keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Oven ei pidä aueta liian helposti keskellä yötä ovikelloa soittavalle

(Kuva: Jari Kähkönen)
Ovikellon soittaminen keksityllä asialla, ylisosiaalisuuttaan, ymmärtämättömyyttään, sairauttaan, päihderiippuvuuttaan tai piloillaan ärsyttää; mutta, samalla pitää muistaa sen olevan pulmista pienimmästä päästä. Ovelle voi näet tulla kuka tahansa ja mielessään aivan mitä tahansa. Etenkin yöllä.

Vähintään kiinteistössä määräysvaltaa käyttävän tulisi harkita "ovikelloremonttia"; ainakin mallia tulisi vaihtaa siten, että ilmeisenä nukkuma-aikana sointiääni on laitettavissa pois päältä aikuisen omalla päätöksellä. Ei ovikellon soittaminen kaikkina vuorokaudenaikoina voi olla kenenkään perus- tai ihmisoikeus.

Puute tai kehittymättömyys on olennainen, kosken vielä ole tässä maakunnassa nähnyt mekaanista ovikelloa, jossa oven sisäpuolella olevan "kuvun" voisi poistaa pelkästään käsin pyörittämällä. Tämä ajaisi saman asian matalan kynnyksen ratkaisuna. Aina niissä nimittäin on ollut vähintäänkin se yksi ruuvimeisselin käyttöä edellyttävä ruuvi.

"On harkittava 'ovikelloremonttia'. Sen jälkeen soittoääni on laitettavissa pois päältä esimerkiksi nukkuma-ajaksi."

Asiasta kolmanteen; seuraavaksi mieleen nousi "omantunnon kysymys" – haluaisinko itse, että joku minulle rakas menee ovelle keskellä yötä? En todellakaan. Entä jos kohteessa on ovisilmä sekä -ketju? Ehkä. Mikäli ovisilmään katsotaan, tunnistamattomalle ei ovea avata ja tunnistettukin kontrolloidaan vielä ketju paikallaan.

Moinen ei kuitenkaan ole hyvä käytäntö, jos on ollut sitä enää kolmeenkymmeneen vuoteen tai jotain; ovipuhelin käyttöön, mielellään kamerallinen sellainen. Laitteen sivussa on myös oltava virtakytkin sitä ongelmatilannetta silmälläpitäen, jos aika, soittaja, asia tai lähestymistapa osoittautuvat sittenkin ei-toivotuiksi.

Jos – ainakin kiinteistön kadunpuolella – ei ole muuta suojaa kuin mekaanisella käyttölukolla suljettu kuori, siitä ei ole varaa luopua helposti. Häiriköissä ja rikollisissa on nimittäin ainakin seuraavat päätyypit: suunnitelmalliset sekä onnensakokeilijat. Niitä kahta tulee yhdistää vain sen, että ovi ei aukea liian helposti kummallekaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.