maanantai 8. elokuuta 2022

Ajan ilmiöitä

Ihmisen käyttäytyminen on osin ikiakaista saman vanhan toistoa; toisinaan taas ainakin ollaan keksivinään keinoja olla  omasta ja turvallisen aikuisensa mielestä – mielekkäässä vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Voi hyvä tavaton sentään, jottemmä paremmin sano. Hanki elämä sekä kasva ihmisenä!

Tottatosiaan; sanotaanpa ihan aluksi matkailumainostyyliin, että always remember that in North Karelia we have this thing called juntin mölähtely. Itse olen saanut siihen sensortin vastustuskyvyn, jottei mokoma enää tunnu paljon missään, mutta jotkut kanssaihmiset ovat herkempiä tai herkässä tilassa – heidät pitäisi jättää rauhaan.

Mitä ihmettä kukaan luulee tekevänsä arvostelemassa toisten ulkonäköä synnytysvalmennuksessa? Joo; joillakuilla ei yksinkertaisesti pysy leuat kiinni, olipa paikka mikä hyvänsä, mutta tämä on poikkeuksellisen räikeä tapaus. Piti olla tärkeä asia – kaikille paikallaolijoille – ja joku kehtaa pistää sen tällälailla pelleilyksi?
"Ehkä on paikallaan sanoa kuin ikään matkailumainoksena, että in North Karelia we this thing called juntin mölähtely."  
En oikein osaa sanoa, että olisiko oikea reaktio ollut poistaa tilaisuudesta, tehdä lastensuojeluilmoitus vanhemmuuden edellytysten selvittämiseksi, antaa korjaavaa palautetta vai mikä. Lähinnä mölähtely osoitti, jottei raskaus tai vanhemmuus ole mikään kaikenmuuttava taikavoima – ihminen on mitä on – valitettavasti.

Minun silmääni tämä käyttäytyminen sattui Vanhusbookin puskiksessa, josta se kuitenkin poistettiin niin nopeasti, etten edes uutisvirtani loppuun asti ehtinyt. Syystäkin. Moisesta on erittäin vaikea keskustella kuumenematta niin, että autuinta ajatuksenvaihdannalle on ampaista se äärettömään bittiavaruuteen.

Kaikenikäiset karjalaiset mölähtelevät paikkaan katsomatta, jos heissä vain on sellainen taipumus. Kuvittele; olet konsertissa, johon maksoit sisäänpääsystä – lavalle tulee yllätyksenä kilpailuihin valmistautuva, koska opettajansa esiintyy nyt. Mutta sitten, numeron ja aplodien välissä, takaasi kuiskitaan toisilleen ettei tuo niissä kisoissa pärjää.
"Kaikenikäiset karjalaiset mölähtelevät kaikkialla, jos siihen vain on taipumusta. Vaikka konsertissa kesken ohjelman."
Itseäni en pyhitä kenenkään yläpuolelle enkä jaa ihmisiä arvollisiin tai arvottomiin; korostan, että kaikille Suomen heimoille tämä ei enää ole ongelma. Vertaisten litsarit sekä vallassaolevan mestausuhka olivat tuloksellisia – ellei opittu paremmakseen, muutettiin syvemmälle perämetsään. Yleensä jo vuosisatoja sitten!

No, sittenpä olin ihan äsken täällä automarketin parkkipaikalla; olin ostanut läpinäkyvän muovisen kannellisen varastointilaatikon. Näin mukakaupunkimaasturi-Qashqain – se on Nissan, googletin myöhemmin – takarenkaan vieressä oli tyhjä Stella-tölkki ja sisällä laitettiin hiphopkäsityksensä tahallaan kovemmalle.

Ja luuli minun reagoivan? Mielellään suuttuvan tai suorastaan raivoavankin. Olevan Ykä. Köyhää. Typerys; on pelkkä kaupunkioikeudet saaneen rautatieaseman puoli-landepaukkukakara, joka kopioi kaiken netistä. Ei Suomessa "pidätetä" avoimen alkoholiastian takia eikä hätävarjelutilanteessa "pidetä pintaansa" käsiaseella. En.
"Kaikkialla tämä ei enää ole ongelma: vertaisten litsarit ja vallanpitäjien mestausuhka siistivät tai piilottivat tavat."
Ei todellakaan. Olen katsonut – maksukortin takana olevassa valtakunnallisessa kaapeli-tv -lähetyksessä – kuinka valkoinen miespoliisi poisti töistä kotiin palaavan osavaltion nuorisovankilan virkapukuisen mustan naisvartijan autosta käsiraudoissa. Pysäytyksen syy oli vialliset ajovalot, mutta sitten tämä näki sen tyhjän kaljatölkin.

Amerikan aseväkivallankin pitäisi jo olla useimmille vanha ja erittäin epähauska vitsi. On ihan eri asia kantaa käsiasetta rajoituksetta, potea valkoista ylivaltaa sekä nauttia laajasta ”itsepuolustusoikeudesta” kuin kyetä tekemäänkin jotain sillä raudalla. Moisessa on haasteensa vastakohdalleenkin: sopivalle, osaavalle ja kykenevälle!

Ajanilmiöitä nämäkin; kepun Saarikko lineaaritelkkariuutisissa limboilemassa vappusatasesta ja netissä on kokoomusnuorten yhdistyksen puheenjohtajan paikalta itselleen potkut tviitannut yhä uhmakas sekä katumaton Aatu. Kun julkisesti näytetään tälläistä esimerkkiä, kriittinen blogisti ei heti ole joutumassa toimettomaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.