että isot maailmalliset väittelytkin esimerkiksi kulttuurista ja asenteista käydään vasta sitten, kun oikeusasiat on ensin käsitelty.

Tilittely sekä löysäsuisuus ovat turmioksi, sillä jokaisella postauksella, päivityksellä ja muokkauksella syntyy uusi kertomus. Sitä vastapuolen oikeudenkäyntiavustaja rakastaa, koska ylimääräiset sanat ovat aseita hänen käsiinsäkysellä, väännellä sekä väittää. Jos voititkin juttusi, koettelemus taatusti vituttaa sinua jälkeenpäin.

Tai sitten voisit vain rehellisesti tunnustaa, ettet osaa – jättää päätöksenteon – ja toteutuksenkin suurelta osin lakimiehelle sekä yksityisetsivälle. Tästä tulee vielä meilläkin trendi – maailmalla siviilinaiset löytävät jo raiskaajansa somella ja vakuutusdekkarit paljastavat ei-väkivaltaisella kuolemansyyllä haudatun murhan uhriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.