maanantai 29. elokuuta 2022

Te sen päätätte, mitä täällä tapahtuu tai ei tapahdu

Lähimenneessä minulla on ollut lukuisia kertoja aihetta moittia pohjoiskarjalaisia tietämättömyydestä, vähättelystä, vahingonilosta, arvailusta ja feikistä nostalgiasta, kun puheena ovat olleet rikokset tai järjestyshäiriöt. Mutta osataanhan täällä näemmä toimia oikeinkin, jos vain halutaan. Te sen päätätte.

Poliisi tiedottaa tänään Uuron mopomiitissä sattuneen liikennesikailun siirtymisestä esitutkinnasta syyteharkintaan. "Lisäksi poliisi pyysi 12.7.2022 julkaistussa tiedotteessa kansalaisilta tietoja tapahtuneesta. Tietoja tuli runsaasti ja poliisi kiittää kaikkia tietonsa lähettäneitä", lainaan linkin sisältöä. Hyvähyvä.

Asiat eivät enää ole vain "meidän keskisiä" tai "yksityisiä", kun jonkun rauhaan, oikeuteen, velvollisuuteen ja turvallisuuteen kajotaan. Sekä; kerrankos sitä väärintekijä niin selittelee kuin karttaa tekonsa seurauksiakin, joten – sikäli, kun tätä ylipäätään kuunnellaan lainkaan – on muistettava, ettei hän ole mikään asiantuntija tai auktoriteetti.

"Kaikki asiat eivät todellakaan ole meidän keskisiä tai yksityisiä. Väärintekijä siinä vain selittelee ja vältteleee seurauksia."

Sanonkin siksi usein, että te sen päätätte mitä täällä tapahtuu tai ei tapahdu, koska vaikka julkinen valta vaikuttaa vahvasti asioihin – se ei ole kaikkivoipa eikä kaikentietävä. Julkinen valta siis epäonnistuu tehtävässään, jos ihmiset vaikenevat, kieltäytyvät yhteistyöstä, suojelevat pahantekijöitä tai hoitavat asioita epävirallisesti.

Onhan sitä asiat toki asiat hoidettu tätä ennenkin; sovittiin ja kostettiin puolestaan, mutta ilmeisesti turpaansasaamisen epäsymmetrisyys tai koko suvun paikkakunnalta poismuuttamisen epätarkkuus menetelminä tekivät elämästä turhan vaikeaa sekä arvaamatonta. Sen haikaajat siis tuskin oikeasti tietävät mitä puhuvat, luulen minä.

Olkoon opiksi pohjoiskarjalaisille, että hyssyttelemällä ja vahingoniloisesti juoruilemalla asiat vain pahenevat – mitä useammin häirikkö tai rikollinen selviää seurauksitta, sitä suuremmaksi hänen uhmansa vain kerta kerralta kasvaa. Toivottavasti mitään peruuttamatonta tai liian pahaa ei ehdi tapahtua. Te itse sen päätätte.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.