lauantai 22. tammikuuta 2022

Älä vaan sano, ettei medialla ole valtaa – pokerini pettäisi

(Kuva: Jari Kähkönen)
No, onneksi olkoon. Ne sitten kiistivät olemattoman asian ja lupasivat olla tekemättä sen mitä ei ollut päätetty tehdäkään. Parasta kaikessa on, että nyt kukaan ei hauku sinua valeuutisiksi tai syytä populistisesta tempusta; ovat joko onnessaan luullessaan voittaneensa tai tietävät kyllä vaan hillitsevät itsensä.

Olitko sinä muuten minkäsortin mediokraatti(amk) tai tenti-ja-unohda-maisteri? En nimittäin usko, että lukutaitoinen, terve sekä tasapainoinen aikuinen luulee suunnitelmaa päätökseksi. Jo ylioppilaspohjaltakin tietää asia täytyvän vielä esitellä ennenkuin se voidaan päättää ja vasta sitten seuraa täytäntöönpano.

Jos seuraa. Sikäli, kun laillinen ja muotovirheetön päätös tulee täytäntöönpanokelpoiseksi eli yleensä sitten kun siitä ei enää saa valittaa. Päätös laaditaan pysyvään muotoon, tulkitaan saajan kielelle sekä säilytetään varmasti. Päättäjät voidaan aina yksilöidä ja päätökset ovat lähtökohtaisesti julkisia.

"Onneksi olkoon. Olematon asia, mutta kukaan ei hauku sinua valeuutisiksi tai syytä populistisesta tempustakaan."

Sen voin laskea hyväksi, että ainakaan huolellisesti toimiva ja arvostelukykyinen lukija ei joudu harhaan. Jutussa kerrotaan kuinka yksittäisestä, satunnaisesta sekä huonosta lähteestä ”tieto” on. Ja kuinka se julkaistiin kuulematta, arvioimatta sekä taustoittamatta – vain ikäänkuin ohimennen todeten.

Jos ihan tarkkoja ollaan, kyseinen ohikätisyys ei edes kuulu tuohon juttuun. Niin sanottu tieto on 2-3 vuotta vanha, mutta asia jätettiin uutisoimatta niin silloin kuin myöhemminkin ja onhan tässä ehditty yhdet vaalitkin pitää – toisia käydään parhaillaan. Jösses. Siinä minulla varsinainen tiedonvälittäjä – hei! – eipäs naureta!

Olisi esimerkiksi ollut kiva mainita, että suunnitelmia on kenellä tahansa ja kaikenlaisia – yhdet eivät ole haavetta kummempia, mutta toiset – ne pidempikestoiset – voivat matkan mittaan muuttua paikoin paljonkin. Tulee olla joko erikoislaatuinen hölmö, sairas tai häiriintynyt, jos ripustautuu tiettyyn ajatukseen vaikka taivas niskaan putoaisi.

"Kyseinen ohikätisyys ei edes kuulu tuohon juttuun, mutta harhaan joutuu silti vain huolimaton ja arvostelukyvytön."

No, taivas ei ole pudonnnut niskaan, mutta on se myös jokseenkin toiseksi tällävälin muuttunut; pidän järjellisenä, että suunnitelma kuopattiin samoista syistä. Minkähän ihmeen tähden tekemättäjätetty päätös olisi pitänyt kumota? Jos muka olisi, sellaista vaativa on tietämätön tai hänellä on henkilökohtainen ongelma.

Hah. Mokoma uutisjuttu siis seisoi viisi päivää, jonka jälkeen ohikätisyys poistettiin nettijutusta, mutta ei oikaisuna tai pahoittelujen kera. Somea en jaksa selostaa, mutta kumma kuinka kaikki keskustelut perustuivat asian hammasteluun, suunnitelman sitomattomuuteen, ”järjestelmäkritiikkiin” ja lähiyhteisörakkauteen.

Sitten lehteä ruvettiin oikein kiittelemään; konsensus näet vaikuttaa olevan, että kiisteltiin, kamppailtiin ja voitettiin. Vaikka oikeasti tultiin jokseenkin lahjakkaasti nokastaan tai tiesmistä talutetuksi aivan olemattoman asian perässä. Ja kuinka ollakaan; sitten käytettiin pitkät palstat ynnä pääkirjoituspaikkakin samaan asiaan.

"Mokoma juttu seisoi viisi päivää, jonka jälkeen ohikätisyys poistettiin, mutta ei oikaisuna eikä tapahtunutta pahoitellen."

Ensin erikseen kiistettiin olematon asia sekä sitten luvattiin olla tekemättä sitä mitä ei oltu tekemässäkään ja tämän jälkeen viestitään viestinnästä. Teesi on edelleen, että tosiasiallisesti rinnakkain saattoi olla olemassa kaksi erillistä todellisuudenkuvailua, joiden väliseen eriävyyteen on viikon pähkimisellä saatu selvyys. Ihan tosi!?

Tulit siis tehneeksi tuotteesi tarpeelliseksi; ensin loit ongelman ja sitten sen ratkaisit. No, samaahan ne tekevät valeuutissivustot ja populistipoliitikotkin, mistä molempia myös usein paheksutaan. Oman talon sisällä on tietenkin oltu hiljaa tapahtuneesta, mutta eipä asiaa näy liioin noteeratun muidenkaan medioiden tuotteissa.

Toivottavasti kukaan ei vaan enää sano, että medialla ei ole valtaa; pokerini pettää ihan tykkänään – ties kuinka roisin näköistä lopputuloksesta tulee. Jos näet ihminen ei juuri naura, hän tekee viisaasti pidättäytymällä siitä – ainakin alkuun – julkisuudessa. Muuten saattavat perheen pienemmät pelästyä ja herkkätuntoiset loukkaantua.

Jatkuu täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.