torstai 4. elokuuta 2022

Surkeiden sattumien summa vai onko Rådmansgatan Pohjoismaiden Minneapolis?

Syyttäjä ei hakenut kahta pidätettynä ollutta järjestyksenvalvojaa tutkintavangeiksi, koska edellytykset puuttuivat, mutta heitä epäillään edelleen törkeästä kuolemantuottamuksesta. Expressenin jutun luettuani arvelen oikeaksi sanoa sanaseni, koska on tärkeää, että asia ymmärretään oikein.

Sellainen, joka on ollut siellä joskus itsekin; tietää käsitteen nimeltä Jonkun Muun Ongelma. Niiden syntysyyt ja pahenemiskehitykset ovat yhtä rikkaita kuin elävä elämä konsanaan – yhdet pakoilevat, toiset väistelevät sekä kolmas aiheutti koko sotkun itse – vaan silti vastuu tilanteen selvittämisestä kaatuu neljännen syliin.

Rådmansgatanin kuolonuhri olisi pitänyt ruotsalaisittain sanoen LOBbata, eli ottaa kiinni päihtyneenä ja toimittaa selviämään jo aikoja ennen kotimatkaa metrolla. Siinä suhteessa kokonaisuutta voidaan katsoa surkeiden sattumien summana, jossa on reaalinen sijaiskärsijänä rangaistuksi joutumisen riski. Näin tämä maailma vain toimii.
"Rådmansgatanissa on Jonkun Muun Ongelma; uhri olisi pitänyt toimittaa putkaan jo aikoja ennen kamppailua."  
Toisaalta; kun katselen Expressenin aikajanaa, on myös kiusallisen ilmeistä, että siellähän on suoritettu ihan sata lasissa vailla alkuunkaan riittävää voimakeinon tai puolustusteon vaikutusten seurantaa. Sen ainoan ilmoituksen hengittämisestä on paras olla ollut oikea ja todellakin perustua kiinniotetun tilan huolelliseen tarkistamiseen.

Rutiinin puute on selviö. Noin veteläkätisesti käsitellään – hienotunteisuussyistä – yksityistä ruumiillista kuritusta saanutta vailla totta hengen ja terveydenvaaraa – ei toimenpiteen kohdetta turvallisuustyössä. Mitähän ihmeen odotamme poliisia hakemaan tämä pois -perussettiä ne oikein siellä veivasivat?

Noin raju pystystä alkanut sekä maahan päätynyt pitkä kamppailu olisi vaatinut parempaa seurantaa – pahaa pelkään, että kokematon ei yksinkertaisesti ota tarvetta tosissaan. Se on niitä nollasta sataseen tai satasesta nollaan juttuja. Rauhoittunut pitää myös asettaa siedettävään asentoon. Oikeuslääkäri kertoo aikanaan kuinka meni.
"Noin raju sekä pitkä kamppailu olisi vaatinut parempaa seurantaa – pelkään, että kokematon ei ota tarvetta tosissaan."  
Tukholman Rådmansgatanilla on tosiaan valitettavan paljon yhteistä Black Lives Matter -liikkeen lähtölaukaukseksi muodostuneen George Floydin tapauksen kanssa vuoden 2020 Yhdysvaltain Minneapolisissa. Kumpaakaan keikkaa ei oikeasti johtanut kukaan ja sen oli – etenkin lopputulos huomioiden – näköistäkin.

Minneapolisissa hälytyskeskuksen olisi pitänyt käskeä joku vastaavaksi, koska yhden ja kahden natsan johtajia siellä ei tuolloin ollut. Sekä epäilemättä myös Tukholmassa on olemassa joku nuorempi-vanhempi kokemattomampi-kokeneempi -hierarkia. Kummassakin tapauksessa suorituksensa oli kuitenkin täydellisen olematon.

Sitä minä tässä bloggaan, että henkilökohtaiset ja rakenteelliset syyt on nähtävä oikeissa mittasuhteissa. Telari on 25-30 vuotta käytössä ollut hyvin vanha vitsi, jonka ainoa etu on pienikokoisuus kuljetettaessa. Se ei tee autuaaksi eikä ole koko elämä tai lopullinen totuuskaan – olet pulassa, jos sinulla on tämän lisäksi vain käsiraudat.
"Rådmansgatania ja Minneapolisia yhdistää, että kukaan ei oikeasti johtanut kummankaan tehtävän suorittamista." 
Ruotsin tilanne on mikä on, koska 1970-luvulla pistoolit pääsääntöisesti lähtivät, luvalliset käsiraudat tulivat vuosituhannen vaihteessa ja kaasuja on ollut vasta hyvin vähän aikaa sekä tällöinkin vain skyddsvakteilla. Olisi tarvittu etälamautinta tai projektiililaukaisinta, mutta ne ovat nyt kuin jokin ulkoavaruudellinen fantasia.

Ken tietää – sanokoon – jos sitä erästä harvoista olemassaolevista luvallisista tehokkaista, eli koiraa olisi nyt päätetty käyttää; mistähän kaukaa moinen ohjaajineen olisi lähtenyt tulemaan paikalle? On ollut aikoja, jolloin oli itsestäänselvyys, että SL:n toimeksiannossa on sellainen aina, mutta nykytilanteeseen en ota kantaa.

Jokatapauksessa tuo kiinniotto kaksistaan tehtynä oli kauhea johtajatason virhearvio – oikea vahvuus olisi ollut kaksin- tai kolminkertainen määrä järjestyksenvalvojia. Onhan siellä työnjohtaja ja mikälienee turhallisuuskeskuskin, kuten jokainen tv:tä tai edes nettivideoita katsellut tietää, mutta ei niistä kyllä tosipaikassa ole mihinkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.