maanantai 1. elokuuta 2022

Trokarin perässä

Minäkin olen joskus mennä sanattomaksi. Tämä hetki on lähellä esimerkiksi silloin, jos joku koettaa nimiä mainitsematta yllyttää selvittämään väitetysti kylässä alkoholia alaikäiselle välittäneen; sanoakseen tälle, että lopettaa. Seuraa siis muutamia suoria totuuden sanoja trokarin perässä olemisesta.

Älkää hyvät ihmiset uskotelko itsellenne, että

a) asialla on joku täkäläinen – itsekin vielä pari vuotta sitten alaikäinen – "mitään pahaa tarkoittamaton" yksilö tai peräti jonku porukan jäsenen kaverivanhempi
b) hakupaikka on jokin kylän vähittäismyyntipisteistä
c) hakijan ja saajan välillä ei joko ole mitään taloudellista tai korkeintaan nimellinen "hakupalkka".

Ette te oikeasti tiedä edellälueteltuja tosiasioita tiedä ja parempi on, kun ette olettelekaan mitään.

"Minäkin olen joskus sanaton. Esimerkiksi silloin, jos osaamattomat amatöörisiviilit menevät trokarin perään."

Lännessä pennun ja karhun väliin meneminen käy kommasta tai sanaleikkityyppisestä vitsistä, mutta idässä pitäisi jo älytä mitä siitä voi – luonnossa – seurata.

Puhumattakaan tosiasiallisesti olemassaolevaan alkoholinvälityskuvioon puuttumisesta – sieltä voi nimittäin tulla vastaan oikea mukihenkilö ja trokari, joiden taltuttamisessa on ammattilaisillakin tekemistä. Sellaisten ruotuun saamisen kuvittelu puhuttelemalla on naurettava ajatus, koska pelissä ovat voitto ja riippuvuus.

Lisäksi; tämä edellyttää, että

a) havainto on oikea eikä tavanomaisen häiriökäyttäytymisen – näkijänsä kokemattomuuteen ja tietämättömyyteen perustuvaa – itselleen parhainpäin selittelyä
b) kuviossa ei ole – tai mukaan ei vielä ole ehtinyt tulla – sellaista minkä lähimmän poliisiaseman törkeän ja vakavan rikollisuuden ryhmä saa myöhemmin tutkia.
"Lännessä pennun ja karhun väliin meneminen on vielä sanaleikki, mutta idässä pitäisi tietää mitä siitä voi seurata."

Etenkin kohdassa b asioista tietoiseksi tullut saa kantaakseen pitkäkestoiset erittäin kielteiset muistot. Kyllä, vaikka ei joutuisikaan elämään läpi oikeusprosessia; ja sen jälkeen katselemaan ehdotonta saamattomia, hoitoonjoutumattomia sekä huostaanottamattomia osallisia naamasta naamaan oman kylän raitilla.

Ei se siis aina onnistu, kun asialla ovat amatöörit, jos ylipäätään onnistuu milloinkaan.

Mikäli tietoa on, se kuuluu akuutissa tilanteessa antaa 112:n kautta ja muussa tapauksessa vinkki- tai valvontapyyntösähköpostilla eteenpäin –  poliisille.

"Tiedot kuuluu antaa eteenpäin poliisille joko akuutisti 112:n kautta tai muussa tapauksessa sähköpostitse."

Ihan sama, että koskeeko asia

a) alaikäisten päissäänolemista
b) häiriökäyttäytymistä niin yleensä kuin erikseenkin
c) liikennejuttuja mitä lajia tahansa
d) päihteiden trokaamista minkäikäiselle tahansa.

Tieto voi olla kuinka hyvää tai huonoa, sekä varmaa tai epävarmaa tahansa; tämän arviointi on vastaanottajan sekä hänen organisaationsa asia – vain valehteleminen, jonkun aiheetta rikolliseksi syyttäminen ja tarkoituksellinen harhaanjohtaminen ovat täysin kiellettyjä vääriä tekoja.

"Ihan sama, että mitä asia koskee. Kunhan ei valehtele, johda harhaan tai aiheetta syytä jotakuta rikolliseksi."

No, mutku poliisi ja hoidetaan tämä perheiden, kylän, kasvatuksen, opetuksen sekä nuorisopalveluiden puitteissa. Höpöhöpö. Tuollaisten parivaljakoiden erottaminen toisistaan tai seurapiirien hajottaminen on kovaa työtä. Minä väitän, ettei sellaista haikaava ole edes vakavasti ajatellut puhteen itseltään vaatimia uhrauksia.

Ei esimerkiksi voi tässä vaiheessa tietää, että kyseessä on muuten ongelmattomien lasten ja nuorten päihdekokeilu, mikä loppuu asiasta sanomiseen – sille ikänsä perusteella – vastuullisimmaksi kuvitellulle. Ei kannata uskotella tai oletella asioita. On pysyttävä tosiasioiden puitteissa niin tilanteen kuin omien kykyjensäkin suhteen.

Toisille vanhemmille asiasta kertominen on hyvä juttu; tietävätpä kerrata omia arvojaan vastaavat opetuksensa lapsilleen ja tarkkailla heissä mahdollisia vaaranmerkkejä. Mutta; itse asiaa koskevien yksityiskohtaisten tietojen julkinen levittely tai pyrkimys johtaa sen selvittelyäkään omin nokin, eivät kannata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.