lauantai 19. helmikuuta 2022

Tykkilumetusta

(Kuva: Jari Kähkönen) Asioilla, asianosaisilla ja asioita hoitavilla voi olla useita
puolia; tietämättömyys tai niiden kieltäminen ei ole kunniaksi ammattijourna-
listille sekä julkaisijalle.
Uutisankka on perätön juttu. Termiä ei pidä käyttää, jos mediatalo tekee kyseenalaisen julkaisupäätöksen omanapakohtaisista, ansaintaloogisista, sokeudesta asianosaisten intresseille tai muista vastaavista syistä. Jatkan nyt täällä alkamastani teemasta uudella postauksella.

Jos olet käynyt armeijan, mietipä alokasajan lomakoetta. Sovelletaan. Päättääkö asiat a) päällikkö b) lähiesimies c) toimivaltainen elin tai viranhaltija? Palkinnoksi väärästä vastauksestahan sai silloin aikoinaan kiinnioloviikonlopun täyttääkseen osaltaan perusyksikön valmiusvelvoitteita, kun kaikilla muilla oli vapaata/lomaa.

Kuinka monta kertaa ihmiset aikovat juosta kun juoksutetaan ja huutaa kun huudatetaan, koska puolipätevä sekä etuoikeutetunlaiska – journalisminakin joskus tunnettu –  media eli väline tekee itseään relevantiksi suurjakeluaikaan? Ja sillä taas joku kotiinsa pitkästynyt kahdeksankympin sekä kuoleman välillä oleva sitten liputtelee.

"Uutisankka tarkoittaa perätöntä juttua. Termiä ei pidä käyttää, jos tehdään muuten kyseenalaisia julkaisupäätöksiä."

Seurauksella, että vastuutaho joutuu kiistämään olemattoman asian ja vakuuttamaan ettei tee sitä mitä oli ehkä joskus mahdollisesti harkinnut. Kehtasivat vielä itsekeitetyn sopan johdosta viisastella pääkirjoitustasolla viestinnän huonoudesta. Miten tällä kertaa? Pääuutissivu uusiksi: kerrotaanko ”kapinasta”?

Voi olla, että nyt pelkokauppuri ja huuhaaleipuri löytyy lähteistä, koska keveydestään huolimatta nimibyline oli leipätekstissä attributoinut väitetystä päätöksestä ilmoittamisen lähiesimies etunimi sukunimeen. Näin ei tehty viimeksi; silloin jutussa viitattiin palvelutuotantostrategiaan ja pääkirjoituksessa lähiesimieheen nimettomästi.

Tämä ei välttämättä ole mitenkään ihmeellistä. Isoissa päällikkövaltaisissa linjaorganisaatiossa onnistutaan nimittäin toisinaan ihan silkalla massalla sekä piuhojen pituudella miettimään, tekemään ja kertomaan eri asioita eri paikoissa – samanaikaisesti. Siitä puhumattakaan, että nyt päättäjinä on myös poliitikkoja.

"Kehtasivat vielä itsekeitetyn sopan johdosta jälkeenpäin viisastella viestinnän huonoudesta. Miten tällä kertaa?"

Sehän siinä vain on, että kun siksi kyseessä saattaa olla yksin sanojansa oma vähemmän kuin pitävän lähteen arvailu, pahanaavistus, lobbaus, ulkokautta keuliayrittäminen ja tilientasausyrityskin. Tai sitten tämä oli esimerkillinen pilliinpuhallus kohta toteutuvasta epäkohdasta varoittamiseksi

Kaikki nämä seikat tulevat harkittaviksi, jos toimittaa aineistoa tai päättää julkaisusta. Se on niinku ammatti ja niinku bisnes niinku. Vai onko? Toinen antoi painokoneen rasterin tärvellä valokuvat; kolmas taas kirjoitteli omalla nimellä+kuvalla valuvasta lumesta kertovan jutun kainalossa saaden sen vaikuttamaan omanvoitonpyynniltä. 

Huvittuneena huomaan myös, että eräs jäi perhevapaalle, jonka sijaiseksi valittiin toimituksessa jo hyvän aikaa pyörinyt freelanceroletettu haettavaksi julistamatta. Enkä kirjoita, koska kiinnostaisi tai Herra paratkoon – kateuspäissäni – ällötyksissäni minä tästä mediallisesta vallankäytöstä olen. Parempi kun pitävätkin hyvänään?

"En kirjoita, koska kiinnostaa tai Herra paratkoon kateuspäissäni. Ällöttää. Parempi kun pitävätkin hyvänään."

Ylläkäyvän järkeilin päästäni tietojeni ja kokemukseni voimin, kun taas kerran lyhyen ajan sisään näen somessani lumikasanpohjatason manipulaatiolle haiskahtavaa "tykkilumetusta". Itse asiasta en tiedä mitään ja jos se minusta riippuu niin en aio ottaa selvääkään. Sehän voidaan koska tahansa päättää juuri niinkuin pelättiinkin!

Kertoo todellakin jotain täkäläisestä kuntapolitiikasta, että tälläinen asia katsottiin voitavan jättää palvelutuotantostrategian ja rakennussuunnitelman varaan, mutta unohtumaan sitä ei tästä huolimatta ole saatu. Näin minä väitän käyneen siksi, koska keskeneräinen suunnittelu ja monen vaalin yli vaikeneminen loi vilpillistä mieltä.

Vilpillistä mieltä, jolla neljännet tienaavat sekä viidennet yrittävät huudattaa kansaa. Siksi ollaan nyt toista kertaa samoilla lumilla keskustelemassa samasta asiasta, jota ei vieläkään osata käsitellä eikä kommunikoidakaan oikein. Tämäkö pitäisi vielä ottaa tosissaan? Edetkää varovaisuutta noudattaen, sanoi päivystäjä partiolle radioitse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.